8.1.23

Στρατηγική Απεγκλωβισμού από τη ΔΔΟ

 

Γράφειι Φοίβος Κλόκκαρης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία

Ο παράγων τής εθνικής ασφάλειας στη Κύπρο, επηρεάζεται καθοριστικά και από τη μορφή λύσης του Κυπριακού.Είναι αντιφατικό, υποψήφιοι για την προεδρία τής ΚΔ να υποστηρίζουν ενίσχυση τής άμυνας και λύση ΔΔΟ, η οποία αφοπλίζει το κυπριακό κράτος.Η ΔΔΟ, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα τής Τουρκίας και Βρετανίας, με εισήγηση τής τελευταίας  το 1990 περιλήφθηκε  στο ψήφισμα 649/1990 του ΣΑ/ΟΗΕ .Το 2004 η λύση αυτή, απορρίφθηκε από τον Κυπριακό Ελληνισμό σε δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

Η κυβέρνηση μας καθώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ,τα περισσότερα πολιτικά κόμματα και οι περισσότεροι υποψήφιοι για τη προεδρία τής ΚΔ παρά την απόρριψη της, παρέμειναν εγκλωβισμένοι  στην ΔΔΟ ,η οποία παραβιάζει θεμελιώδεις δημοκρατικές αρχές και αρχές ασφαλείας και συγκεκριμένα :

  1. Παραβιάζει τις αρχές τής ενότητας του κράτους και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών με την επιβολή εδαφικών ζωνών με εγγυημένες πλειοψηφίες κατοίκων και περιουσιών, που καταπατούν τα δικαιώματα : τού εκλέγειν και εκλέγεσθαι, τής ατομικής ιδιοκτησίας , και τής ελευθερίας εγκατάστασης (σελ. 33 και 69 του εγγράφου 30.4.2013 Συγκλίσεων Ντάουνερ 2008-2012)
  2. Δεν παρέχει συνθήκες ασφαλείας και συγκεκριμένα :
  • Στρατιωτικής ασφάλειας, με τον αφοπλισμό του κυπριακού κράτους και στέρηση του δικαιώματος αυτοάμυνας που κατοχυρώνεται από το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των ΗΕ.(Σελ. 70 εγγράφου Συγκλίσεων Ντάουνερ).
  • Πολιτικής ασφάλειας, με το δικαίωμα ΒΕΤΟ της μειοψηφίας για τα ζωτικής φύσεως θέματα της εκτελεστικής εξουσίας.Ουσιαστικά παραβιάζεται η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων, που θα οδηγεί σε αναρίθμητα αδιέξοδα.Η Τουρκία μέσω των Τουρκοκύπριων, θα επιβάλλει τις αποφάσεις στο Κυπριακό κράτος και θα αποκτήσει τον πολιτικό έλεγχο του.Η ανάγκη ύπαρξης μηχανισμού επίλυσης αδιεξόδων(ΜΕΑ) στη ΔΔΟ( όπως οι τρεις ξένοι δικαστές στο σχέδιο Ανάν), αποδεικνύει ότι παραβιάζεται η αρχή τής λαϊκή κυριαρχίας.Οι σύγχρονες δημοκρατίες δεν έχουν ούτε χρειάζονται ΜΕΑ ,γιατί τηρούν την αρχή τής πλειοψηφίας στη λήψη αποφάσεων και δεν υπάρχουν αδιέξοδα.
  • Δημογραφικής ασφάλειας, με τη νομιμοποίηση όλων των εποίκων και το δικαίωμα των Τούρκων υπηκόων να απολαμβάνουν τις 4 Βασικές ελευθερίες τής ΕΕ. (Σελ. 68 εγγράφου συγκλίσεων Ντάουνερ).
  • Λειτουργικής και οικονομικής ασφάλειας με τη συγκρότηση πολύπλοκου, υπερμεγέθους, διχοτομικού κράτους, με δυαρχία αξιωματούχων,  4 βουλές, 3 κυβερνήσεις, 3 αστυνομίες, εις διπλούν και τριπλούν ημικρατικούς οργανισμούς σε ένα μικρό εδαφικό χώρο.

Μία άλλη σοβαρή πτυχή τής ασφάλειας στη ΔΔΟ, για την οποία δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση τι συζητήθηκε στις διακοινοτικές συνομιλίες( ΔΣ),είναι η απαίτηση της Τουρκίας να ενσωματωθούν στη λύση, οι διμερείς συμφωνίες εξάρτησης του ψευδοκράτους από τη Τουρκία, όπως είχε επιτύχει στο σχέδιο Ανάν.Με την ενσωμάτωσή τους, η Τουρκία αποκτούσε δικαίωμα αεροναυτικής παρουσίας στη Κύπρο, χωρίς να απαιτείται έγκριση του Κυπριακού κράτους.Ήταν μια κατάφορη παραβίαση της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και υπονόμευση τής αυτονομίας και ανεξαρτησίας του.

