30.11.22

Spike N’LOS μέσα στο 2023 σε Έβρο, νησιά και Πολεμικό Ναυτικό: Fast track διαδικασίες και για τα «έξυπνα» Spice που κουμπώνουν με τα F-16 Viper

 

Οι εποχούμενοι Spike N’ LOS που πρόκειται να τοποθετηθούν στον Έβρο και τα νησιά έχουν εμβέλεια περίπου 35 χλμ και με αυτό τον τρόπο η ασπίδα αποτροπής γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Πηγή: Rafael


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ//HELLAS JOURNAL

Μια υπόθεση που είχε γίνει πάγιο αίτημα του αεροπορικού Επιτελείου φαίνεται πως τοποθετείται στην τελική ευθεία προς υλοποίηση και δεν είναι άλλο από τις συλλογές Spice οι οποίες προέρχονται από το Ισραήλ.

Τα τεχνικά κλιμάκια των δύο κρατών ήδη έχουν προχωρήσει αρκετά τις συζητήσεις, με τους Ισραηλινούς να έχουν καταγράψει ερωτήματα που έχουν τεθεί και που θα πρέπει ν’ απαντηθούν το ταχύτερο δυνατό ώστε και αυτό το μείζον πρόγραμμα για την οπλική ενίσχυση της αεροπορίας να ολοκληρωθεί και να προχωρήσουν οι παραγγελίες αλλά και οι ημερομηνίες των πρώτων παραδόσεων κυρίως στην 115 Πτέρυγα Μάχης, όπου «γεννιέται» η φωλιά των πρώτων F-16 Viper.

Τα Spice είναι η μέθοδος με την οποία η βόμβα ελεύθερης πτώσης μετατρέπεται σε ένα κατευθυνόμενο όπλο, αυξάνοντας δραματικά την επιβιωσιμότητα ιπταμένων και αεροσκαφών. Η Πολεμική Αεροπορία πάνω από μια δεκαετία έχει αιτηθεί την απόκτησή τους θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει το οπλοστάσιο για την ραχοκοκαλιά των F-16, κυρίως τώρα που ξεκίνησαν οι παραδόσεις των Viper.

Πάντως η έλευση του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου άμυνας του Ισραήλ και πρώην Α/ΓΕΑ της IAF, Αμίρ Έσελ στο υπουργείο Εθνικής άμυνας, ενός πολιτικού παράγοντα που δεν ταξιδεύει συχνά εκτός της χώρας του, και η συνάντησή του με το Νίκο Παναγιωτόπουλο και την στρατιωτική ηγεσία, σηματοδοτεί το ευτυχές για τις Ένοπλες Δυνάμεις πέραν των σκοπέλων για το πρόγραμμα των Spike N’ LOS.

O γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ Αμίρ Έσελ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος Πηγή: Γραφείο Τύπου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Spike N’ LOS εντός του 2023 σε Έβρο- νησιά και Πολεμικό Ναυτικό

Όλα τα δεδομένα μαρτυρούν πως παρά την γραφειοκρατία και την μετατροπή για καιρό του φακέλου για το υπερσύγχρονο σύστημα, σε πινγκ-πονγκ, ανάμεσα στη Διεύθυνση Εξοπλισμών και το στρατιωτικό επιτελείο, πλησιάζουμε στο τέλος. Έως το τέλος Δεκεμβρίου σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, το μεγαλύτερο μέρος των συμφωνηθέντων με το Τελ Αβίβ θα έχει υλοποιηθεί, τόσο σε επίπεδο υπογραφών από το υπουργείο εθνικής άμυνας, ακόμη και από το ΚΥΣΕΑ.

Πηγή: Rafael

Η μονογραφή για τους Spike N’ LOS του Πολεμικού Ναυτικού, προηγήθηκε από εκείνη για τον Στρατό Ξηράς, αλλά οι πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τελ Αβίβ στα γραφεία της Διεύθυνσης Εξοπλισμών και οι fast track διαδικασίες που ακολούθησαν φέρνουν το όπλο αυτό προ των πυλών και εντός του 2023 για να ενισχύσουν με τις δυνατότητές τους ναυτικό και στρατό ξηράς.

Τα 27 συστήματα των Spike N’ LOS, τοποθετημένα σε οχήματα παντός εδάφους θα «κεντήσουν» την Ελληνική άμυνα από τον Έβρο, μέχρι τα ακριτικά νησιά έως το νοτιότερο σημείο της επικράτειας.

Σε κάθε σύστημα Spike N’  LOS συμπεριλαμβάνονται οι εκτοξευτές, το κέντρο διευθύνσεως πυρός, ραντάρ αλλά και drone που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά των στόχων ευκαιρίας.

Αντίστοιχα τα οκτώ συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό θα τοποθετηθούν όπως έχουμε γράψει ξανά τις προηγούμενες ημέρες (σ.σ. 26/11) στις τέσσερις νεότερες Κανονιοφόρους και τ’ άλλα τέσσερα στα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου.

Το κόστος για τα δυο προγράμματα έχει εγκριθεί και φτάνει τα 335 εκατομμύρια ευρώ και το μόνο που μένει είναι το τι θα γίνει με τους πυραύλους Spike N’ LOS που προορίζονται για τα επιθετικά ελικόπτερα του στρατού Ξηράς Apache A.

Πύραυλος Spike N’ LOS εκτοξεύεται από ελικόπτερο Black Hawk

Για να γίνει η τοποθέτηση και σε αυτά απαιτείται αρχικά η αναβάθμισή τους, ανάλογη με εκείνη που έχουν κάνει στην αεροπορία του Ισραήλ. Όταν αυτή ολοκληρωθεί, το νέο λογισμικό θα μπορεί να υποστηρίξει και να διαβάσει τους «εναέριους» SpikeN’ LOSκαι μαζί με την αναβάθμιση των Apacheθα «κουμπώσουν» και οι νέοι πύραυλοι.

https://hellasjournal.com