18.12.22

Τι προκάλεσε την πτώση του μονοκινητήριου αεροσκάφους – Τι αποκαλύπτει εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων (video)

«Ο 68χρονος πιλότος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας κατά την απογείωση. Ο συγκυβερνήτης προσπάθησε, μάταια, να τον σώσει ακόμα και στον αέρα», δήλωσε ο κ. Φραγκούλης

Ο Παντελής Φραγκούλης, πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, μίλησε στην ΕΡΤ για τα αίτια της προσθαλάσσωσης του μονοκινητήριου αεροσκάφους στην Κρήτη, με θύμα τον 68χρονο Ινδονήσιο πιλότο.  


«Μόνο και μόνο ότι το αεροπλάνο δεν συνετρίβη, αλλά προσθαλασσώθηκε στη θάλασσα είναι ένα καλό γεγονός και δείχνει ότι δεν είχαμε κάποια σοβαρή βλάβη στο αεροσκάφος» δήλωσε ο κ. Φραγκούλης.

Σύμφωνα με τον ειδικό το μονοκινητήριο αεροσκάφος, το οποίο έχει πολύ καλές προδιαγραφές, δεν ήταν η αιτία του αεροπορικού δυστυχήματος αλλά οι υποψίες των Αρχών στρέφονται στην πλημμελή συντήρηση πού γίνεται στις αφρικανικές χώρες.

«Ο 68χρονος πιλότος αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας κατά την απογείωση. Ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να τον σώσει ακόμα και στον αέρα γιατί αντιμετώπισε πρόβλημα καρδιάς. Το ότι βγήκε από το αεροσκάφος από μόνος του, αλλά δεν τα κατάφερε στο τέλος, δείχνει ότι είχε ακόμα δυνάμεις» ανέφερε ο εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων. Γεγονός που στρέφει τις έρευνες στο θέμα υγείας που αντιμετώπισε ο άτυχος πιλότος.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Φραγκούλης το αεροσκάφος δεν έπαθε ζημιά, επέπλεε μετά την προσθαλάσσωση γι’ αυτό και βγήκαν και οι δύο επιβαίνοντες από αυτό πρωτού περισυλλεγούν από μέλη των σωστικών συνεργείων που έσπευσαν στο σημείο.

Το χρονικό

Το μικρό αεροσκάφος που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, με προορισμό την Αίγυπτο, εξέπεμψε mayday στις 9.55 το πρωί.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι τοπικές αρχές και έσπευσαν στο σημείο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής για την παροχή βοήθειας στην επιχείρηση διάσωσης των δύο επιβαινόντων, οι οποίοι ανασύρθηκαν από τη θάλασσα. 

Πηγή: ΕΡΤ