23.12.22

«Πίσω από κάθε κόκκινο, θα υπάρχει πάντα ένας μπλε»: Αυτή είναι η κατεύθυνση για τα «γεράκια», κυνήγι δίχως έλεος στον ουρανό του Αιγαίου

 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HellasJournal

«Πίσω από έναν κόκκινο, θα υπάρχει πάντοτε ένας μπλε», λένε με νόημα όσοι κινούν τα νήματα και βρίσκονται πάντα στον αέρα, απέναντι από κάθε πρόκληση που παρουσιάζεται στον Ελληνικό ουρανό.

Πλησιάζουν Χριστούγεννα και στην Πολεμική Αεροπορία ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, ότι η Αγκυρα για ακόμη μια φορά δεν πρόκειται να σεβαστεί τις ημέρες της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, το έχει αποδείξει άλλωστε διαχρονικά πως τέτοιες ημέρες η προκλητικότητά της, περισσεύει.

Και γι’ αυτό τον λόγο οι εντολή είναι μια προς τους αναχαιτιστές: «απολύτως καμία έκπτωση δεν πρόκειται να γίνει. Πάντα η ώρα έξι πρέπει να είναι μπλε και όσα μαχητικά κι αν φέρνουν στον Ελληνικό ουρανό, εμείς έχουμε διαθέσιμα πολλά περισσότερα ώστε να δείχνουμε ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούμε».

Η κατεύθυνση που έχει κάθε «γεράκι» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες οι καθημερινές πλέον προκλήσεις της γείτονος. Η λογική που ακολουθεί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας είναι το εναέριο man to man, ένας προς έναν και εφόσον ο Τούρκος ιπτάμενος δεν εγκαταλείψει την παραβίαση, τότε ο διώκτης του θα τον κυνηγήσει με δεξιοτεχνία μέχρι να τον αναγκάσει να εξέλθει του Ελληνικού ουρανού.

Αυτό μαρτυρά ο αριθμός των αερομαχιών των τελευταίων ημερών που μέσα σε μια εβδομάδα, ξεπέρασαν τις 30 με τα «μπλε φτερά» να στέφονται οι κυρίαρχοι στον ουρανό του Αρχιπελάγους.

Οι σημερινές τουρκικές παραβιάσεις:

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 7 (6×2 F-16, 1×4 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 4 (1 F-16, 2 CN-235, 1 UAV)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 20

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ Α/Φ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 22

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 103 (26 από τα μαχητικά, 45 από το UAV, 32 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Οι 6 εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις.

Να βγάλουν την υποχρέωση θέλουν…

Πάντως από τα συμπεράσματα της τελευταίας εβδομάδας προκύπτουν δύο βασικά. Το πρώτο πως ορισμένοι λίγοι ιπτάμενοι της TuAF ήταν οι «σκληροί» που προσπαθούσαν να παρασύρουν σε κάτι διαφορετικό τα «γεράκια» που τους καταδίωκαν.

Ορισμένοι επιχειρούσαν βουτιές από μεγάλα ύψη σε χαμηλό και πάντα κοντά στο όριο του FIR.

Το δεύτερο πως οι περισσότεροι Τούρκοι αεροπόροι κινήθηκαν safe, δηλαδή να κάνουν την αποστολή που είχαν διαταχθεί, να εμπλακούν μέσα στο άγχος και να κοιτάξουν να βρουν γρήγορα τον αεροδιάδρομο διαφυγής τους προς την Τουρκία.

  • Πάντως για τις υπερπτήσεις της Πέμπτης, οι Τούρκοι σίγουρα δεν μπορεί να υποστηρίξουν πως εντάσσονται στο πλαίσιο της Nexus Ace, ούτε κάποιας Νατοϊκής άσκησης ώστε να κλαψουρίσουν ξανά για το lock on από τους ιπταμένους των Ελληνικών αεροσκαφών.

Ήδη από την Δευτέρα οι παραβιάσεις έχουν χτυπήσει κόκκινο και οι υπερπτήσεις με τα F-16 που έχουν επανέλθει ύστερα από αρκετό καιρό, μαρτυρούν πως οι Τούρκοι μάλλον δεν νοιάζονται και τόσο για το «όχι» της Αμερικανικής Γερουσίας, το οποίο αφορά τα νέα και την αναβάθμιση των παλαιότερων αεροσκαφών στο επίπεδο Viper.

Διότι την στιγμή που ο γερουσιαστής Ρόμπερντ Μενέντεζ έχει προειδοποιήσει την Άγκυρα να πάψει να χρησιμοποιεί F-16 έναντι της Ελλάδας, αυτή έχει ξεκινήσει νέο μπαράζ με υπερπτήσεις, παραβιάσεις αλλά και αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου.

Μάλιστα η κυβέρνηση έχει πλήρη εικόνα από το στρατιωτικό επιτελείο για τα πεπραγμένα και τις προθέσεις της γείτονος να βάλει φωτιά στο Αιγαίο. Και σαφώς από την ώρα που η κατεύθυνση της ηγεσίας προς τους αεροπόρους είναι «καμία έκπτωση», αυτό δείχνει ότι ουδείς έχει την διάθεση ν’ ανεχτεί τα ξεσπάσματα του καθεστώτος Ερντογάν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στην ‘Όλγα Τρέμη, ο οποίος προειδοποιεί πως ουδείς πρέπει να παίζει με τη φωτιά.

«Υπάρχει το στοιχείο της αποτροπής, δηλαδή το μήνυμα σε κάθε επιβουλέα ότι το κόστος μιας επιβουλής θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κέρδος», ξεκαθάρισε ο Έλληνας υπουργός ο οποίος ετοιμάζεται την Παρασκευή να μεταβεί στο Νομό Έβρου και να πραγματοποιήσει περιοδεία σε ακριτικά φυλάκια και μονάδες του Στρατού Ξηράς.

Από την δική της σκοπιά η στρατιωτική ηγεσία σημειώνει πως και γνωρίζει τον αντίπαλο και αναλύει όλα αυτά τα οποία λέει και πράττει ώστε ν’ απειλεί την ύπαρξη της Ελλάδας. Και διαμηνύει ότι «με την ύπαρξη μας δεν μπορεί να παίζει κανείς».

https://hellasjournal.com