1.1.23

Βαθιά εμπαθείς και αξιοθρήνητοι: Ποδαρικό με χυδαίο σόου Ακάρ και εμπρηστικές αναφορές στο Καστελόριζο

 Πιστή στη στρατηγική της ακραίας έντασης, η Αγκυρα έκανε ποδαρικό στο 2023 με «πολεμικές»απειλές και αξιοθρήνητες τοποθετήσεις δια στόματος του Υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος «πραγματοποίησε πτήση στο Αιγαίο» (sic) σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι η επεκτατικότητα και ο αναθεωρητισμός με την οποία η χώρα μας δικαίως εγκαλεί την Τουρκία, συνιστούν «ψευδείς κατηγορίες»


«Αυτά είναι απλώς πράγματα που προβάλλονται για να μπερδεύουν τους ανθρώπους στη διεθνή σκηνή. Η πολιτική της Τουρκίας είναι πολύ ξεκάθαρη. Το λέμε διεθνές δίκαιο, αυτοάμυνα, δικαιώματα των δικών μας Κυπρίων αδελφών. Εξακολουθούν να επιμένουν να μην το βλέπουν αυτό» είπε ο Ακάρ προσθέτοντας τα εξής:

 

«Διεκδικούν περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Καστελόριζο των δέκα τετραγωνικών χιλιομέτρων και στρατιωτικοποιούν τα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών.  Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας σε επαγρύπνηση με μεγάλη σοβαρότητα και ευαισθησία απέναντι σε όλα αυτά. Όπως δεν έχουμε επιτρέψει μέχρι τώρα κανένα τετελεσμένο γεγονός, έτσι δεν θα το επιτρέψουμε».

Συνεχίζει όπως άφησε το 2022

Ο Ακάρ είχε προχωρήσει σε απειλές και προκλήσεις και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, επαναλαμβάνοντας σε συνέντευξή του ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ανεκτή οποιαδήποτε επέκταση χωρικών υδάτων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet, η οποία που δημοσιεύτηκε την 31η Δεκεμβρίου, o Ακάρ κατηγόρησε για πολλοστή φορά την Ελλάδα για προκλήσεις ενώ υποστήριξε ότι επιδεικνύει «κακομαθημένη συμπεριφορά» και «εχθρική στάση» απέναντι στην Τουρκία«Δεν δεχόμαστε καμία επέκταση (σ.σ. χωρικών υδάτων). Συζητάμε για μια Τουρκία με ακτογραμμή άνω των 1.800 χιλιομέτρων και η Τουρκία θα μπει σε διεθνή ύδατα με την άδειά σας;» διερωτήθηκε ο Ακάρ, και ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, είπε:

Καταλόγισε δε, στην Ελλάδα ότι συνεχίζει τις «παράνομες ενέργειες και τις προκλήσεις», κάτι που κλιμακώνει την ένταση.

Επανέλαβε δε τα περί παρενόχλησης τουρκικών αεροπλάνων που συμμετείχαν σε προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ από πλευράς της Ελλάδος.

«Η Ελλάδα παρενόχλησε τα αεροπλάνα μας, που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη άσκηση του ΝΑΤΟ, δύο φορές, αν και όλοι οι σύμμαχοι είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων. Τα αεροπλάνα μας ανταποκρίθηκαν ως συνήθως. Αυτή η εχθρική στάση δείχνει ότι η Ελλάδα έχει γίνει τόσο αλαζονική που αγνοεί τις βασικές αρχές και αξίες του ΝΑΤΟ» υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός



Κάλεσε, μάλιστα, το ΝΑΤΟ να βάλει ένα… τέλος στην κακομαθημένη συμπεριφορά, όπως την αποκάλεσε, την Αθήνας.

«Οι πάσης φύσεως άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας απαντήθηκαν και θα απαντηθούν» δήλωσε ο ίδιος.

Και είχε προσθέσει τα εξής:

«Εκείνοι που έχουν θεμελιώσει την πολιτική τους ύπαρξη στην εχθρότητα προς την Τουρκία, βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο με προβοκατόρικες ενέργειες και ρητορική. Η προσδοκία μας είναι αυτοί οι Έλληνες πολιτικοί και στρατιωτικοί να εγκαταλείψουν αμέσως την αδιάλλακτη και προκλητική στάση τους, που ακολουθούν για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς, να επικεντρωθούν στην επίλυση προβλημάτων μέσω διαλόγου και να διδαχθούν από την ιστορία, ειδικά από όσα συνέβησαν στις 9 Σεπτεμβρίου 1922. Όσοι θέλουν το μέλλον τους να είναι καλό, πρέπει να απομακρυνθούν από τα λάθη του χθες και του σήμερα».

Mε πληροφορίες από Εθνος, TRT Haber