23.12.22

Rafale, Viper και F-35 στα χέρια «Top Gun» ιπτάμενων

 

Έως τα τέλη της δεκαετίας η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει ουσιαστικά έναν καινούργιο στόλο μαχητικών αποτελούμενο από Stealth αεροσκάφη 5ης  γενιάς F-35, «game changer» Γαλλικά Rafale και αναβαθμισμένα F-16 είτε σε διαμόρφωση Viper είτε σε block 52+ adv. Ενώ θα συνδράμουν τόσο τα υψηλών δυνατοτήτων Mirage 2000-5 αλλά και τα παλαιότερα F-16 block 30 σε ένα διαφορετικό αλλά πολύ χρήσιμο ρόλο.

Το νέο πανίσχυρο οπλοστάσιο της HAF θα αποτελέσει χωρίς αμφιβολία τον πιο ισχυρό ίσως αποτρεπτικό βραχίονα των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα το μεγάλο εφιάλτη της Άγκυρας όπως ήδη διαφαίνεται από τις αντιδράσεις των γειτόνων.

Ταυτόχρονα όμως με την εντυπωσιακή εκτίναξη της ισχύος των «μπλε» φτερών τόσο με τις σύγχρονες πλατφόρμες αλλά και με τα νέα όπλα που θα αποκτήσει η HAF, το Αεροπορικό Επιτελείο επανασχεδιάζει και την εκπαίδευση των «γερακιών» της προκειμένου όχι μόνο να ακολουθήσουν την τεχνολογική εξέλιξη αλλά να αποτελούν όπως πάντα τον πολλαπλασιαστή ισχύος αφού διαχρονικά ο Έλληνας ιπτάμενος ήταν ο «gamechanger» παράγοντας στο επιχειρησιακό πεδίο.

image512

Ο σχεδιασμός της Πολεμικής Αεροπορίας έχει πλέον διπλό στόχο. Αφενός να εκπαιδεύσει όσο το δυνατό καλύτερα τα νέα «γεράκια» ώστε να είναι πανέτοιμα να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις των καινούργιων ή αναβαθμισμένων μαχητικών και αφετέρου να εντάσσονται επιχειρησιακά απόλυτα έτοιμοι στις Πολεμικές Μοίρες όσο το δυνατόν συντομότερα από την ημέρα που ολοκληρώνουν την εκπαίδευση τους στη Σχολή Ικάρων.  Κομβικός θα είναι πλέον ο ρόλος της 330 Πολεμικής Μοίρας «Κεραυνός» με τα παλαιότερα μεν αλλά πανίσχυρα σε πτητικά στοιχεία F-16 block30. To Αεροπορικό Επιτελείο σχεδιάζει η Μοίρα να αποτελέσει το Σμήνος Μετεκπαίδευσης(ΣΜΕΤ) για το σύνολο των ιπτάμενων που πρόκειται να πετούν σε Πολεμικές Μοίρες που διαθέτουν F-16 σε όλες τις διαμορφώσεις. Έτσι ώστε όλες οι υπόλοιπες F-16 Μοίρες να απαλλαγούν από τα ΣΜΕΤ που λειτουργούσαν σε όλες τις F-16 Πτέρυγες Μάχης, σε Άραξο, Λάρισα και Σούδα. Με αποτέλεσμα τα αναβαθμισμένα μαχητικά τους να μην «φορτώνονται» με τις πρώτες ώρες εκπαίδευσης των νέων ιπτάμενων οι οποίες είναι απαραίτητες απλά για να μάθουν να πετούν το F-16. Κίνηση που θα αφαιρέσει ώρες από τα πιο σύγχρονα μαχητικά οι οποίες θα μεταφερθούν στα παλαιότερα block 30. Τα οποία μάλιστα διαθέτουν εξαιρετικές διαθεσιμότητες. Ενώ ταυτόχρονα τα «30αρια» θα χρησιμοποιούνται και για τα Readiness όπως κάνουν με πολύ μεγάλη επιτυχία επί τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

image65

image149