28.2.23

Κατακραυγή για τα πογκρόμ Πολάκη που συνεχίζει τις στοχοποιήσεις: Στις 5 το απόγευμα της Τρίτης η εισήγηση Τσίπρα



 Την  έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε νέα ανάρτηση του Παύλου Πολάκη με την οποία  στοχοποιεί την Σοφία Νικολάου παραθέτοντας το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου της στο Παλαιό Ψυχικό και άρα και την διεύθυνση κατοικίας της, και ενώ στις 5 το απόγευμα της Τρίτης συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος σε διευρυμένη σύνθεση, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει τη παραπομπή του Παύλου Πολάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

«Το να δίνει κάποιος τη διεύθυνση του σπιτιού ενός δημοσίου προσώπου, όπως της κ. Νικολάου, διεγείροντας έμμεσα σε τραμπουκισμούς, είναι καθαρά φασιστική μέθοδος.

Η αντιπολίτευση έχει κάθε δικαίωμα να ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και να ζητάει την παρέμβαση της δικαιοσύνης, όπου κρίνει. Δεν μπορεί όμως να στοχοποιεί πρόσωπα και την οικογένεια τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ασκώντας εκ νέου κριτική στις πρακτικές Πολάκη αλλά και στην απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, σε ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Η ομόφωνη καταδίκη του κ. Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ και φέρνει τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με τον καθρέφτη του, που δεν είναι άλλος από τον πολακισμό. Ο πολακισμός είναι το ανώτατο στάδιο ενός είδους πολιτικής, του συριζαϊσμού, που εμπνεύστηκε, εξέθρεψε και γιγάντωσε ο κ. Τσίπρας, καλύπτοντας συστηματικά τον κ. Πολάκη.

Παρότι ο κ. Πολάκης -σε ένα κρεσέντο φασισμού και τρομοκρατίας- απειλεί συμπολίτες μας, ο κ. Τσίπρας το μόνο που τολμά να του καταλογίσει είναι «προσωπική σταυροφορία» κατά του «καθεστώτος», χωρίς ούτε μια λέξη αποδοκιμασίας για τις φασιστικές του θέσεις, μέσω των οποίων στοχοποιούνται και προγράφονται άνθρωποι. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται, για πολλοστή φορά, ελάχιστος στη διαχείριση μεγάλων ζητημάτων. Ο κ. Πολάκης θα έπρεπε να έχει εκδιωχθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χθες. Για να αντιμετωπίσει ο κ. Τσίπρας την πολιτική παθογένεια που δημιούργησε οφείλει όχι μόνο να κάνει το αυτονόητο, αλλά και να αποδοκιμάσει, λόγω και έργω, το μεδούλι του πολακισμού: την αμφισβήτηση των θεσμών, τις επιθέσεις στην Δικαιοσύνη, τη στοχοποίηση δημοσιογράφων, τη συκοφάντηση και στοχοποίηση ανθρώπων.

Για να είναι πειστική η αποδοκιμασία της παθογένειας εντός του ΣΥΡΙΖΑ, επιβάλλεται επίσης η άμεση διαγραφή από το κόμμα και η απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια του ομόφωνα και αμετάκλητα καταδικασμένου για παράβαση καθήκοντος κ. Παππά. Εκτός κι αν ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του τον «κρατά» τόσο γερά, που μόνο όταν μάθουμε με τι θα καταλάβουμε πως είναι δυνατόν να συνεχίζουν, μετά από μια ομόφωνη, καταδίκη να συμπορεύονται. Θα το μάθουμε, γιατί αργά ή γρήγορα όλα έρχονται στο φως.

Στον κ. Οικονόμου απάντησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου:

«Πάει πολύ να μιλάτε για σεβασμό στους Θεσμούς, ενώ παρακολουθούσατε το μισό πολιτικό σύστημα, δημοσιογράφους και την ηγεσία του στρατεύματος. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δικαστών όταν κορυφαία στελέχη της παράταξης σας απειλούσαν με φυλακή και ότι “θα γδάρουν” δικαστικούς λειτουργούς. Πάει πολύ να μιλάτε για στοχοποίηση δημοσιογράφων, όταν ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε από το βήμα της Βουλής “συμμορία” και “υπόκοσμο” δημοσιογράφους».

Αναφέρεται όμως, και στην εισαγγελία σημειώνοντας ότι «για όλα τα παραπάνω η εισαγγελία ουδέποτε έδειξε την παραμικρή ευαισθησία, ανοίγοντας σήμερα έναν επικίνδυνο δρόμο ποινικοποίησης της πολιτικής». Κλείνοντας η κ. Τσαπανίδου σημειώνει: «Τέλος, εμείς έχουμε στο κόμμα μας στελέχη που έφεραν 250 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο ενώ εσείς επιμένετε να κρατάτε όσους το ζημίωσαν με απευθείας αναθέσεις. Θα μας κρίνουν οι πολίτες στην κάλπη».

