1.12.22

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν μπορούσε να το πει πιο “ωμά” στον Χουλουσί Ακάρ: ΟΧΙ σε νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Είχαν μία ανησυχία χθες, όσοι ασχολούνται με τα θέματα της Τουρκίας και υποστηρίζουν τον ισλαμιστή πρόεδρο της κατοχικής δύναμης, Ταγίπ Ερντογάν. Ως να γνώριζαν τι θα ακολουθούσε…

Καταλάβαμε, όταν λάβαμε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, ο οποίος περιέγραφε την τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λόιντ Όστιν με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Στην αρχή, όπως πάντα στις ανακοινώσεις τους, οι Αμερικανοί επιβεβαιώνουν με όλους τις «στρατηγικές σχέσεις τους». Είναι μία φράση με την οποία ουδείς πλέον ασχολείται πια, διότι ακούγεται σαν ψέμα…

Ο κ. ¨Οστιν εξέφρασε στον Ακάρ τα συλλυπητήρια του για την «τρομοκρατική» επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, που έγινε πριν από 18 μέρες(!) και στη συνέχεια -απ’ ότι εξάγεται από την ανακοίνωση- του είπε να ξεχάσει μία νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας. Και εικάζουμε από το ύφος της ανακοίνωσης, ότι εξέφρασε την αμερικανική θέση με απόλυτο τρόπο.

  • Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για την απώλεια ζωών στην επίθεση που έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου και τις επακόλουθες επιθέσεις στη νότια Τουρκία, και επιβεβαίωσε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας.

(Ο κ. Λόιντ) εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την κλιμάκωση της δράσης στη βόρεια Συρία και στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αεροπορικών επιδρομών, ορισμένες από τις οποίες απείλησαν άμεσα την ασφάλεια του προσωπικού των ΗΠΑ που συνεργάζονται με τοπικούς εταίρους στη Συρία για  την νίκη εναντίον του ISIS.

Ο υπουργός Όστιν κάλεσε για αποκλιμάκωση και μοιράστηκε την έντονη αντίθεση του Πενταγώνου σε μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Αλλά, ας πάμε και τρεις ημέρες πίσω, όταν στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου, όταν ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC ) για την Στρατηγική Επικοινωνία, είπε μία κουβέντα, την οποία καταγράψαμε στην Hellas Journal, αλλά δεν την είδαμε αλλού.

Ο Τζον Κίρμπι είπε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση, ότι για την βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, «δεν είμαστε σε θέση να πούμε συγκεκριμένα ποιος ήταν υπεύθυνος». Η ερώτηση αφορούσε τους αντάρτες του PKK και αν αυτοί ευθύνονται για την επίθεση, που άφησε νεκρούς και τραυματίες.

  • Και ομιλούμε για τον ίδιο Τζον Κίρμπι, που έκανε την πρώτη δήλωση, ότι τάχατες, η Τουρκία δικαιούται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αφήνοντας ανοικτή την ερμηνεία των Τούρκων ότι έχουν το «πράσινο φως» από την Αμερική για να εισβάλουν στη Βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG.

Επέλεξα να δημοσιεύσω όλο τον διάλογο μεταξύ των διαπιστευμένων ανταποκριτών και του συντονιστή του NSC, διότι περιέχει πολλά μηνύματα. Με πιο βασικό ότι οι ΗΠΑ είναι κάθετα και οριζόντια εναντίον της τουρκικής εισβολής. Διαβάστε:

Ερώτηση: Όσον αφορά την Τουρκία, πολλοί είναι δύσπιστοι σχετικά με τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι το PKK ήταν πίσω από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. Και τώρα το χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία.

KIRBY: Ναι.

Ερώτηση: Ζήτησαν οι ΗΠΑ αποδεικτικά στοιχεία ή έχετε προσφέρει βοήθεια για την έρευνα; Θεωρείτε πως αυτό αποτελεί μια σωστή δικαιολογία για μια χερσαία επιχείρηση στη Συρία;

KIRBY: Δεν πιστεύω ότι προσφέραμε κάτι για να βοηθήσουμε την έρευνα. Και δεν είμαστε σε θέση να πούμε συγκεκριμένα ποιος ήταν υπεύθυνος. Καταδικάσαμε τη βία εκείνη τη στιγμή. Την καταδικάζουμε σήμερα. 

