9.1.23

Η κυβέρνηση κάλυψε εμμέσως τον Άγγελο Συρίγο!!!

Μπορεί να τον κάλυψε ...εμμέσως η κυβέρνηση, αλλά η ίδια μένει ακάλυπτη στον Ελληνικό λαό και στους Ελληνοαμερικανούς .
Juan

 Έμμεση κάλυψη έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στον υφυπουργό Παιδείας  (!) Άγγελο Συρίγο για το θέμα της προμήθειας των αμερικανικών F-16 από την Τουρκία. Η απάντησή του σε σχετικό ερώτημα σηματοδοτεί την αλλαγή θέσης της κυβέρνησης. Μέχρι πριν από μερικούς μήνες οι κυβέρνηση με διαρροές πρόβαλε περίπου σαν εθνική επιτυχία, χάρη στις δικές της κινήσεις (!!!)  βέβαια, ότι το αίτημα της Τουρκίας για την αναβάθμιση των F-16 σκόνταφτε στην αμερικανική Γερουσία λόγω της στάσης της ομογένειας και του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ.

Ανεξάρτητα από το ποιος πιστώνεται την επιτυχία, η κυβέρνηση αξιολογούσε ως αντίθετη με το εθνικό συμφέρον την ευόδωση του αιτήματος της Τουρκίας για τα F-16, η οποία από την πλευρά της έδινε την δική της μάχη στην Ουάσινγκτον. Ο υφυπουργός Παιδείας, έχοντας δίπλα του τον Ανδρέα Λοβέρδο, είπε: «Εμείς θέλουμε η Τουρκία να πάρει F-16. Όχι τώρα, σε βάθος χρόνου. Γιατί θέλουμε να ελέγχεται από τη Δύση. Φανταστείτε μια Τουρκία, η οποία έχει ρωσικά οπλικά συστήματα… δεν θα μπορούσε να τη σταματήσει κανένας στην επιθετικότητά της έναντι ημών. Ενώ τώρα, συγκρατείται ως έναν βαθμό».

Στην συμπληρωματική του δήλωση, με την οποία απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε ότι «είναι λαγός του Μητσοτάκη», ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι είναι προς το συμφέρον μας να προμηθευτεί η Τουρκία τα F-16 με τους όρους που βάζει ο γερουσιαστής Μενέντεζ, δηλαδή «υπό τον αυστηρό όρο να μην προβαίνουν σε υπερπτήσεις ελληνικών νησιών». Αυτή τη συμπληρωματική-διορθωτική δήλωση επικαλέστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να καλύψει εμμέσως τον υφυπουργό Παιδείας.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις, η αλλαγή θέσης της Ελλάδας εντάσσεται στην πολιτική του ΝΑΤΟ να αποτρέψει την Τουρκία από το να προμηθευτεί ρωσικά μαχητικά, κάτι που θα σηματοδοτούσε την περαιτέρω απομάκρυνση αν όχι την πλήρη ρήξη με την Συμμαχία. Πρόκειται για εξέλιξη που βέβαια δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά το ερώτημα είναι γιατί αυτό να γίνει σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Εκτιμάται ότι η ενδεχόμενη προμήθεια ρωσικών μαχητικών θα προκαλούσε αντιδράσεις τουλάχιστον αντίστοιχης εμβέλειας με αυτές που προκάλεσε η προμήθεια των S-400.

Η έμμεση αλλαγή θέσης της κυβέρνησης έρχεται σε μία συγκυρία που η Άγκυρα εντείνει την επιθετικότητά της, απειλώντας ότι θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στην Κρήτη, όπως είχε προαναγγείλει. Απαντώντας σε ερωτήσεις, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίσθηκε στη γενική δήλωση – μη απάντηση ότι η ελληνική κυβέρνηση ενεργεί με βάση το εθνικό συμφέρον και το διεθνές δίκαιο.

Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση –σε επίπεδο διαρροών πάντα– παίζει την κολοκυθιά με την ημερομηνία των εκλογών. Άλλοτε επικαλείται την Εκκλησία που διαφωνεί η προεκλογική περίοδο να συμπέσει με το Πάσχα, άλλοτε επικαλείται τη διεξαγωγή των εισαγωγικών εξετάσεων και άλλοτε την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία.

Στην πραγματικότητα, η φοβική συμπεριφορά της κυβέρνησης πηγάζει από την αμήχανη προσπάθεια της να αποφύγει έναν στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό του Ερντογάν. Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι η ελληνική εξωτερική, αλλά και εσωτερική πολιτική, ετεροπροσδιορίζεται από την Άγκυρα. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ερντογάν καταφέρνει να μετατρέπει –έστω και εμμέσως– την ελληνική κυβέρνηση σε παράγοντα που εξυπηρετεί τον τουρκικό στόχο όσον αφορά την προμήθεια των F-16.

https://slpress.gr/

(Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη)