25.1.23

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνη;


 Σιγή ιχθύος. Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού πλοίου «Blume», εντός του οποίου εντοπίστηκαν 4,5 τόνοι κοκαΐνης. Όπως έγινε γνωστό ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το φορτηγό πλοίο αναχαιτίστηκε από τις ισπανικές αρχές στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων, 193 ναυτικά μίλια μακριά από το λιμάνι της Santa Cruz. Σύμφωνα με όσα έγιναν σύντομα γνωστά από τον διεθνή ναυτιλιακό Τύπο, το φορτηγό πλοίο βρίσκεται υπό ελληνική διαχείριση. Παρόλα αυτά, εδώ και τρεις ημέρες δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από τις ελληνικές αρχές αναφορικά με το ποίος είναι ο πραγματικός διαχειριστής του «Blume», γεγονός που ενισχύει τα εύλογα ερωτήματα που γεννώνται: ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του «Blume»;

Δείτε επίσης: Στην Ελλάδα μπορείς να μεταφέρεις 4,5 τόνους κοκαΐνη και οι Αρχές να μην διαρρέουν ούτε το όνομά σου

Βάσει των όσων έχουν έως τώρα δημοσιοποιηθεί, ως ιδιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου εμφανίζεται η «Rentoor Chartering» και ως διαχειρίστρια η «Dignatio Corp». Η τελευταία αυτή εταιρεία έχει έδρα στην οδό Φίλωνος 129 στον Πειραιά και συστάθηκε μόλις στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η Dignatio Corp έχει καταχωρισμένο το «Blume» ως το μοναδικό της πλοίο. Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών» τη Δευτέρα, ένα από τα κουδούνια στην οδό Φίλωνος 129, πράγματι γράφει «Dignatio Corp», εντούτοις το συγκεκριμένο κτίριο «δείχνει φανερή εγκατάλειψη, τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά».

Δείτε επίσης: Ισπανία: Κατάσχεση ελληνόκτητου πλοίου που μετέφερε 4,5 τόνους κοκαΐνη

Η συνέχεια όμως είναι ακόμη πιο περίεργη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σύστασης της εταιρείας, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΓΕΜΗ στις 3 Οκτωβρίου 2022,ως μοναδικός εταίρος και διαχειριστής της εταιρείας, εμφανίζεται ο 22χρονος Δ.Τ., ο οποίος μάλιστα δηλώνει άνεργος. Βάσει των όσων έχουν δημοσιευθεί, το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει ποινικό μητρώο, ωστόσο στενός συγγενής του, φέρεται να έχει απασχολήσει τις ελληνικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο στενός συγγενής του Δ.Τ. φέρεται να συνελήφθη το 2013, μαζί με ακόμη έναν αλλοδαπό, για υπόθεση διακίνησης κατεργασμένης κάνναβης που είχε βρεθεί στην περιοχή του Ασπρόπυργου.

Υπάρχει ακόμη ένα πρόσωπο που εμφανίζεται. Πρόκειται για την Ο.-Θ. Κ. η οποία όπως αναγράφει στο προσωπικό της προφίλ στο Linkedin, είναι από τον Φεβρουάριο του 2022 η «operator» της Dignatio Corp, μιας εταιρείας όμως η οποία συστάθηκε αρκετούς μήνες αργότερα τον Οκτώβριο του 2022. Μάλιστα, σε φωτογραφία που έχει κοινοποιήσει στο προφίλ της η operator της εταιρείας, τον Ιούνιο του 2022, απαθανατίζεται στο Μικρολίμανο στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ποσειδωνία 2022». Στη φωτογραφία παρευρίσκονται κι άλλα πρόσωπα, που όπως φαίνεται είναι στελέχη και ιδιοκτήτες μιας ελληνικής εταιρείας και δύο τουρκικών. Στη λεζάντα της επίμαχης που έχει αναρτήσει η Ο.-Θ. Κ. , αναγράφει τα ονόματα των επίμαχων εταιρειών –και της Dignatio Corp- προσθέτοντας «η καλύτερη ομάδα!». Τώρα το τι είδους ομάδα συγκρότησαν αυτές οι εταιρείες και το πώς το συγκεκριμένο πρόσωπο διαφημίζει στο κοινωνικά μέσα δικτύωσης μια εταιρεία η οποία ακόμα δεν έχει συσταθεί είναι ένα ερώτημα που ακόμη δεν έχει απαντηθεί.

Αυτό που επίσης δεν έχει απαντηθεί, είναι το πώς γίνεται ένας 22χρονος να εμπλέκεται στη διακίνηση μιας τόσο τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών. Τα ερωτήματα αυτά πεισματικά αρνούνται να απαντήσουν τόσο οι ελληνικές αρχές, όσο και η ελληνική κυβέρνηση, που αρκούνται να δηλώνουν πως στο 15μελές πλήρωμα του πλοίου που συνελήφθη, δεν υπήρχαν έλληνες ναυτικοί. (Τι σόϊ Ελληνικό πλοίο είναι χωρίς Έλληνες μέσα;)Όσο όμως οι σκιές παραμένουν, τόσο αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο ρεαλιστικό το σενάριο, πίσω από την υπόθεση να κρύβεται κάποιο άλλο, πολύ πιο μεγάλο όνομα εφοπλιστή, το οποίο είναι… χαμένο πίσω από μια δαιδαλώδη και αχανή εταιρική διακλάδωση.

Κι ενώ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απάντηση αυτών των εύλογων ερωτημάτων, την υπόθεση περιέπλεξε ακόμη περισσότερο ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την νομική εκπροσώπηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «Blume», χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι αυτή η εταιρεία. Δήλωσε μάλιστα πως όσα έχουν μλεχρι στιγμής δημοσιοποιηθεί δεν είναι αληθή, καθώς όπως ισχυρίζεται, τόσο η ιδιοκτήτρια, όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία δεν έχουν έδρα στην Ελλάδα:

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σάκης Κεχαγιόγλου, «Ανέλαβα τη νομική εκπροσώπηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας του πλοίου, το οποίο ακινητοποιήθηκε στα ανοιχτά της Τενερίφης και ευρέθη να μεταφέρει ποσότητα κοκαΐνης. Τόσο η πλοιοκτήτρια, όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου, οι οποίες τυγχάνουν αλλοδαπές εταιρείες, δεν έχουν απολύτως καμιά σχέση και γνώση για τη φόρτωση και μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών στο πλοίο, πληροφορία που τους κατέστη γνωστή, προς έκπληξή τους, μέσω του τύπου.

Δηλώνουν, δε, ότι έχουν ενεργήσει απολύτως νόμιμα και θα αποδείξουν πλήρως ενώπιον των αρχών, εφόσον κληθούν προς τούτο, τόσο την πλήρη άγνοιά τους για τις ναρκωτικές ουσίες, όσο και την νομιμότητα όλων των ενεργειών τους.

Η ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), που αναφέρθηκε σε μερίδα του τύπου και ανήκει στον 22χρονο, δεν δύναται εκ του νόμου αλλά και του καταστατικού της να σχετίζεται με την ιδιοκτησία και τη διαχείριση του πλοίου. Κατά συνέπεια, ούτε ο εκπρόσωπος της ΙΚΕ έχει την οποιαδήποτε ανάμειξη ή γνώση σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες.

Επιθυμώ τέλος να επιστήσω την προσοχή σε όλους όσοι διετύπωσαν ή πρόκειται να διατυπώσουν σχόλια για την παρούσα υπόθεση, να είναι προσεκτικοί και φειδωλοί στις κρίσεις τους και να αναμένουν τη συλλογή των στοιχείων και του υλικού, που είμαι βέβαιος ότι θα αποδείξουν την αθωότητα των εντολέων μου».

Μυστήρια πράγματα…

https://www.documentonews.gr

(Ανάρτηση Μιχάλη Τσολάκη)