20.12.22

“Κόλαση” για τον Ερντογάν η ομιλία του γερουσιαστή Μενέντεζ: Δεν θα εγκρίνω την πώληση των F-16, να σταματήσει τις υπερπτήσεις [video]

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εναποθέσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας πολύ θυμωμένος Ρόμπερτ Μενέντεζ έκανε φύλλο και φτερό τον Ερντογάν και απαίτησε να σταματήσει όλες τις επιθετικές και παράνομες ενέργειες του στην ευρύτερη γειτονιά: “Απαιτώ από τον Ερντογάν να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα”, υπογράμμισε ο γερουσιαστής.

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων -τόνισε ο κ. Μενέντεζ, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση των F-16 για την Τουρκία μέχρι να σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση για τις απειλές του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας. Είπε με ειρωνεία ότι πρόκειται για μέλος του ΝΑΤΟ που απειλεί ευθέως να στοχοποιήσει την Αθήνα! Έχουμε δει τον Ερντογάν να αμφισβητεί επανειλημμένα την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, τόνισε.

Το καλοκαίρι, πρόσθεσε, έστειλε μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τα ελληνικά νησιά. Οι απειλές για πλήγμα εναντίον της Αθήνας ταιριάζουν σε ένα μοτίβο τουρκικών παράνομων διεκδικήσεων στην επικράτεια της Ελλάδας, τόνισε, υπογραμμίζοντας την απόφαση του να μην επιτρέψει την πώληση των F-16.

Τα βασικότερα σημεία της ομιλίας – καταπέλτη του Γερουσιαστή Μενέντεζ:

 • Ο πρόεδρος Ερντογάν απείλησε με πυραυλική επίθεση την Ελλάδα. Και είπε προς τους Ελληνες – επί λέξει – «Θα γίνει, αν δεν μείνετε ήσυχοι». Ένα μέλος του ΝΑΤΟ απειλεί ευθέως να στοχεύσει την Αθήνα, μία πόλη 3 εκατομμυρίων κατοίκων.
 • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ μια εσκεμμένη επίθεση σε άμαχους συνιστά έγκλημα πολέμου.
 • Ηρθα λοιπόν εδώ κύριε Πρόεδρε για να καταδικάσω τις πρόσφατε ενέργειες του Τούρκου προέδρου που δεν είναι μόνο ανησυχητικές αλλά και απολύτως απαράδεκτες.
 • Επί χρόνια ο Ερντογάν εφαρμόζει καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας του και στο εξωτερικό.
 • Ο Ερντογάν έχει φυλακίσει και φιμώσει ακτιβιστές υπέρ της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι δικηγόροι και οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακιστεί στην Τουρκία είναι οι περισσότεροι από κάθε άλλο σημείο στον κόσμο
 • Η κυβέρνησή του εξακολουθεί να κρύβει την αλήθεια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, διώκοντας ιστορικούς και συγγραφείς. Το 2008 ένας από τους δημοσιογράφους που έγραψε για την Γενοκτονία δολοφονήθηκε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Ακολούθως και αφού ο κ. Μενέντεζ αναφέρθηκε στην ανάμειξη του Ενρτογάν στη σύρραξη Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας, σημείωσε:

 • Ετσι δεν συνιστά έκπληξη που ο Ερντογάν συναντήθηκε το καλοκαίρι με τους Προέδρους του Ιράν και της Ρωσίας, δύο από πλέον βίαιους δικτάτορες του κόσμου. Δείτε απλά τους ηγέτες με τους οποίους συνεργάζεται. Είναι επειδή έχει τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο με αυτούς.

Για την Κύπρο

 • Πενηντα χρόνια μετά την τουρκική παράνομη κατοχή της Κύπρου ο Ερντογάν εξακολουθεί να στήνει διαιρέσεις στο νησί. Πέρυσι πρότεινε το άνοιγμα των Βαρωσίων για να αυξήσει την τουρκική επιρροή. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Ερντογάν απείλησε να ενισχύσει τον δυναμικότητας ήδη 40.000  τουρκικό στρατό στην Κύπρο.
 • Σίγουρα ο Ερντογάν «παρακολουθεί» τον Πούτιν στις παράνομες προσαρτήσεις τμημάτων της Ουκρανίας.

Για τις απειλές περί… βραδυνής ελεύσεως

 • Εχουμε δει τον Ερντογάν να απειλεί επανειλημμένα την ελληνική κυριαρχία. Είπε -διαβάζω τα λόγια του- ότι οι τουρκικές δυνάμεις «μπορούν να έρθουν ξαφνικά ένα βράδυ».
 • Φαίνεται να αυξάνει την παράνομη, αυταρχική συμεπριφορά του ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

Ο Μενέντεζ αναφέρθηκε ακολούθως στην εμπλοκή του Ερντογάν στη Συρία αλλά και στη δικαστική απόφαση για τον Δήμαρχο Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου και την στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που του επεβλήθη και σημείωσε:

 • Οι ΗΠΑ πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ενέργειες του Ερντογάν. Οσοι πιστεύουν ότι απλως πουλά νταηλίκι , ας δούνε ότι τα ίδια έλεγαν και για τον Πούτιν. «Και  τώρα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη».
 • Πρέπει να καταστήσουμε τον Ερντογάν υπόλογο όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ή παραβιάζει δημοκρατικές διαδικασίες.

Τιμή μου να με αποκαλεί εχθρό του ο Ερντογάν!

Τέλος ο Μενέντεζ αφού συνόψισε όλες τις πολιτικές – ταραξία του Ερντογάν, είπε ότι αν εκείνος τον θεωρεί  εχθρό του, τότε για τον ίδιο τον Γερουσιαστή αυτό είναι τιμή του και κλείνοντας τη συγκλονιστική δεκάλεπτη ομιλία του ανέφερε:

Μην τον φοβάστε!

Μη φοβάστε να υπερασπισθείτε τις αμερικανικές αξίες απέναντι στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Και προς τη διεθνή κοινότητα: Μη διστάζετε να τον καταστήσετε υπόλογο όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.  Στοςυ ανθρώπους της Τουρκίας που ελπίζουν σε ένα ελεύθερο, δημοκρατικό μέλλον, μην τα παρατάτε.

https://hellasjournal.com

___

Επιμέλεια αναρτήσεως: Στρατηγός εα κ. Αθαν. Καραντζίκος