  1. Η ΔΔΟ, νομιμοποιεί τη διχοτόμηση, καταλύει τήν ΚΔ, επεκτείνει τον τουρκικό έλεγχο σε όλη την Κύπρο και οικοδομεί κράτος καταδικασμένο σε στρατηγική κατάρρευση, λόγω δυσλειτουργικότητας και αδυναμίας λήψης αποφάσεων, όπως συμβαίνει σήμερα στη Βοσνία με παρόμοια λύση.Το πλέον ανησυχητικό, είναι ότι καλλιεργείται στους πολίτες, η ψευδαίσθηση ότι η ΔΔΟ αποτρέπει τη διχοτόμηση και επανενώνει το κράτος μας.Είναι μια ολέθρια ψευδαίσθηση, που πρέπει να διαλυθεί. Αυτό θα συμβεί, μόνο αν ο λαός ενημερωθεί αντικειμενικά και κατανοήσει με τρόμο, ότι η λύση αυτή, οδηγεί σε Τουρκική υποτέλεια.Τότε θα αντιδράσει έντονα κατά της πολιτικής ηγεσίας του, που τού καλλιεργεί ψευδαισθήσεις και θα απαιτήσει απόρριψη τής ΔΔΟ.Είναι ανεπίτρεπτο οι πολίτες, που θα υποστούν τις συνέπειες της λύσης, να μην έχουν επίσημη ενημέρωση από την πολιτεία για τις θέσεις μας και τίς συγκλίσεις των συνομιλιών, με την αδικαιολόγητη επίκληση του απορρήτου για θέματα γνωστά στην Τουρκία και τα ΗΕ.Είναι θλιβερό η πληροφόρηση μας να προέρχεται από διαρροές εγγράφων στο τύπο.

Το στρατηγικό λάθος των ΔΣ, που συντηρείται επί μισό αιώνα και μετέτρεψε το διεθνές έγκλημα τής Τουρκίας σε δικοινοτική διαφορά, οδήγησε στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο.Στήν τράπεζα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, να βρίσκονται μόνο δύο λύσεις τουρκικών όρων, η ΔΔΟ(συγκεκαλυμένη μορφή συνομοσπονδίας δύο κρατών) και τα δύο κράτη (συνομοσπονδία δύο κρατών).Για να απεγκλωβιστούμε από τον θανάσιμο κίνδυνο τουρκοποίησης όλης της Κύπρου, πρέπει επειγόντως να ακολουθήσουμε νέα στρατηγική εθνικής επιβίωσης.Από την υποχωρητικότητα και τον κατευνασμό να στραφούμε σε αντίσταση και διεκδικητικότητα με όπλα το δίκαιο και την ισχύ. Οποιαδήποτε στρατηγική, περιλαμβάνει υποχρεωτικά τρία στοιχεία : Στόχο, Τρόπο, Mέσα.

Στόχος: Θωράκιση του κράτους τής ΚΔ, προστασία των ελευθέρων περιοχών, αγώνας απομάκρυνσης τής Τουρκίας από τη Κύπρο.

Μέσα: Ισχυροποίηση των συντελεστών εθνικής ισχύος(διπλωματική,πληροφοριακή, στρατιωτική, οικονομική)και ιδιαίτερα τής στρατιωτικής και ουσιαστική ενεργοποίηση  του δόγματος ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας(η τελευταία διακλαδική τακτική άσκηση μετα στρατευμάτων(ΤΑΜΣ) Τοξότης-Νικηφόρος πραγματοποιήθηκε το 2000 !)

Τρόπος: Επανατοποθέτηση του Κυπριακού στην ορθή βάση του ως θέμα εισβολής, κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης με κύριες δράσεις :(1) Διακοπή των ούτω καλουμένων ΔΣ (2) Αποκήρυξη τής ΔΔΟ και εμμονή στη συνέχιση λειτουργίας τής ΚΔ, ως ενιαίο κράτος, όπως εντάχθηκε στηνΕΕ και προσαρμόσθηκε στο Ευρωπαικό Κεκτημένο, με περαιτέρω εκσυγχρονισμό τού συντάγματος της, στη βάση «ένα άτομο μία ψήφος» και απαλλαγή του από τα διχοτομικά και δυσλειτουργικά στοιχεία(3)Ενδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης και διεξαγωγή αγώνα με όλα τα πολιτικά, νομικά, διπλωματικά και οικονομικά μέσα για εφαρμογή του διεθνούς δικαίου στη Κύπρο ήτοι : απομάκρυνση των τουρκικών δυνάμεων κατοχής(ΤΔΚ)και εποίκων, επιστροφή τών ξεριζωμένων προσφύγων, επανενσωμάτωση των κατεχομένων, διάλυση τής«ΤΔΒΚ».

Για τη διαμόρφωση νέας στρατηγικής χρειάζεται καλλιέργεια στρατηγικής αντίληψης για τήν ασφάλεια( γνώση  επεκτατικής στρατηγικής Τουρκίας –    κατανόηση  αξίας  στρατιωτικής ισχύος),  πλήρης στήριξη τής Ελλάδας,  κινητοποίηση των απανταχούΕλλήνων,  σφυρηλάτηση εθνικής ομοψυχίας στον Ελληνισμό τής Κύπρου και  ενίσχυση της δυνατότητας αντίστασης με πολεμική προετοιμασία από τήν περίοδο τής ειρήνης.

http://lastpoint.gr

(Αναρτηση από το Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)