7.2.23

Όταν ενώνονται οι καλές δυνάμεις της Ομογένειας και της Ελλάδας μπορούν να κάνουν και θαύματα! Ένα συνέδριο με μεγάλη σημασία για Ελλάδα και Κύπρο

Σε δείπνο που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Hellas and Diaspora – The Future” τιμήθηκε με το βραβείο “Ηγέτης” ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας και ευεργέτης της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, Angelo Tsakopoulos. Το βραβείο απένειμε η τέως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, Nancy Pelosi. στο στιγμιότυπο διακρίνεται και ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς. Φωτογραφία Hellas Journal.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Από χθες, στην αμερικανική πρωτεύουσα, διεξάγεται ένα συνέδριο με θέμα την Ελλάδα, την Διασπορά και με ειδική αναφορά στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Διοργανωτές είναι to Delphi Economic Forum, η εφημερίδα Καθημερινή και η βασική οργάνωση της Ομογένειας, το HALC.

Πολλοί σημαντικοί Αμερικανοί αναλυτές και νομοθέτες, μαζί με σημαντικούς ανθρώπους που ήρθαν από την Ελλάδα, παρουσίασαν την Πατρίδα στο αμερικανικό ακροατήριο: Εξήγησαν τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη γειτονιά, ως μία ήρεμη και σταθερή δύναμη που προσφέρει στην ειρήνη και την σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Η ανταλλαγή απόψεων και τα debates που έγιναν βοήθησαν και εμάς να καταλάβουμε πως σκέφτονται οι Αμερικανοί, αλλά και αυτοί πως σκέφτονται οι Έλληνες και τι αναμένουμε από την αμερικανική υπερδύναμη. Διότι η κατοχική Τουρκία εξευτελίζει καθημερινά την Αμερική, χωρίς αυτή να αντιδρά.

Διατηρεί μία “ήρεμη” στάση αν και οι πάντες στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουν ότι κυριαρχεί η οργή για την συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και των ισλαμιστών συνεργατών του. Οι σεισμοί στην Τουρκία απαιτεί μία διαφορετική προσέγγιση της χώρας και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο τηλεφώνησαν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

  • Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτή η συνεργασία της Πατρίδας με την Ομογένεια και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο διευθυντής της Καθημερινής, Αλέξης Παπαχελάς και ο Συμεών Τσομώκος πίστεψαν στα παιδιά του HALC, τα οποία υπό την ηγεσία του Έντι Ζεμενίδη, έχουν δημιουργήσει μία ισχυρή δύναμη στην Ουάσιγκτον.

Στο συνέδριο συμμετέχουν, μεταξύ των άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών  Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Γερουσιαστής Κρίστοφερ βαν Χόλλεν, τα μέλη του Κογκρέσου, Κρις Πάππας, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Γκας Μπιλιράκης Ντίνα Τάιτους, Τζον Σαρμπάνης, Ντέιβιντ Σισιλίνι, Ρόμπερτ Μενέντεζ τζούνιορ και άλλοι νομοθέτες, που παλεύουν για το Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Επίσης: ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, o Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζόρτζ Τσούνης, η Πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου,  ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο βουλευτής Δημήτρης Καιρίδης, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt, ο πρώην ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, o Andrew Novo, Καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, η Αντι-κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο επικεφαλής του American Jewish Committee, Τεντ Ντόιτς, o Ναύαρχος ε.α. και κοσμήτορας του Κέντρου Ναυτιλιακής Πολιτικής των ΗΠΑ, James Foggo, ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, στενός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και πολλοί άλλοι.

Αναλυτές όπως ο Στίβεν Κουκ και ο Μάικλ Ρούμπιν έκαναν μία φοβερή, κατά τη γνώμη μου, παρουσίαση της σημερινής κατάστασης της κατοχικής Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί ήταν και ο Τάσος Ζαμπάς, που χάρισε κυριολεκτικά στην Ομογένεια, την Ελλάδα και την Κύπρο τον γερουσιαστή Μενέντεζ.

Η ανταλλαγή απόψεων ήταν εξαιρετική και πρέπει να σημειώσω ότι οι αντιπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ έπαιξαν εθνικά και τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Αυτές οι προσπάθειες, επειδή γίνονται από τον ιδιωτικό τομέα, είναι πιο ζωτικές για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου, παρά αν προέρχονταν από την κυβέρνηση, η οποία τις στηρίζει όμως και τις προωθεί.

Σημειώνω ότι όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από ελληνικές εταιρείες -και αυτό το κρατώ. Διότι είναι ακόμα ένα κέρδος ότι Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να έχουν το παραμικρό οικονομικό όφελος, στηρίζουν τα παιδιά του HALC, που παίζουν υψηλό πολιτικό παιγνίδι στην Ουάσιγκτον πληρώνοντας τα έξοδα από την τσέπη τους.

  • Χθες το βράδυ τους θαύμασα όλους και τους απόλαυσα. Διότι είδα παιδιά τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελληνοαμερικανών, να υποστηρίζουν με πρωτόγνωρο πάθος την Ελλάδα και την Κύπρο μας.

Συγχαίρω όλους τους πρωταγωνιστές. Τον Συμεών Τσομώκο, τον Αλέξη Παπαχελά και τον Έντι Ζεμενίδη. Και κάνω έκκληση και σε άλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα και στην Ομογένεια να τους στηρίξουν. Ειδικά οι Ελληνοαμερικανοί, αρκετά δίνουν στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής τα οποία «καίγονται» στον γάμο του καραγκιόζη.

Ας βοηθήσουν αυτά τα παιδιά. Διότι αν χάσουμε το Αιγαίο και την Κύπρο, ούτε η Εκκλησία θα υπάρχει. Ενώ, αν κρατήσουμε το Αιγαίο και την Κύπρο, θα σωθεί και η Εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι εκεί, στην Κωνσταντινούπολη, στον Φάρο της Ορθοδοξίας.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.