27.1.23

Φωνάζουν οι Τούρκοι για τη νέα θέση των ΗΠΑ: Και άλλα εμπόδια, η πώληση των F-16 εξαρτάται και από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Ουάσιγκτον

‘Εξω φρενών είναι οι Τούρκοι με τους Αμερικανούς, μετά τη δημοσιοποίηση της αμερικανικής θέσης, που εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι δεν θα σταλεί το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο εάν η ‘Άγκυρα δεν επικυρώσει τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόριας Νούλαντ (ΕΔΩ) και της υφυπουργού Άμυνας αρμόδιας για θέματα διεθνούς ασφαλείας, κ. Σελέστ Γουαλἄντερ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, εξόργισαν τους Τούρκους.

Ο πρέσβης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον έδωσε εντολή στους ελεγχόμενους δημοσιογράφους, να υποβάλουν ερωτήσεις στην ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εναντίον του γερουσιαστή και της νέας θέσης των Αμερικανών:

  • Ότι η πώληση των F-16 έχει σχέση πια και με την έγκριση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Δυτική Συμμαχία.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Βεντάτ Πατέλ, δεν γνώριζε τις θέσεις που εξέφρασαν οι δύο υφυπουργοί και το είπε στο Τούρκο δημοσιογράφο που κατέβηκε στην ενημέρωση με το σκονάκι του. Ο κ. Πατέλ τόνισε ότι οι θέσεις των νομοθετών που διαφωνούν είναι σεβαστές και επανέλαβε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία είναι έτοιμες και πληρούν τους όρους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο δημοσιογράφος επιτέθηκε και στην κ. Νούλαντ απαιτώντας να διευκρινιστεί αν άλλαξε η θέση ότι δεν συνδέονται η ένταξη των σκανδιναβικών χωρών με την αγορά των F-16. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος είπε ότι δεν συνδέονται τα δύο θέματα, αλλά ήταν φανερό -όπως είπε- ότι δεν γνώριζε τις δηλώσεις της κ. Νούλαντ ενώπιον της Επιτροπής του κ. Μενέντεζ.

Ο διάλογος ακολουθεί;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σας ευχαριστώ πολύ. Έχω μια ερώτηση σχετικά με ορισμένα από τα σχόλια που έκανε σήμερα η υφυπουργός Νούλαντ (Nuland) σε ακρόαση στο Κογκρέσο. Είπε ότι το Κογκρέσο θα εξετάσει πιο ευνοϊκά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία εάν το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τις αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολύ πριν από την αίτηση αυτών των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, και μερικοί άλλοι στο Κογκρέσο υποσχέθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πώλησης.

Πώς, λοιπόν, αυτό θα ερμηνευθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο ως φιλική συμβουλή της κ. Nuland όταν λίγοι βουλευτές δημιουργούν ένα εχθρικό ή ίσως, ας πούμε, μη φιλικό περιβάλλον και κρατούν όμηρο την πώληση (των F-16); Μπορείτε παρακαλώ να σχολιάσετε αυτό;

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Ναι. Θα – θα επαναλάβω αυτό που είπαμε προηγουμένως. Πρώτον, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες των πωλήσεων όπλων, απλώς δεν πρόκειται να αναφερθώ στις λεπτομέρειες αυτών μέχρι να ενημερωθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Φυσικά, βλέπουμε μέλη του Κογκρέσου να εκφράζουν τις απόψεις τους, είναι αρκετά σαφείς και ακούγονται οι φωνές τους σχετικά με αυτή τη διαδικασία, και αυτό φυσικά – έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν.

Σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ ειδικά για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, ήμασταν πολύ ξεκάθαροι σχετικά με αυτό και θα είμαι σαφής και πάλι. Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είναι ήδη εταίροι του ΝΑΤΟ. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους είναι έτοιμες. Τα συστήματα ασφαλείας τους είναι έτοιμα. Είναι χώρες με τις οποίες εμείς και το ΝΑΤΟ έχουμε συνεργαστεί στενά, και γι’ αυτό είδατε το Κογκρέσο μας να επικυρώνει αυτή τη διαδικασία γρήγορα. Γι’ αυτό είδατε τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον Γραμματέα Μπλίνκεν να είναι ενθουσιασμένοι με αυτή τη διαδικασία ένταξης. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αν μπορώ να συνεχίσω. Προφανώς γνωρίζω όλα τα σημεία που μόλις αναφέρατε, αλλά καταλαβαίνω – ίσως είναι μια προσωπική εκτίμηση, μπορείτε να πείτε, ή υπάρχει στην πραγματικότητα μια αλλαγή στο αφήγημα των ΗΠΑ.

Διότι τώρα φτάνει σε ένα σημείο που πηγαίνει – εντάξει, αν δεν εγκρίνετε – εάν δεν επικυρώσετε τις αιτήσεις (της Σουηδίας και της Φινλανδίας), τότε δεν παίρνετε τα F-16.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε τον Ιούνιο του 2022 ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο αντάλλαγμα, και ότι αυτά τα δύο πράγματα είναι ξεχωριστά. Προφανώς αυτή ήταν η εκτίμηση των ΗΠΑ. Ωστε τώρα —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Αυτή είναι ακόμα η αξιολόγηση των ΗΠΑ. Αυτή είναι ακόμα η εκτίμηση των ΗΠΑ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: — Το σχόλιο της υφυπουργού είναι βασικά σαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι, λοιπόν, θα φαίνονται πιο ευνοϊκά τα πράγματα εάν εγκρίνετε την ένταξη. Αλλά έχετε τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και μερικούς άλλους που λένε ότι ανεξάρτητα από τις συνθήκες, θα προσπαθήσουμε να εμποδίσουμε την πώληση. Λοιπόν, πώς αυτό υποτίθεται ότι είναι ένα μήνυμα όχι μόνο προς το κυβερνών κόμμα (της Τουρκίας), αλλά και προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι θα λάβετε τα F-16 εάν εγκρίνετε τις αιτήσεις (της Σουηδίας και της Φινλανδίας). Επειδή αυτό δεν φαίνεται να ισχύει εκτός και αν μπορείτε να αφαιρέσετε ορισμένα από αυτά τα εμπόδια.

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Επιτρέψτε μου να πω δύο πράγματα. Δεν άκουσα την ακρόαση της υφυπουργού Nuland σήμερα, επομένως δεν θέλω να μιλήσω για κάτι που δεν είχα την ευκαιρία να δω ο ίδιος. Ωστόσο, αυτό που θα πω σε γενικές γραμμές είναι ότι ήμασταν πολύ σαφείς – το εκτελεστικό τμήμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν, αυτό το υπουργείο ήταν πολύ σαφές για τα F-16. Ήταν ξεκάθαρος (ο Πρόεδρος) σχετικά με αυτή τη διαδικασία και έκανε τα σχόλιά του αρκετά δημόσια.

Ωστόσο, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της πώλησης, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία έως ότου γίνουν οι επίσημες ειδοποιήσεις του Κογκρέσου. Φυσικά, το Κογκρέσο είναι ένας παράγοντας εδώ και έχουν εκφράσει τις απόψεις τους αρκετά δυνατά, και τις χαιρετίζουμε, αλλά ήμασταν επίσης σαφείς σχετικά με τη συνεχή υποστήριξή μας προς την Τουρκία, τον σημαντικό σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, και τη λειτουργικότητά της σε θέματα ασφάλειας εντός του συστήματος του ΝΑΤΟ και – αν και αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να το βλέπουμε ξεκάθαρα – και για το οποίο…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε ότι αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να είναι ξεχωριστά καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ —

ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΤΕΛ: Συνεχίζουν να είναι χωριστά. Έχουμε – δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα. Αυτά τα δύο στοιχεία εξακολουθούν να είναι χωριστά.

https://hellasjournal.com/