7.1.23

Η απάντηση του Άγγελου Συρίγου στον Μιχάλη Ιγνατίου: Ξεκαθαρίζει τι εννοούσε με τη δήλωση για τα F-16 που απαιτεί να αγοράσει η Τουρκία: “Είμαστε όλοι Κύπριοι”…

Διαφωνώ με τον κ. Συρίγο.Μας συμφέρει η Τουρκία να αγοράσει
 και 'αλλα Ρωσικά οπλικά συστήματα, γιατί αυτό θα είναι λόγος να  ...εξωπεταχτεί από το ΝΑΤΟ διότι μετά, κάθε επίθεσή της εναντίον της χώρας μας, μέλους του ΝΑΤΟ θα ήταν αδύνατη, λόγω των συνεπειών που προβλέπονται. Juan

Λάβαμε και δημοσιευουμε την απάντηση του υφυπουργού Παιδείας, καθηγητή Άγγελου Συρίγου στο κείμενο του https://www.efenpress.gr/2023/01/f-16-video_7.htmlαρθρογράφου της Hellas Journal, Μιχάλη Ιγνατίου, που αναφερόταν στη δήλωση για τα αμερικανικά F-16.

Ως γνωστό, ο ισλαμιστής Ταγίπ Ερντογάν πιέζει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να αγοράσει η Τουρκία τα F-16.

H απάντηση του κ. Συρίγου ακολουθεί:

Αγαπητέ Μιχάλη Ιγνατίου

Μου δίνεις την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τι εννοώ λέγοντας ότι μας συμφέρει μακροπρόθεσμα η Τουρκία να προμηθευθεί αμερικανικά F-16 ενώ παράλληλα τελεί υπό τον έλεγχο της Δύσεως.

1. Προφανώς και μας συμφέρει το πάγωμα των εξοπλισμών της Τουρκίας από τις ΗΠΑ. Βεβαίως δεν οφείλεται στη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακού εδάφους ούτε και στις διαρκείς απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Το πάγωμα των εξοπλισμών το χρωστάμε στον Ερντογάν που επέλεξε να προμηθευτεί τους ρωσικούς πυραύλους S-400 θέτοντας δυνητικά σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολεμικών αεροσκαφών όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Το πάγωμα όμως, μας δίνει τη δυνατότητα να καλύψουμε το χάσμα που δημιουργήθηκε την προηγούμενη δεκαετία στο αμυντικό ισοζύγιο Ελλάδος-Τουρκίας.

Δεν ήταν μόνον ότι δεν προμηθευόμασταν νέα οπλικά συστήματα. Δεν μπορούσαμε ούτε να συντηρήσουμε τα υπάρχοντα. Απαξιώναμε με αυτόν τον τρόπο αμυντικές δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτή την φάση μας προσφέρθηκε ουρανοκατέβατη η δυνατότητα να αλλάξουμε τα δεδομένα. Κι ευτυχώς την αρπάξαμε.

2. Κάποια στιγμή, σε βάθος χρόνου (όπως αναφέρω και στην επίμαχη δήλωση) η Τουρκία θα ξαναπάρει αεροπλάνα. Η πολεμική της αεροπορία είναι η αιχμή των επιθετικών της κινήσεων. Δεν θα μείνει χωρίς αεροπορία. Θεωρώ ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να προμηθευτεί αυτά τα οπλικά συστήματα από την Δύση και ειδικότερα από την Αμερική με τους όρους που έχει αναφέρει επανειλημμένως ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Συγκεκριμένα ο Μενέντεζ προτείνει να δοθούν τα F-16  στην Τουρκία υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών. Από όλες τις δυτικές χώρες που δύνανται να πουλήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό στην Τουρκία, μόνον η αμερικανική γερουσία μπορεί να επιβάλλει τέτοιους αυστηρούς όρους και να ελέγχει την εφαρμογή τους.

Αντιθέτως, εάν οι Τούρκοι επιλέξουν να προμηθευτούν ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη, είναι βέβαιον ότι δεν θα υπάρχουν τέτοιοι όροι. Επομένως, σε βάθος χρόνου μας συμφέρει να αγοράσουν οι Τούρκοι αμερικανικά F-16 υπό τους όρους που θα ορίσει η αμερικανική γερουσία.

3. Το κόμμα-λαγός μιλάει για λαγούς όταν ως κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Προς το παρόν ας διορθώσουν την ιστοσελίδα τους που γράφει ακόμη ότι:

“το ΝΑΤΟ συμβάλλει στην περιφερειακή και διεθνή αποσταθεροποίηση, θεσμοθετεί μια ανισομερή σχέση ισχύος μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, συμμετέχει σε «ανθρωπιστικές επιχειρήσεις» που έχουν οδηγήσει στην έκρηξη των σημερινών κρίσεων στην περιοχή μας, προωθεί την στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας και καλλιεργεί ψυχροπολεμικό κλίμα”.

4. Τέλος, σε ευχαριστώ για τα τιμητικά σου λόγια για τη στάση μου για το Κυπριακό και για τα εθνικά θέματα. Να αναφέρω μόνον το εξής:

Τον Ιούνιο του 1963 ο πρόεδρος Κένεντυ μιλώντας στην Γερμανία είχε αναφέρει την ιστορική φράση «Είμαι Βερολινέζος» [Ich bin ein Berliner”]. Αντιστοίχως στο σήμερα και όσο διαρκεί η παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία, «είμαστε όλοι Κύπριοι».

ΕΔΩ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΥΡΙΓΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

https://hellasjournal.com