2.1.23

Το πρώτο χτύπημα του Νετανιάχου: Επιδρομή του Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Δαμασκού – Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί Το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού τέθηκε, σήμερα Δευτέρα, εκτός λειτουργίας έπειτα από αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο Σύριοι στρατιωτικοί, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερους από επτά μήνες που το αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπου είναι παρούσες ένοπλες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν και μαχητές της σιιτικής ένοπλης παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, τίθεται εκτός λειτουργίας εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων.

«Τέσσερις μαχητές, ανάμεσά τους δύο Σύριοι στρατιώτες, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντουλ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία. Δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποια ήταν η εθνικότητα των δύο υπολοίπων μαχητών.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις ένοπλες δυνάμεις, μετέδωσε από την πλευρά του ότι στα ισραηλινά πλήγματα έχασαν τη ζωή τους δύο σύροι στρατιωτικοί. Η επιδρομή διεξήχθη περί τις 02:00 (τοπική ώρα· 01:00 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Ο ισραηλινός εχθρός διεξήγαγε αεροπορική επίθεση με ομοβροντία πυραύλων που έβαλαν στο στόχαστρο το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού και τα περίχωρά του», προκαλώντας «τον θάνατο δύο στρατιωτικών, τους τραυματισμούς άλλων δύο», καθώς και υλικές ζημιές, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο.

Το διεθνές αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας τέθηκε «εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα πλήγματα είχαν στόχο «θέσεις της Χεζμπολάχ και φιλοϊρανικών οργανώσεων μέσα στο αεροδρόμιο και στα περίχωρά του, συμπεριλαμβανομένης αποθήκης όπλων».

Αφότου ξέσπασε το 2011 ο πόλεμος στη Συρία, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα, στη συντριπτική πλειονότητά τους από τον αέρα, εναντίον θέσεων των ένοπλων δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και συμμάχων τους, ιρανικών και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ.

Το εβραϊκό κράτος σπανίως επιβεβαιώνει ή σχολιάζει δημόσια τις επιδρομές που εξαπολύει, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του στη συριακή επικράτεια.

«Εκστρατεία μεταξύ πολέμων»

Την 28η Δεκεμβρίου, ο διευθυντής επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού, ο υποστράτηγος Οντέντ Μπασιούκ, αναφέρθηκε στις επιδρομές στη Συρία παρουσιάζοντας τις επιχειρησιακές προοπτικές για το 2023.

«Διαπιστώνουμε ότι το σχέδιο δράσης μας στη Συρία αποτελεί παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο μια συνεχής και επίμονη στρατιωτική επιχείρηση οδηγεί στη διαμόρφωση και στον επηρεασμό όλης της περιοχής», ανέφερε ο Τσαχάλ —ο ισραηλινός στρατός— συνοψίζοντας την παρουσίαση του στρατηγού Μπασιούκ.

«Δεν θα αποδεχθούμε να εμφανιστεί μια Χεζμπολάχ 2,0 στη Συρία», πρόσθεσε.

Αυτή που ο ισραηλινός στρατός βάφτισε «εκστρατεία μεταξύ πολέμων» άρχισε πριν από σχεδόν μια δεκαετία, την 30ή Ιανουαρίου 2013, με πλήγμα εναντίον φορτίου με συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας SA-17 ρωσικής κατασκευής που κατ’ αυτόν προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ.

Εκείνη τη χρονιά, διεξήχθησαν τέσσερις τέτοιες επιδρομές. Όμως ο ρυθμός τους το τρέχον διάστημα φθάνει σχεδόν τη μια ανά εβδομάδα, δήλωνε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Ισραήλ, ο υποστράτηγος Αβίβ Κοχαβί, τον Δεκέμβριο.

Τη 10η Ιουνίου, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε επίσης το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, στο νότιο τμήμα της συριακής πρωτεύουσας, θέτοντας εκτός λειτουργίας τους διαδρόμους αποπροσγειώσεων για σχεδόν δύο εβδομάδες.

Το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, είχε κλείσει και αυτό για ημέρες τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας ισραηλινών αεροπορικών πληγμάτων.

Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, ξερίζωσε εκατομμύρια άλλους, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στις υποδομές.

Έπειτα από ατελείωτα χρόνια φονικών μαχών και βομβαρδισμών στον πόλεμο που ξέσπασε μετά τη βάρβαρη καταστολή αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων το 2011, οι εχθροπραξίες έχουν σχεδόν σταματήσει τα τελευταία τρία χρόνια.

Τουλάχιστον 3.825 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ένοπλη σύρραξη στη Συρία το 2022, απολογισμός που είναι ο χαμηλότερος αφότου ξέσπασε το 2011, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Mε πληροφορίες από Reuters, AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βηρυτός, Αμάν, Δαμασκός

https://hellasjournal.com/