Και όπως είπα πρόσφατα, μόλις πριν από μια εβδομάδα περίπου, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Τουρκία συνεχίζει να είναι – να πέφτει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων, είτε αυτές πραγματοποιούνται κοντά σε αυτά τα σύνορα, είτε αλλού εντός της χώρας. Και έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους πολίτες τους από επιθέσεις.

Τώρα, αυτό που είπαμε επιπρόσθετα είναι ότι θέλουμε να δούμε τις εντάσεις να αποκλιμακώνονται εδώ. Και δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες που, Α, οδηγούν σε πιθανές πρόσθετες απώλειες, ιδιαίτερα απώλειες αμάχων. Και, Β, ενέργειες που θα έβλαπταν τις προσπάθειές μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Σύρους ομολόγους μας (σ.σ.: εννοεί τους Κούρδους και τους Άραβες, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες) κατά του ISIS, το οποίο παραμένει μια ζωντανή, αξιόπιστη απειλή εντός του Ιράκ και της Συρίας, και πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση σε αυτούς.

Ερώτηση: Αποτελεί όμως αυτό ένα πράσινο φως για τον Ερντογάν (Erdogan) για να μπει στη Συρία όταν λέτε ότι – έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους;

KIRBY: Έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Είχαν – έχουν – έχουν υποστεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλά δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες, ιδιαίτερα εντός της Συρίας, που θα οδηγήσουν σε πιθανή ύπαρξη περισσότερων θυμάτων, περισσότερες απώλειες αθώων ζωών και οποιαδήποτε ελάττωση των προσπαθειών μας – και απόσπαση της προσοχής από τις προσπάθειές μας, διότι έχουμε στρατεύματα στη Συρία που -κυνηγούν- το ISIS.

Το άλλο πράγμα που θα ήθελα να αναφέρω επίσης, είναι ότι δεν θέλουμε να δούμε ενέργειες εντός της Συρίας, από την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλο, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις ζωές των Αμερικανών, διότι υπάρχουν Αμερικανοί στο πεδίο οι οποίοι βοηθούν τις δυνάμεις των SDF (Syrian Democratic Forces – Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις).

Ξεκάθαρες κουβέντες. Οι Τούρκοι δικαιούνται να υπερασπιστούν τη χώρα τους από τις «τρομοκρατικές απειλές», αλλά δεν δικαιούνται να εισβάλουν στη Συρία, διότι η εισβολή αντιστρατεύεται τα συμφέροντα της Αμερικής και της Δύσης γενικότερα.

Όμως, πάλι είμαστε στο σημείο μηδέν. Διότι ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτός θα αποφασίσει πότε θα εισβάλει, και βεβαίως δεν θα ακούσει κανένα παρά μόνο τον …εαυτό του. Αυτός θα αποφασίσει, που σημαίνει ότι γράφει τις προειδοποιήσει των Αμερικανών στα παλιά του τα παπούτσια.

Από την άλλη, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Ουάσιγκτον, μέσω των ανοικτών καναλιών που διατηρούν με τους Κούρδους του YPG όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες, τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτρέψουν την τουρκική εισβολή. Δεν γνωρίζουμε πως θα γίνει αυτό, αλλά μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι έχουν συγχρονιστεί όλοι και λένε τα ίδια στις συνομιλίες τους με τους Τούρκους.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βγήκε από μία πολύ σύντομη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και έβγαζε φωτιές. Κατηγόρησε την Αμερική ότι υποστηρίζει τους «τρομοκράτες» που την πολεμούν. Αναφερόταν βεβαίως στους Κούρδους της Συρίας.

“Η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στις τρομοκρατικές οργανώσεις είναι ξεκάθαρη και προφανής”, είπε ο πολύς Μεβλούτ. Μία πολύ άσχημη δήλωση που δείχνει πρώτα απ’ όλα ανυπακοή και αντισυμμαχική συμπεριφορά.

Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι οι Αμερικανοί που δημιούργησαν τον …«δράκο» που λέγεται Ερντογάν. Πόσες φορές του την χάρισαν; Και πόσες φορές τον παρακάλεσαν; Αυτή τη φορά, εάν επιτεθεί, θα φέρει την ευθύνη ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν θα έχει καμία δικαιολογία.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal