27.1.23

Ο Τραμπ στηρίζει μέχρι τέλους τον φίλο του Πούτιν: Kινδυνολογία για πυρηνικό πόλεμο μετά την απόφαση Μπάιντεν για αποστολή αρμάτων στην Ουκρανία


 Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι η αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία ήταν το βήμα πριν από τον πυρηνικό πόλεμο, καθώς υποστήριξε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης με τη Ρωσία θα έπρεπε να είναι “τόσο εύκολος”.

‘ΠΡΏΤΑ ΈΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΜΕΤΆ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΆ. Να τελειώσει αυτός ο τρελός πόλεμος, ΤΩΡΑ. Τόσο εύκολο να γίνει!” έγραψε στο Truth Social το πρωί της Πέμπτης.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι θα στείλει 31 άρματα μάχης M1 Abrams κορυφαίας κατηγορίας στην Ουκρανία, υποχωρώντας στην πίεση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για βαρύ οπλισμό για να αντιμετωπιστεί η εισβολή της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης 500 τεθωρακισμένα οχήματα ως μέρος του πακέτου.

Η κίνηση αυτή ήρθε αμέσως μετά τη δήλωση της Γερμανίας ότι σύντομα θα παράσχει 14 από τα δικά της άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία και θα επιτρέψει σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη να επανεξάγουν τα δικά τους.

Ο πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η κίνηση αυτή “θα πάρει χρόνο” – μια αναφορά στην πολύπλοκη εκπαίδευση που συνεπάγεται το οπλικό σύστημα, το οποίο χαρακτήρισε “εξαιρετικά πολύπλοκο στη λειτουργία και τη συντήρηση”.

Η Γερμανία πίεζε εδώ και καιρό τις ΗΠΑ να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία, αλλά κορυφαίοι ηγέτες του Πενταγώνου δίσταζαν για την κίνηση αυτή, γι’ αυτό και χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος στον πόλεμο για να λάβει η Ουκρανία αμερικανική υποστήριξη σε άρματα μάχης.

Αλλά η απόφαση του Μπάιντεν να στείλει τανκς είναι μια έντονη στροφή από τα σχόλια που έκανε πέρυσι και τα οποία ήταν παρόμοια με αυτά του Τραμπ.

“Η ιδέα ότι πρόκειται να στείλουμε επιθετικό εξοπλισμό και να έχουμε αεροπλάνα, τανκς και τρένα που πηγαίνουν με Αμερικανούς πιλότους και αμερικανικά πληρώματα, απλά καταλάβετε … αυτό ονομάζεται Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, εντάξει;

Ας το ξεκαθαρίσουμε, παιδιά”, είπε τον περασμένο Μάρτιο.

‘Δεν θα πολεμήσουμε τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στην Ουκρανία’.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Κυριακή ότι ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας του να “επεξεργαστεί” την ιδέα της αποστολής ορισμένων από τα γαλλικά άρματα μάχης Leclerc στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αγωνίζεται να αποκτήσει πλεονέκτημα μετά από επιτυχίες στα πεδία των μαχών, ενώ πολεμά με τα ίδια άρματα μάχης T-72 της σοβιετικής εποχής που διαθέτει και η Ρωσία.

Ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky πραγματοποίησε ένα ταξίδι στις ΗΠΑ για να υποστηρίξει την άποψή του για τα άρματα μάχης αυτοπροσώπως τον Δεκέμβριο.

ΠΗΓΗ: dailymail.co.uk