20.12.22

Ιανός πάνω από το Αιγαίο: Συζητήσεις δήθεν καλής θελήσεως στις Βρυξέλλες, επικίνδυνες αερομαχίες και ρεκόρ παραβιάσεων στο Αρχιπέλαγος [video]

Οι Τούρκοι διαμαρτύρονται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για το “lock on” στο οποίο βρίσκονται οι αεροπόροι της TuAF και για να δικαιολογήσουν τις παραβιάσεις τους υποστηρίζουν ότι εκτελούν Νατοϊκή άσκηση, κάτι το οποίο διαψεύδεται κατηγορηματικά από την Ελληνική πλευρά. Πηγή εικόνας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας


 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ//HELLAS JOURNAL

«Μπαϊράκι» στον ουρανό του Αιγαίου, με τους Τούρκους πιλότους να δείχνουν σε πολλές περιπτώσεις επιθετική διάθεση, απέναντι στους αναχαιτιστές του Αρχιπελάγους οι οποίοι υπερασπίζονται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Στρατιωτικές πηγές μετά και το σημερινό κρεσέντο των τουρκικών προκλήσεων σημειώνουν πως «φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα κι αυτό πρέπει να το δούμε με μεγαλύτερη προσοχή».

Και αυτό τονίζεται διότι η Δευτέρα δεν ήταν η μέρα ενός από τα ετήσια τυχαία ξεσπάσματα των Τούρκων.

Οι 20 αερομαχίες, με ισάριθμα τουρκικά μαχητικά, είναι τα δύο βασικά στοιχεία.

Το επόμενο είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά και πάλι εισέβαλαν παράνομα σε FIR Αθηνών και Εθνικό Εναέριο Χώρο, σε μεγάλους σχηματισμούς.

102 συνολικά οι παραβιάσεις, με τις 43 να είναι από τα τουρκικά F-16

Και αν δούμε την μεγάλη εικόνα που καταγράφουν και αναλύουν στο αεροπορικό Επιτελείο συμπεραίνουμε πως είτε F-16 είναι αυτά, είτε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, είτε κατασκοπευτικά CN-235, οι Τούρκοι επιδεικνύουν και «συνέπεια» και συνέχεια στο μονόδρομο που έχουν επιλέξει, ο οποίος δεν είναι άλλος από αυτόν της παραβατικής συμπεριφοράς. Και επειδή πολλές φορές έχει ακουστεί ότι οι γείτονές μας χρησιμοποιούν κυρίως UAV’s με το οποίο καταγράφουν δεκάδες ή και περισσότερες παραβιάσεις, ας μην ξεχνά κανείς πως το τουρκικό πρακτορείο Anadolu έφερε στο φως της δημοσιότητας την καταγραφή από Μη Επανδρωμένο της Τουρκίας των θωρακισμένων οχημάτων Μ-1117 στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή πτήσεις ξεκάθαρης κατασκοπείας.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτος μάρτυρας, όσο κι αν ορισμένοι- της λεγόμενης «ελίτ των Αθηνών»- κομπάζουν περί της Ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Σίγουρα οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι αυτοί που πρέπει και μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης αλλά όπως είχε σημειώσει πρόσφατα και ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος «θα πρέπει να υπάρξουν δείγματα γραφής στο πεδίο». Συγκεκριμένα ο κος  Παναγιωτόπουλος είχε πει «Θα ήμουν θετικός σε συνάντηση με τον κο. Ακάρ, όμως σε κλίμα με λιγότερες απειλές και επιθετικότητα. Πρέπει να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας αλλά όλοι γνωρίζουμε πως μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία δεν θα υπάρξει ύφεση της επιθετικότητας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας ακόμη και αν αυτό εκνευρίζει κάποιους.»

Έσπασε το φράγμα των 10.000 παραβιάσεων…

Σίγουρα όμως είναι η πρώτη φορά στα τελευταία 40 χρόνια διάρκειας του «ακήρυκτου πολέμου» στον ουρανό του Αιγαίου που ο αριθμός των παραβιάσεων στον Εθνικό Εναέριο Χώρο ξεπέρασε τις 10 χιλιάδες. Τα επίσημα στατιστικά του Γενικού Επιτελείου γράφουν έως 10.103 παραβιάσεις.

  • Με τα παραπάνω δεδομένα ως χειροπιαστά αποτελέσματα οι στρατιωτικές πηγές καταδεικνύουν το πρόβλημα που υπάρχει διότι οι γείτονες αναζητούν το πως θα βάλουν φωτιά στο φυτίλι των Ελληνοτουρκικών. Και με τις τόσες αερομαχίες, την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αεροσκαφών, δεδομένο είναι κάποια στιγμή μπορεί κάτι να συμβεί ώστε οι Τούρκοι να σπεύσουν να το εκμεταλλευτούν.

Επιπλέον με βεβαιότητα τονίζεται από τους αρμόδιους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απολύτως καμία έκπτωση στο σκληρό «μαρκάρισμα» κάθε παραβάτη, το οποίο μάλιστα γίνεται με τόσο επιδέξιο τρόπο ώστε ο «οικοδεσπότης» να δείχνει πάντα την έξοδο προς τον ενοχλητικό και απρόσκλητο «επισκέπτη»- παραβάτη.

Για την ιστορία, οι 102 παραβιάσεις από F-16 και Μη Επανδρωμένα φαίνεται πως έγιναν στο πλαίσιο της τουρκικής άσκησης Nexus Ace που συνεχίζεται αυτές τις ημέρες, εντός του τουρκικού FIR. Ωστόσο μπορεί οι γείτονές μας δεν αρκέστηκαν στις μεταξύ τους αερομαχίες και θέλησαν ξανά να εισβάλουν τόσο στο Βόρειο, όσο και νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το νέο ξέσπασμα των Τούρκων έρχεται αμέσως μετά το καινούριο παραλήρημα Ερντογάν, περί του επιπλέον βεληνεκούς του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon. Πριν από αυτό όμως- όπως σαφώς και τις 102 παραβιάσεις συν τις 20 αερομαχίες- είχε προηγηθεί επιχείρηση διπλωματικής προσέγγισης Αθήνας- Άγκυρας στο ουδέτερο έδαφος των Βρυξελλών, όπου η κα. Άννα- Μαρία Μπούρα- διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού- είχε τετ α τετ με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν. Και εκείνες τις ημέρες όμως μόνο σε 48 ώρες είχαν γίνει 125 παραβιάσεις και 18 αερομαχίες…

https://hellasjournal.com