2.1.23

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ… Θα “καταπιεί” η χώρα την επέκταση του νέου τουρκικού casus belli και για ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ;


 Η Άγκυρα δεν θα δεχθεί καμία επέκταση των χωρικών υδάτων, υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας εκ νέου την Ελλάδα για «προκλήσεις», «κακομαθημένη συμπεριφορά» και «εχθρική στάση». Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ και της “Καθημερινής“, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (χωρικών υδάτων). Μιλάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας; Ποιο μυαλό θα το δεχόταν αυτό; Λέμε στην Ελλάδα, “ο λάθος λογαριασμός θα γυρίσει από την Άγκυρα”».

Τα λόγια του Ακάρ παραπέμπουν σε μια κάθετη κλιμάκωση της πολεμικής ρητορικής της Άγκυρας η οποία πρώτο στόχο έχει να καταγάγει νίκη για εσωτερική κατανάλωση εν όψει εκλογών, επιτυγχάνοντας να αποτρέψει την Ελλάδα από την έστω τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων, αλλά και για να συντηρήσει τις διεκδικήσεις σε μια περίοδο σεισμικών ανακατατάξεων οι οποίες θα οδηγήσουν σε επανακαθορισμό των ισορροπιών, την οποία η Τουρκία δεν σκοπεύει να αφήσει ανεκμετάλλευτη. Το ζητούμενο είναι πόσο ορθολογικά αντιμετωπίζει την κατάσταση αυτή η Ελλάδα…

Θα “καταπιεί” η Ελλάδα την επέκταση του τουρκικού casus belli, θεωρώντας ότι αυτό θα δώσει μια νίκη στον Ερντογάν στο εσωτερικό και αδιαφορώντας για το μήνυμα που θα στείλει η νέα υπαναχώρηση από τη -βλακώδη(;)- ανακοίνωση της πρόθεσης, αντί να προχωρήσει και να φέρει προ νομιμότατων τετελεσμένων την Άγκυρα, δημιουργώντας σαφές τετελεσμένο και στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο; Διότι δεν αρκεί να το καταδικάζεις ρητορικά και να το ονομάζεις παράνομα. Κανείς δεν πρόκειται να έρθει για να σε δικαιώσει στη διεθνή έννομη τάξη εάν δεν αποδεικνύεις κάθε μέρα τη βούληση να υπερασπίσεις όσα νομίμως σου ανήκουν. Πέραν του ότι δημιουργείται προηγούμενο που υπονομεύει την αξιοπιστία μελλοντικών διακηρύξεων της χώρας…

Ο κ. Ακάρ έκανε λόγο για «καλοπροαίρετες, ρεαλιστικές και ειλικρινείς προσεγγίσεις» από την πλευρά της Άγκυρας, συνεχίζει το ρεπορτάζ, καταλογίζοντας στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις», με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της έντασης. Υποστήριξε, δε, ότι «η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ». Κατά τον κ. Ακάρ, «είναι καιρός το ΝΑΤΟ να σταματήσει αυτή την κακομαθημένη συμπεριφορά.. Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση που ακολουθούν για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα». Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την ελπίδα το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι «θάλασσα φιλίας» και μίλησε για «δίκαιη κατανομή όλου του πλούτου».

Παράλληλα, ο κ. Ακάρ εξέφρασε την ενόχλησή του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Παλιά ήταν 5, τώρα προστέθηκαν άλλες 4, οι ΗΠΑ έχουν 9 βάσεις στην Ελλάδα. Αναφέρεται ότι η Αλεξανδρούπολη σχεδιάζεται ως κέντρο LNG και logistics. Αυτό λέγεται. Ωστόσο, η άμυνα και η ασφάλεια είναι επίσης θέμα παρακολούθησης και πρόληψης. Αυτό ειπώθηκε. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν (οι βάσεις) με άλλο τρόπο; Ναι! Άρα θα παρακολουθούμε και θα λαμβάνουμε μέτρα. Η άμυνα και η ασφάλεια είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να επουλωθεί οποιοδήποτε λάθος» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

https://www.defence-point.gr

(Επιμέλεια αναερτήσεως από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)