Τώρα τον αδειάζουν οι πάντες

Απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών, χαρακτηρίζουν τις πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη, όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση, ο νέος τομεάρχης Διαφάνειας Γιάννης Ραγκούσης και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, Θεόφιλου Ξανθόπουλου.

Ολόκληρη η δήλωση

Οι πολιτικές δηλώσεις του Παύλου Πολάκη όπως διατυπώθηκαν στη χθεσινή του ανάρτηση είναι απολύτως αντίθετες με τις ομόφωνα εγκεκριμένες προγραμματικές μας εξαγγελίες για τη λειτουργία του κράτους, της δικαιοσύνης και των θεσμών.

Διατυπώθηκαν δε, ουσιαστικά ως απάντηση στη συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κ. Α. Τσίπρα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, κατά τρόπο πρωτοφανή και εντελώς αδικαιολόγητο.

Ωστόσο, η εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών που ζητά να διερευνηθούν τα αδικήματα της διέγερσης πολιτών σε διάπραξη εγκλημάτων και της βίας κατά δικαστικών λειτουργών οφείλει να μην γίνεται μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Πολιτικές απόψεις, όσο και αν κανείς διαφωνεί μαζί τους, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής παρέμβασης και μάλιστα επιλεκτικής.

Αφού ελάχιστα καιρό πριν, οι δημόσιες κι επανειλημμένες δηλώσεις του Υπουργού Α. Γεωργιάδη ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή» ή του επίσης Υπουργού Μ. Βορίδη «θα πρέπει να κάνουμε παρέμβαση στο Κράτος για να μην ξανάρθει η Αριστερά σε καμμιά της μορφή στην εξουσία», δεν προκάλεσαν την παραμικρή εισαγγελική αντίδραση. Επίσης, οι πολύ πρόσφατα διαπιστωμένες παράνομες παρακολουθήσεις σε βάρος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων θεωρήθηκαν κι αυτές άνευ νομικής σημασίας.

Είναι προφανές ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «Δικαιοσύνη Παντού» αποκτά οδυνηρή επικαιρότητα και αποτελεί, πλέον, επιτακτική κοινωνική αναγκαιότητα.

Πυρ και από την Αυγή

Τον Παύλο Πολάκη αποδομεί και η Αυγή με άρθρο του διεθυντή της Σπύρου Ραπανάκη, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Εν προκειμένω, ο Παύλος Πολάκης λειτούργησε εκτός πλαισίου, πράγμα που έχει επαναληφθεί στο παρελθόν. Όχι μόνο για το περιεχόμενο της επίμαχη ανάρτησης, άλλωστε οι επικηρύξεις πολιτικών ή ταξικών αντιπάλων δεν έχουν σχέση με το ιστορικό και αξιακό φορτίο της Αριστεράς. Η ανάρτηση ήρθε επί της ουσίας ως απάντηση άδειασμα στη συνέντευξη του Προέδρου του κόμματος στην οποία εξήγησε επαρκώς τι σημαίνει η «δεύτερη φορά που θα είναι αλλιώς». Μόλις το περασμένο Σάββατο, ο ίδιος, ξανά δημόσια, δήλωνε πως δεν θα είναι υποψηφίους στα Χανιά εάν δεν συμμετέχει στα ψηφοδέλτια άλλος υποψήφιος της προτίμησης του. Τοποθέτηση που θα μπορούσε να ερμηνευθεί, και σαν τέτοια εξελήφθη, ως εκβιασμός. «Εγώ και όλοι σας», ξανά. Ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν υπήρξαν αναρτήσεις και δηλώσεις που εξέθεσαν το κόμμα και την ηγεσία και οι οποίες κακώς δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα και με τη δέουσα σοβαρότητα.

Στο παρά πέντε της προκήρυξης των εκλογών που θα είναι μια σύγκρουση βαθιά ιδεολογική και πολιτική στην ουσία της, οι προσωπικές σταυροφορίες δεν μπορούν να επιτρέπονται. Το ανοιχτό άδειασμα του ίδιου του προέδρου είναι ακατονόητο. Η επιβολή ατζέντας και στρατηγικής με όρους εξωτερικούς, Facebook και τσαμπουκά δεν γίνεται να μπαίνει κάτω από το χαλί ερμηνευμένο ως αψύτητα και έντονο ταπεραμέντο. Η αντίδραση ήταν αυτή που έπρεπε και η παραπομπή στα αρμόδια όργανα η δέουσα καταστατική και συλλογική οδός. Στην Αριστερά εξάλλου χρωστάμε, δεν χρωστάει σε κανέναν και τίποτα.

