4.1.23

Να δώσουμε στην Αλβανία να καταλάβει ότι η ευρωπαϊκή της τύχη κρίνεται από την Ελλάδα-Κ.Ζιαζιάς

 Γράφει ο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ Επίτιμος Α/ΓΕΣ

«Νομίζω ότι ουδείς αμφισβητεί ότι η επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στην Βόρειο Ήπειρο, μετά απο πολλά χρόνια είναι μεγαλης εθνικής σημασίας .

Συγκίνηση και εθνική έπαρση προκαλούν οι  εικόνες , με ομογενείς μας να ανεμίζουν την γαλανόλευκη Σημαία και να φωνάζουν ΕΛΛΑΣ-ΕΛΛΑΣ, στα χώματα που ανέκαθεν ήταν ελληνικά , όπου και  δόθηκε η ευκαιρία στους Βορειοηπειρώτες να ομολογήσουν το εθνικό τους φρόνημα. 

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού αποτελεί ιστορικό γεγονός. Ειδικά σε ό,τι αφορά την επισκεψη στην Χειμάρρα ,η ελληνικότητα της οποίας αμφισβητείται με πείσμα και συχνά με βία από το αλβανικό κράτος. 

Η εθνική ελληνική μειονότητα στην Βόρειο Ήπειρο οφειλουμε να είναι το βαρομετρο των Ελληνο-Αλβανικων σχέσεων . 

Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις υπήρξαν πολυκύμαντες, τεταμένες αλλά και αγαστές (ειδικά από το 1995 και μετά), αν και ποτέ μέχρι σήμερα πραγματικά φιλικές, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και εκτίμηση, που είναι και το ζητούμενο και προς όφελος και των δύο λαών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα εμφανίζεται θιασώτης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του, αλλά παραλλήλως ευνοεί το σχέδιο της ένωσης Αλβανίας-Κοσσόβου, το οποίο ουσιαστικά είναι το πρώτο βήμα για τη Μεγάλη Αλβανία. 

Ο Έντι Ράμα δηλώνει ότι σέβεται τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, αλλά οι μπουλντόζες στη Χειμάρρα κατεδαφίζουν ή καταπατούν ελληνικές περιουσίες με δική του εντολή ή με δική του εύγλωττη ανοχή . Δυστυχως επιχειρει την χειραγωγηση της ελληνικής μειονότητας πολιτικά, την καταπιέζει εθνικά και την εκφοβίζει κατά τρόπο που θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του χοτζικού απολυταρχισμού.

Ο Αλβανος πρωθυπουργός δηλώνει σήμερα ότι είναι «περήφανος για τη στρατηγική σχέση της χωρας του με τον κ Ερντογαν» και δεν κρύβει ότι η χωρα του αποτελεί το μακρύ χέρι της Τουρκίας στα Βαλκάνια .

Εδω πρέπει να τονίσουμε και να γνωρίζει ο λαός μας ότι η Αλβανία διαχρονικά στο παρελθόν όσο και σήμερα έχει βλέψεις προς την χώρα μας . 

Μην ξεχνάμε ότι από τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας , που δέν έχει αναιρεθεί ακόμη , η Βόρειος Ήπειρος θα έπρεπε να είναι αυτόνομος , αν όχι επαρχία της Ελλάδος . Μετα τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε την ιστορια με τους τσάμηδες , που σήμερα διεκδικούν μέχρι τα Γιάννενα.

Σήμερα η Αλβανία επιθυμεί διακαώς να εισέλθει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση . Ουδείς νομίζω διαφωνεί και είναι και προς όφελος της εκεί διαβιούσας ομογένειας μας . Όμως για να εισέλθει στην ΕΕ πρέπει πρώτα να επιλύσει τις τυχόν διάφορες της με τα όμορα κράτη και με τη Χώρα μας. Ενα από τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι η οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλάσσιων ζωνών .

Η χώρα μας με την συμφωνία του 2009 , που είχε υπογράψει και ο ΥΠΕΞ της Αλβανίας , είχε συμφωνήσει για τις θαλάσσιες ζώνες και εν συνέχεια την ακύρωσε ο Ραμα μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου αλλά και κατόπιν υποκινήσεως της Τουρκίας , με την οποία η Αλβανία διατηρεί στενές σχέσεις .

