14.1.23

Στην Αίγυπτο θρασύτατοι αρχαιοκάπηλοι προσπάθησαν να κλέψουν με γερανό άγαλμα του Φαραώ Ραμσή Β’: Ζύγιζε 10 τόνους [videos]



 Στα δίχτυα των αιγυπτιακών αρχών πιάστηκαν τρεις αρχαιοκάπηλοι που προσπάθησαν να κλέψουν το βάρους 10 τόνων άγαλμα του φαραώ Ραμσή Β’.

Σύμφωνα με την Telegraph, η Αιγυπτιακή Εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα κρατήσει τους άνδρες για τέσσερις ημέρες, κατηγορώντας τους για «απόπειρα κλοπής ενός φαραωνικού αγάλματος».

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι οι συλληφθέντες είχαν στην κατοχή τους χειροκίνητα σκαπτικά εργαλεία και γερανό, καθώς σχεδίαζαν να κάνουν ανασκαφές προκειμένου να βρουν κι άλλες αρχαιότητες.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί το πώς οι αρχές έφτασαν στα ίχνη των δραστών, ωστόσο, στα κινητά τους τηλέφωνα βρέθηκαν βίντεο από ανασκαφές, από τις οποίες είχαν προλάβει να βρουν κάποια μικρά αγάλματα πριν από την σύλληψή τους.

Ο πανίσχυρος Ραμσής Β’

Ο Ραμσής Β’, γνωστός και ως «Ραμσής ο Μέγας» για τη στρατιωτική του ανδρεία και τους πολλούς υπέροχους ναούς και άλλες κατασκευές που έχτισε σε όλη την Αίγυπτο στα 67 μακρά χρόνια της διακυβέρνησής του, ήταν ο τρίτος βασιλιάς της 19ης Δυναστείας της Αιγύπτου.

Η διακυβέρνησή του ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην αιγυπτιακή ιστορία. Η 19η δυναστεία ήταν η δεύτερη δυναστεία του Νέου Βασιλείου της αρχαίας Αιγύπτου και είναι επίσης γνωστή ως Δυναστεία Ramessid. Κυβέρνησε από το 1292 π.Χ. έως το 1189 π.Χ. Μαζί με την 20η Δυναστεία, αποτέλεσε μια εποχή γνωστή ως περίοδος Ramesside.

Σε όλη την Αίγυπτο έχουν βρεθεί κολοσσιαία αρχαία αγάλματά του.

Η Αίγυπτος έχει μακρά ιστορία λεηλασίας των αρχαιοτήτων της

Η αιγυπτιακή νομοθεσία σχετικά με τις παράνομες ανασκαφές είναι αρκετά σκληρή με ποινές φυλάκισης έως και 25 χρόνια, ενώ οι ποινές συνοδεύονται με από υψηλά πρόστιμα. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένης της κλίμακας της παράνομης εκσκαφής και της λαθρεμπορίας αντικειμένων από την Αίγυπτο.

Οι αιγυπτιακές αρχές δήλωσαν ότι την τελευταία δεκαετία  περίπου 29.000 αρχαιότητες έχουν ανασκαφεί και πουληθεί στο εξωτερικό σε μια μαύρη αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έγινε ιδιαίτερη άνθηση κατά την επανάσταση του 2011, όταν οι φρουροί ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους στα μουσεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους λεηλατητές.

Η Αίγυπτος έχει υποστεί λεηλασίες μεγάλης κλίμακας των αρχαιοτήτων της από την εποχή της αποικιοκρατίας, όταν η Βρετανία  μετέφεραν πολλά πολύτιμα ιστορικά αντικείμενα στα μουσεία της, και η Αίγυπτος ζητούσε από καιρό την επιστροφή τους. Τον τελευταίο καιρό, η ζήτηση για επαναπατρισμό ενός τέτοιου αντικειμένου,  όπως είναι η Στήλη της Ροζέτας που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο, έχει αυξηθεί ιδιαίτερα.

Η Στήλη της Ροζέτας οδήγησε σε ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην αποκρυπτογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών. Ανακαλύφθηκε από Γάλλους στρατιώτες το 1799 και παραδόθηκε στις βρετανικές δυνάμεις και απομακρύνθηκε από τη χώρα μαζί με πολλές άλλες πολύτιμες αντίκες σύμφωνα με τους όρους μιας συνθήκης παράδοσης. Τώρα χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν υπογράψει ένα κάλεσμα για την επιστροφή του, χαρακτηρίζοντας τη βρετανική ενέργεια «πράξη λεηλασίας» και «λάφυρο πολέμου».

ΠΗΓΗ: ancient-origins.net/https://hellasjournal.com