18.12.22

Τουρκικά fake news και κλαψουρίσματα περί δήθεν… παρενόχλησης νατοϊκής άσκησης: Η αλήθεια για τα lock on στον ουρανό του Αιγαίου

 

Οι μεγάλοι τουρκικοί σχηματισμοί απαντήθηκαν όπως πάντα με αντίστοιχους μεγάλους σχηματισμούς ελληνικών μαχητικών που οι ιπτάμενοι τους είχαν εντολή να αναγκάσουν τους Τούρκους να εξέλθουν από τον Ελληνικό ουρανό το ταχύτερο δυνατό. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Τρίτωσαν τα ψεύδη από το τουρκικό υπουργείο άμυνας που δηλώνει ξανά επίσημα πως τα τουρκικά μαχητικά βρέθηκαν σε «lock on», αλλά ταυτόχρονα απάντησαν- υποτίθεται- στα γεράκια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και στο αεροπορικό Επιτελείο εδώ και πολλά χρόνια έχουν μάθει πολύ καλά τα τουρκικά κόλπα και την «μονταζιέρα» που χρησιμοποιεί η Άγκυρα ακόμη και μέσω των επίσημων διαύλων επικοινωνίας, όπως και στα social media.

Και κάθε μήνα η εθνική τουρκική άσκηση Nexus Ace βαφτίζεται ως Νατοϊκή, επειδή πετά εντός του τουρκικού FIR Νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ.

Στο επίμαχο τουρκικό tweet -που πηγές από το υπουργείο Εθνικής άμυνας και την Πολεμική Αεροπορία διαψεύδουν κατηγορηματικά- οι Τούρκοι αναγράφουν:

«Μαχητικά αεροσκάφη μαζί με το ιπτάμενο ραντάρ AWACS μετείχαν στην άσκηση «NEXUS ACE», η οποία συντονίζεται από το ΝΑΤΟ στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου και με αυτό τον τρόπο υπάρχει αμοιβαία εκπαίδευση. Η άσκηση αυτή επιχειρήθηκε ν’ αποτραπεί από Ελληνικά μαχητικά. Όμως η αποστολή του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε με επιτυχία μιας και απάντησαν τ’ αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.»


Η αλήθεια, όμως, δεν βρίσκεται ούτε καν στη μέση…

  • 1ον: Η τουρκική άσκηση Nexus Ace, επισημαίνουν πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, είναι μια τουρκική κι όχι «Νατοϊκή» άσκηση.
  • 2ον: Το Νατοϊκό ιπτάμενο ραντάρ Ε-7 AWACS ουδέποτε εξήλθε από το τουρκικό FIR, σε διεθνή εναέριο χώρο στον ουρανό του Αιγαίου, καθώς τουλάχιστον οι ιπτάμενοι και το πλήρωμα του ιπτάμενου ραντάρ της Συμμαχίας γνωρίζει πολύ καλά ότι η αρμοδιότητα καθοδήγησης για την ακολουθία των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας ανήκουν αποκλειστικά στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και παράλληλα το σχέδιο πτήσης που είχαν αφορούσε μόνο τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

  • 3ον: Η Nexus Ace ολοκληρώθηκε, σίγουρα με επιτυχία, εντός του FIR της Τουρκίας καθώς οι Τούρκοι αεροπόροι, αρκετά νωρίτερα είχαν φροντίσει να παίξουν το γνωστό βρώμικο παιχνίδι της προπαγάνδας, εισερχόμενοι παρανόμως με τα F-16 της TuAF στο Αν. Αιγαίο.

Οπλισμένα αεροσκάφη και 9 αερομαχίες…

Το περιστατικό αυτό καταγράφεται την περασμένη Πέμπτη 15/12 όπου οι νευρικοί γείτονές μας έστειλαν 18 F-16, όλα οπλισμένα και σε μεγάλους σχηματισμούς, εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Την Πέμπτη το καθημερινό δελτίο παραβιάσεων κατέγραφε.

  • ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 8 (7×2 F-16, 1×4 F-16)
  • ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 2 (1 CN-235, 1 UAV)
  • ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 20
  • ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ Α/Φ   : 18
  • ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 13
  • ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 30
  • ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 9
  • ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Το προβλεπόμενο «lock on» από τους ιπταμένους επιφυλακής της Ελληνικής Αεροπορίας ήταν και θα είναι πάντα μια επιβεβλημένη πράξη όταν οι Τούρκοι δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τον Ελληνικό ουρανό, σημειώνεται από στρατιωτικές πηγές.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμη, πως την προηγούμενη μέρα ακριβώς και πάλι είχαμε ξέσπασμα από την πλευρά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Ένα ξέσπασμα- της Τετάρτης- άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αιφνιδιασμό του προέδρου Σίσι για την απόφασή του να επεκτείνει το δυτικό τμήμα της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, βάζοντας φωτιά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.  Οι Τούρκοι μη θέλοντας να «διαμαρτυρηθούν» στην Αίγυπτο, τα έβαλε με την Αθήνα.

Φωτό: Σπύρος Τσακίρης
  • Και για να εξηγήσουμε στους αναγνώστες το μέγεθος του ψεύδους της Άγκυρας ας δούμε βήμα- βήμα τι σημαίνει η άσκηση Nexus Ace.

Υπό Νατοϊκό συντονισμό εσωτερικές τουρκικές αερομαχίες

Πρόκειται για άσκηση, κατά την οποία απογειώνονται από βάσεις μεγάλοι σχηματισμοί αεροσκαφών με σκοπό να συναντηθούν στον αέρα και να προχωρήσουν σε αερομαχίες.

Που εμπλέκεται το ΝΑΤΟ και το AWACS; Γίνεται αίτημα στο ΝΑΤΟ, το ιπτάμενο ραντάρ να έχει τον έλεγχο αυτών των μεγάλων σχηματισμών και από το AWACS να γίνεται ο συντονισμός των αεροπορικών δυνάμεων που εμπλέκονται μεταξύ τους.

Αυτό σημαίνει τόσο εκπαίδευση σε επίπεδο Νατοϊκής τυποποίησης, όσο και εμπειρία για πληρώματα των ιπτάμενων ραντάρ που καλούνται να διαχειρίζονται τον συντονισμό μεγάλων comao.

Όλα τα παραπάνω έγιναν! Αλλά εντός του τουρκικού FIR.

Το παρελθόν της «μονταζιέρας»

Τα τουρκικά αεροσκάφη ήταν τα ίδια με αυτά που πριν από την έναρξη της άσκησης είχαν εισβάλει στον Ελληνικό ουρανό και βρέθηκαν εκτεθειμένα και στην «ώρα έξι» των Ελληνικών γερακιών.

Οι γείτονές μας είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρία το προηγούμενο διάστημα για «κλειδώματα» τουρκικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια πτήσης ενός Β-52, το οποίο κατά τη διέλευσή του δεν είχε ζητήσει ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Τουρκία συνοδεία αεροσκαφών. Το αποτέλεσμα τότε ήταν πάνω από το Καστελόριζο να γίνουν ιδιαίτερα σκληρές αερομαχίες, με τους Τούρκους να θέλουν να βρεθούν στο φτερό του Β-52.

Το επόμενο fake news ήταν τις επόμενες ημέρες από εκείνη του Β-52 και πάλι με την περιβόητη άσκηση Nexus Ace που ξανά οι Τούρκοι διακινούσαν ψεύδη περί Νατοϊκής άσκησης, την ώρα που τα «μπλε φτερά» είχαν πάρει γι’ ακόμη μια φορά στο κυνήγι τους Τούρκους εναέριους εισβολείς.

Το βέβαιο είναι πως και οι Τούρκοι εκτίθενται απέναντι στη Συμμαχία με τέτοιου είδους ψεύδη και παράλληλα το ιπτάμενο ραντάρ έχει την αληθινή εικόνα για την παραβατική συμπεριφορά διαρκείας από την Άγκυρα προς την Αθήνα, αρκεί βεβαίως το AWACS να είχε απογειωθεί.

https://hellasjournal.com/