Στόχος της τουρκικής επέμβασης ήταν, πέραν της πάγιας επιδίωξης διπλωματικού χάσματος Τιράνων-Αθηνών, να μην προχωρήσει η διευθέτηση των θαλάσσιων ζωνών , που θα χρησιμοποιείτο ως υπόδειγμα στις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις του Αιγαίου. Η υπογραφή της συμφωνίας  του 2009 ήταν η βέλτιστη συμφωνία καθώς είχε γίνει με τη μέθοδο της «μέσης γραμμής». 

Η διαχρονική προσέγγιση Αλβανίας- Τουρκίας είναι μία πολύ καλά στοχευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να επανακάμψει στα Βαλκάνια και να αποκτήσει πολυεπίπεδο σημαίνοντα ρόλο, πολιτικά αλλά και στρατιωτικά . Κατα την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης απο την Τουρκία στην Αλβανία τριών μη επανδρωμένων αεροσκαφών TΒ-2 Βayraktar , ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, εξέφρασε την ικανοποίησή του και τόνισε πως «τα Τίρανα βρίσκονται στην ίδια πλευρά με την Τουρκία»…

Τωρα λογικά η Χώρα μας  πρέπει να παει στο Διεθνες Δικαστήριο της Χάγης , με το ερώτημα εάν η συμφωνία του 2009 είναι νόμιμη και εάν η Αλβανία είχε δικαίωμα να την καταργήσει . Και όχι να πάμε ως να μην συμβαίνει τίποτε και να καθορίσει εξ αρχής , από μηδενική βάση ,το Διεθνες Δικαστήριο τις θαλάσσιες ζώνες , με κίνδυνο να επιτύχουμε το μέγιστος από αυτά που είχαμε πετύχει το 2009 και βεβαίως ενδεχομένως και λιγότερα . Δεν πρέπει να απεμπολήσουμε αυτό το διπλωματικό μας όπλο, αυτό το σημαντικό πλεονέκτημα του συμφωνητικού του 2009 , οι Αλβανοί καίγονται να γίνουν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως διπλωματικό όπλο πίεσης προς την αλβανική πλευρά αλλά και προς τους εταίρους και συμμάχους μας .

Τα Τίρανα, γνωρίζουν πολύ καλά  ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνάει μέσω των Αθηνών και μέσα από τη διευθέτηση της συγκεκριμένης διαφοράς.

Η Ελλάδα υποστήριξε την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ και στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της αλλά υπό  προϋποθέσεις που οφείλει νε θέσει η Χώρα μας .

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας πρέπει να συνδυαστεί με πολύ σημαντικά βήματα στο θέμα των δικαιωμάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το περιουσιακό βέβαια ζήτημα της ελληνικής μειονότητας διότι ανθρώπινα δικαιώματα και ΕΕ πάνε μαζί, δεν είναι δύο ξεχωριστά πράγματα. 

Όμως η αισιοδοξία του πρωθυπουργού της Χώρας μας ότι ο Έντι Ραμα θα υπογράψει το συνυποσχετικό για τη ρύθμιση των θαλασσίων ζωνών μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης , μάλλον δεν προκύπτει από την μέχρι τώρα διπλωματική συμπεριφορά των Αλβανών και ειδικα του Αλβανού πρωθυπουργού  . Δεν ήταν τυχαίες οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα στις κοινές δηλώσεις της με τον Νίκο Δένδια, ότι όλα είναι στο τραπέζι για την διευθέτηση των διμερών διαφορών, συμπεριλαμβανομένου και της οριοθέτησης αλλά και του «τσάμικου» που για δεύτερη φορά ανέφερε σε δηλώσεις της ενώπιον του ομολόγου της .

Με την Αλβανία  η Χώρα μας οφείλει να πει πλέον κάποιες καθαρές και τολμηρές κουβέντες, όπως ότι δεν μπορεί να επιθυμει την είσοδο  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα να ερωτοτροπεί με την Τουρκία και να αποτελεί στην πράξη το μακρύ χέρι της Τουρκίας στα Βαλκάνια …

Όσο της επιτρέπουμε την διφορούμενη μέχρι και εχθρική της στάση απέναντι στην Χώρα μας χωρίς να της κρούουμε τον κίνδυνο να μείνει έξω από την Ευρώπη τόσο θα συνεχίζει τις προκλήσεις έναντι της Χώρας μας  και κυρίως σε βάρος των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου .»

https://www.militaire.gr

(Αναρτήθηκε από το Στρατηγηό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο)