8.1.23

Η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικείμενη παρέμβαση Χόκσταϊν ήταν υπεκφυγή

 Αναφορικά με το ερώτημα που τέθηκε από Τούρκο ανταποκριτή (αναφερόμενος σε τουρκικά και Τ/κ δημοσιεύματα αντίστοιχα ΕΔΩ και ΕΔΩ) στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, κατά την ενημέρωση Τύπου στις 3/1/23 για το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζώων Ελλάδας-Κύπρου-Τουρκίας είχε ως εξής:


«QUESTION: Ned, there are some reports that U.S. is to take some initiatives, including mediation, for demarcation of the maritime jurisdiction in the Eastern Mediterranean between Greece, Turkey, and south Cyprus in order to ensure the safe use of energy resources in the region. Do you have anything on that? Can you update us?

MR PRICE: I don’t have anything specifically on efforts at demarcation. If we do, we can share those with you.»

ΕΡΩΤΗΣΗ: Νεντ, υπάρχουν αναφορές ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν κάποιες πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης, για την οριοθέτηση της θαλάσσιων δικαιοδοσιών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Νότιας Κύπρου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των ενεργειακών πόρων στην περιοχή. Έχεις κάτι [υπόψη] για αυτό; Μπορείς να μας ενημερώσεις;

κ. Πράις: Δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο για προσπάθειες οριοθέτησης [θαλασσίων ζωνών]. Αν το κάνουμε, μπορούμε να το μοιραστούμε μαζί σας.

Διευκρινίσεις:
Η αρνητική απάντηση αφορούσε συγκεκριμένα στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν ξεκίνησαν οι απαραίτητες προπαρασκευαστικές διεργασίες οι οποίες είχαν σταματήσει το 2017. Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός χάρτης Μπάιντεν αποτελεί οδοδείκτη στη διαδικασία αυτή και δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό. Να εκθέσουν δηλαδή τις απόψεις τους τα εμπλεκόμενα μέρη μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία κοινής αποδοχής ως προς τον τρόπο που θα διαμοιραστεί η Αν. Μεσόγειος. Γι' αυτό και αποτυπώνει τις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις αλλά και τα νόμιμα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κύριο ερώτημα βέβαια που θέσαμε και παλαιότερα παραμένει: «Άραγε τί να σημαίνει η παντελής αποφυγή εμπλοκής της Ελλάδας; Απαξίωση ή συναίνεση»; Και γιατί ουδείς -κυρίως από αυτούς που έχουν προσβάσεις στο Λευκό Οίκο- έχει το σθένος να ρωτήσει απευθείας τους Αμερικανούς σχετικά με τις παράνομες προβλέψεις του χάρτη, ο οποίος αποτελεί επίσημο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; 

Σε προηγούμενο άρθρο μας (27/12/22) παρουσιάστηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο χάρτης δημιουργήθηκε πιθανότατα αρχές του 2015 και συνέχισε να εμπλουτίζεται/τροποποιείται (σύμφωνα με τις παρεμβάσεις των εμπλεκομένων κρατών μετά από σχετική μεσολάβηση του αρχιτέκτονά του, τον Αμερικανό Ανώτερο Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόκσταϊν) μέχρι τις αρχές του 2017, κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και όχι μόνο.

Τον Ιανουάριο του 2022 ο ίδιος ο Χόκσταϊν δήλωνε: «Από το 2015-2017 υπήρχε πολιτική δραστηριότητα για να υποστηρίξουμε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα και η ενέργεια ήταν νέο αντικείμενο για τη διαπραγμάτευση και την ειρηνευτική διαδικασία επί του εδάφους. Αν υπήρχε επιτυχής κατάληξη, θα υπήρχε η προοπτική να εμπλακεί και η Τουρκία. Δυστυχώς η Τουρκία δεν επιθυμούσε να ολοκληρώσει τη συμφωνία και εκείνο το παράθυρο έκλεισε». Απ' ότι φαίνεται πλέον οι συνθήκες είναι καταλληλες για να ανοίξει εκ νέου...

Συμπεράσματα:
Η οριοθέτηση λοιπόν των θαλασσίων ζωνών, είναι το τελευταίο στάδιο των διεργασιών, αφού πρέπει πρώτα να διευκρινιστεί σε ποια βάση θα γίνουν οι συνομιλίες δεδομένου ότι η Τουρκία αμφισβητεί την δικαιοδοσία της Ελλάδας ανατολικά της Κρήτης με το τουρκολιβυκό ψευδομνημόνιο αλλά και της Κύπρου με τη δική της αυθαίρετη αντίληψη περί δικαιοδοσίας επί της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, η οποία καταπατά κατάφορα το Δίκαιο της Θάλασσας. Επιπλέον ο ίδιος ο Χόκσταϊν έχει επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα γίνει με όχημα τον ενεργειακό πλούτο.

Επομένως το ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε, «δεν έχω τίποτα συγκεκριμένο για προσπάθειες οριοθέτησης [θαλασσίων ζωνών]», δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές διεργασίες τις οποίες άλλωστε ο ίδιος ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, υπαινίχθηκε σε συνέντευξη στη Realnews, όταν τόνισε ότι «οι ΗΠΑ εστιάζουν στο πώς θα δημιουργήσουν μια εταιρική δυναμική για να αποφύγουμε τις διαμάχες που συνοδεύονται με ένα οικονομικό κόστος». Ο Μ. Κοττάκης εξήγησε σε αποκαλύπτικό δημοσίευμα  στην Κυριακάτικη Εστια (31/12/22) τί ακριβώς εννοούν με τον όρο «εταιρική δυναμική» οι Αμερικανοί.

Επιπλέον, ο Φιλελεύθερος Κύπρου (4/12/22) επιβεβαιώνει τα όσα γράφουμε στο iEpikaira εδώ και μήνες αφού οι πληροφορίες το λένε ότι ο Άμος Χόκσταϊν, λαμβάνει επίσημα το πράσινο φως και από την ΕΕ για την επίτευξη συμφωνίας διαμοιρασμού των ενεργειακών πόρων της Αν. Μεσογείου. Συγκεκριμένα, «[η αξιωματούχος της ΕΕ] Angelina Eichhorst έκανε λόγο στους Κύπριους συνομιλητές της για το ενδεχόμενο εμπλοκής του Αμερικανού αξιωματούχου Άμος Χόκσταϊν».

Το να προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε τα στραβά μάτια ή -ακόμη χειρότερα-, να υποβιβάζουμε τις όποιες παρασκηνιακές διεργασίες κυοφορούνται, είναι -αν θέλουμε να το θέσουμε ευγενικά- τουλάχιστον επικίνδυνο.


Αναρτήθηκε από τη Σοφία Παπανικολάου