12.2.23

Νέο «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας» πάνω από τον Καναδά κατέρριψε αμερικανικό μαχητικό: Με εντολή Μπάιντεν και Τριντό


 Μία ημέρα μετά την κατάρριψη από τις ΗΠΑ ενός «αντικειμένου» που ίπτατο σε μεγάλο ύψος πάνω από την Αλάσκα, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μαχητικά των ΗΠΑ και του Καναδά απογειώθηκαν και κατέρριψαν ένα ακόμη «αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας».

Την ανακοίνωση έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναφέροντας ότι το αντικείμενο καταρρίφθηκε ενώ πετούσε σε μεγάλο ύψος στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

«Διέταξα να καταρριφθεί αντικείμενο αγνώστου ταυτότητας που παραβίασε τον καναδικό εναέριο χώρο», ανέφερε ο κ. Τριντό μέσω Twitter. «Απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη του Καναδά και των ΗΠΑ και αμερικανικό (καταδιωκτικό) F-22 έπληξε το αντικείμενο», διευκρίνισε.

Οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις θα «περισυλλέξουν και θα αναλύσουν» τα συντρίμμια του «αντικειμένου», συμπλήρωσε.


Η υπουργός Άμυνας του Καναδά, η Ανίτα Άναντ, υπογράμμισε επίσης μέσω Twitter ότι συζήτησε με τον αμερικανό ομόλογό της Λόιντ Όστιν και επαναβεβαίωσε ότι οι δύο χώρες θα «υπερασπίζονται πάντα από κοινού» την εθνική τους κυριαρχία.

Πρόκειται για το δεύτερο «αντικείμενο» που καταρρίπτεται από μαχητικό των ΗΠΑ μέσα σε περίπου 24 ώρες. Ιπτάμενο «αντικείμενο» που χονδρικά είχε «μέγεθος όσο ένα μικρό αυτοκίνητο» καταστράφηκε προχθές Παρασκευή διότι ήγειρε «απειλή για την ασφάλεια των αερομεταφορών», σύμφωνα με τον Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Οι δύο επιχειρήσεις καταγράφηκαν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία αυτού που το Πεντάγωνο περιέγραψε ως κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας, η οποία αντέδρασε οργισμένα, αντιτείνοντας πως επρόκειτο για μετεωρολογικό αερόστατο που χρησιμοποιείτο για «επιστημονική έρευνα» κι απλώς εξετράπη της πορεία του και εισήλθε «ακούσια» στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Συναγερμός και στη Μοντάνα για «ανωμαλία του ραντάρ»

Μαχητικό αεροσκάφος απογειώθηκε εσπευσμένα για να ερευνήσει «ανωμαλία του ραντάρ», πάντως ο χειριστής του δεν εντόπισε κανένα «αντικείμενο» στους αιθέρες στην αμερικανική πολιτεία Μοντάνα, όπου νωρίτερα το βράδυ του Σαββάτου ανακοινώθηκε πως κλείνει ο εναέριος χώρος προληπτικά, έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η διοίκηση αεροδιαστημικής άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD) «εντόπισε ανωμαλία στο ραντάρ κι έστειλε μαχητικό αεροσκάφος να ερευνήσει. Το αεροσκάφος δεν εντόπισε κανένα αντικείμενο που να αντιστοιχεί στο στίγμα» της ανωμαλίας του ραντάρ, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως θα «συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση», μερικές ώρες έπειτα από καναδοαμερικανική επιχείρηση που οδήγησε στην κατάρριψη «άγνωστου αντικειμένου» στον εναέριο χώρο πάνω από το Γιούκον του Καναδά.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP
Οτάβα, Canada