23.12.22

Οι Τούρκοι δεν τόλμησαν: Ενώ η Κύπρος ανακαλύπτει φυσικό αέριο, η Ελλάδα ακόμα ετοιμάζεται για τις δικές της έρευνες… Κάποτε θα τις τελειώσει! (video)

 


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, που άργησε πολύ, συνεχίζει την υλοποίηση του ενεργειακού της προγράμματος.

Συνολικά, και γενικά ομιλώντας, μετά και από την προχθεσινή ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Ενέργειας, η Κύπρος σε όλη την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), διαθέτει αρκετό αέριο και για εξαγωγή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την οποία οι αναγνώστες μας βεβαίως γνωρίζουν (ΕΔΩ), εντοπίστηκε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακό ΑΟΖ, στον στόχο Zeus-1, στο τεμάχιο 6.

Η κοινοπραξία της ιταλικής Eni και της γαλλικής TotalEnergies, πιστεύει ότι η δυναμικότητα του ευρήματος είναι 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf). Καλώς. Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Ο Κώστας Βενιζέλος χαρακτήρισε την είδηση πρόωρο χριστουγεννιάτικο δώρο  και έχει δίκιο.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, επιτέλους, μετά από αργοπορία δεκαετιών, άρχισαν οι έρευνες σε διάφορα μέρη της χώρας. Εάν αυτές οι έρευνες είχαν πραγματοποιηθεί όταν ξεκίνησαν και πολλές άλλες χώρες να αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και με την πιθανότητα ότι οι θάλασσες της Ελλάδας της επιφυλάσσουν παρόμοια δώρα, με αυτά της κυπριακής ΑΟΖ, η Πατρίδα μας θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερη οικονομική κατάσταση.

Σημαντικοί καθηγητές μου έχουν πει κατά καιρούς ότι η Ελλάδα, αν φρόντιζε τα του οίκου της από τη δεκαετία του ’90, ακόμα και νωρίτερα, η χώρα δεν θα περνούσε την επίπονη διαδικασία των Μνημονίων.

  • Όμως, οι ηγέτες της αποδείχθηκαν δειλοί, μπορεί και ανίκανοι. Ακόμα και όταν ο μακαρίτης ο πρόεδρος της Κύπρου, Τάσσος Παπαδόπουλος τους είπε στην Αθήνα να προχωρήσουν ταυτόχρονα μαζί του, δεν τον ακολούθησαν. Του είπαν μάλιστα ότι θα οδηγούσε την Ελλάδα σε πόλεμο.

Βεβαίως, η Κύπρος προχώρησε με τα σχέδια της, και δεν έγινε κανένας πόλεμος. Πέραν της διευθέτησης της ΑΟΖ της με τις γειτονικές χώρες και παρά τις συνεχείς πολεμικές απειλές της Τουρκίας, η Νήσος ερεύνησε με τη βοήθεια ξένων ενεργειακών κολοσσών και ανακάλυψε φυσικό αέριο.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η ανακάλυψη «Zeus-1» είναι η τρίτη σε σειρά από την αδειούχο κοινοπραξία στο Τεμάχιο 6, μετά την «Calypso-1» και τον «Cronos-1».

«Έχει, επίσης, τύχει επιτυχούς δοκιμής όσον αφορά στα ποιοτικά τεχνικά χαρακτηριστικά της και επιβεβαιώνει εκ νέου τις υποσχόμενες προοπτικές της περιοχής», αναφέρει το υπουργείο.

Προσέξατε τη διαφορά; Στην Κύπρο έχουν υπομονή. Δεν ανακοινώνουν πριν από τις γεωτρήσεις, αλλά μετά και εφόσον υπάρχουν καλά αποτελέσματα. Εάν στη θέση του νησιού, ήταν η Ελλάδα, οι πολιτικοί της θα έκαναν πανηγύρια με την αναγγελία της πρόθεσης για έρευνες. Σοβαρότητα μηδέν. Αν και πρέπει να σημειώσω ότι ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο σημερινός Πρωθυπουργός ήταν υποδειγματικός.

Έχει επίσης μεγάλη σημασία το σημείο της επίσημης ανακοίνωσης που αναφέρει ότι η ENI και η TotalEnergies σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση εξετάζουν πλέον τους τρόπους «για την επίσπευση και τη βέλτιστη αξιοποίηση των ανακαλύψεων στο Τεμάχιο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, με τα αποτελέσματα της νέας γεώτρησης να ενσωματώνονται, στις μελέτες που διεξάγουν γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό».

Όπως και με τις έρευνες της αμερικανικής ExxonMobil, έτσι και με αυτές των Γάλλων και των Ιταλών, οι Τούρκοι δεν εμφανίστηκαν. Ούτε αεροπλάνα έστειλαν, ούτε πολεμικά πλοία.

  • Η δραστηριότητα της ExxonMobil είχε καλυφθεί πλήρως από τις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές. Και οι έρευνες και οι γεωτρήσεις της ENI και της TotalEnergies, όπως ειπώθηκε τότε, προστατεύονταν από πολεμικά της Γαλλίας και της Ιταλίας. Όπως και νάναι, σημασία έχει ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν εμφανίστηκαν, υπό καμία ιδιότητα.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ καλά και αισιόδοξα. Και η Ελλάδα εισέρχεται επιτέλους σε καμία καλή πορεία, αν και πρέπει να επιδείξουμε μεγάλη υπομονή. Αυτό που με προβληματίζει είναι αυτό: ενώ η επίσημη Λευκωσία, τα έκανε όλα καλά και ωραία, το φυσικό αέριο δεν το είδαμε. Στο σημείο αυτό, η αποτυχία συνεχίζεται.

Επειδή η Κύπρος είναι μικρή χώρα, και δεν διαθέτει Αεροπορία και Ναυτικό, θα έπρεπε να έχει ήδη συνεργαστεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ποτέ δεν είναι αργά…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.
  •  https://hellasjournal.com/