Ο Τσίπρας στέλνει σαφές μήνυμα προς όλες τις πλευρές. Εκβιασμοί και ηρωιλίκια δεν περνάνε, οι μοναχικοί καβαλάρηδες και οι προσωπικές ατζέντες δεν είναι ανεκτές εφόσον δεν εντάσσονται στον συλλογικό σχεδιασμό. Μήνυμα σοβαρότητας και υπευθυνότητας μπροστά σε μια μάχη ζωής και θανάτου. Με έναν αντίπαλο που κατέχει επικοινωνιακή και όχι μόνο υπεροπλία, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να μετατρέψει σε όπλο την κάθε άστοχη, ακούσια ή εκούσια, παρέμβαση, κάθε φάλτσο. Κι ας μην υπάρχουν αυταπάτες πως παραλήπτης είναι μονάχα ο Παύλος Πολάκης. Ουδείς αναντικατάστατος, αρχή που δικαιώνεται διαχρονικά με συνέπεια».

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Συνταγματική εκτροπή

«Είναι σοκαριστική η εικόνα των επικηρυγμένων προσώπων», αναφέρει η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτα Στενιώτη για την χθεσινή ανάρτηση του Παύλου Πολάκη που έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις.

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα δεν νομίζω ότι υπάρχουν δηλώσεις, όχι μόνο πολιτικού αλλά οποιουδήποτε προσώπου για ομαδικές εκκαθαρίσεις θεσμικών οργάνων του δημοκρατικού μας πολιτεύματος (…) Η συγκεκριμένη ανάρτηση -η λίστα των ονομάτων, το κολάζ των φωτογραφιών- συνιστά συνταγματική εκτροπή. Διότι η ονομαστική στοχοποίηση, οι απειλές, οι προγραφές δικαστικών και δημοσιογράφων δεν συνιστούν μόνο έλλειψη σεβασμού στο κράτος δικαίου αλλά βαρύτατο πλήγμα στο δημοκρατικό μας πολίτευμα», εξήγησε η πρόεδρος μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «ήδη έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση , αλλά θα κλιμακώσει τις αντιδράσεις της», διευκρίνισε η κ. Στενιώτη. «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, τίθεται θέμα συνταγματικής νομιμότητας».

Ωστόσο, υπάρχει θέμα και στο δεύτερο μέρος, το οποίο «παραβλέπουμε». Συνιστά «μια προαναγγελία χειραγώγησης των θεσμών της Δικαιοσύνης. Ομιλεί περί εκδίωξης δικαστών, περί εθελουσίας εξόδου και δημιουργεί μία νέα σχολή δικαστών, μέσα από την οποία θα προσλάβουμε τα δικά μας παιδιά, τους δικούς μας δικαστές. Αυτά έρχονται σε αντίθεση με το κράτος δικαίου».

Όχι στη διαγραφή από Κατρούγκαλο

Αντίθετος με τη διαγραφή του Παύλου Πολάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ο Γιώργος Κατρούγκαλος ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο Παύλος Πολάκης υπέπεσε σε πολιτικό λάθος, τονίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να θέτει προσωπική ατζέντα, αλλά δεν συμφωνεί με τη διαγραφή του από το κόμμα.

Όπως ανέφερε αρχικά για το ζήτημα με τον Παύλο Πολάκη: «Ό,τι και να πιστεύουμε, δεν μπορούμε να θέτουμε μια προσωπική ατζέντα αντί για τη συνολική που θέτει το κόμμα μας και δεν μπορεί να τη θέτουμε και με τον τρόπο που μπήκε. Νομίζω επομένως ότι η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, να θέσει εκτός ψηφοδελτίων τον Παύλο, είναι σωστή. Αντιλαμβάνομαι από την άλλη πλευρά ότι ο ίδιος βλέπει διαφορετικά τα πράγματα».

«Θέλουν κάποιος να τα πει όπως ο Παύλος»

Σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα «πιστεύω» του κυρίου Πολάκη, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε πως:

«Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή την συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος.

Και να προσθέσω και επιπλέον ότι εγώ αντιλαμβάνομαι και ότι μπορεί να αισθάνεται πικρία ο ίδιος ο κύριος Πολάκης. Υπάρχει όμως μια ηθική της αριστεράς. Να σας θυμίσω τον Πλουμπίδη, τον λέγανε καταδότη και δεν σκέφτηκε ποτέ να διαφοροποιηθεί».