23.12.22

Ξεδιάντροπη και θρασύτατη επίθεση Άγκυρας στην Κύπρο: Προκαλείτε ένταση με τις έρευνες για κοιτάσματα, έπρεπε να ζητήσετε την άδειά μας


 Εκεί που κανείς μπορεί να ξεγελαστεί ότι «το έχουν τερματίσει», η Αγκυρα αποδεικνύει σχεδόν καθημερινλά ότι το βαρέλι της ντροπής για τον διεθνή ταραξία δεν έχει κανέναν πυθμένα.

Τούτη τη φορά εγκαλεί τη Λευκωσία ότι… κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή ασκεί (τα απολύτως νόμιμα και διεθνώς αναγνωρισμένα δικαιώματά της) για έρευνες με σκοπό την ανεύρευση υδρογανανθράκων.

Συντασσόμενος με αναλόγου ύφους ανακοίνωση του ψευδοκράτους, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Τανζού Μπιλγκίτς προέβη σε ανακοίνωση στην οποία διατυπώνει τα εξής κατάπτυστα:

«Είναι αδύνατον για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας».

«Μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος (…) Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της (δήθεν) «ΤΔΒΚ» στην Ανατολική Μεσόγειο» δηλώνει απειλητικά ο τούρκος αξιωματούχος.

Η προκλητική δήλωση του Τανζού Μπιλγκίτς έχει ως εξής:

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη χθεσινή (22 Δεκεμβρίου) δήλωση του ‘Υπουργείου Εξωτερικών’ της ‘ΤΔΒΚ’ σχετικά με το θέμα αυτό. Είναι αδύνατον για οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας.

Δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της ‘’Ελληνοκυπριακής Διοίκησης Νότιας Κύπρου’  διεξάγονται μονομερώς χωρίς τη συγκατάθεση της ‘ΤΔΒΚ’, συνιδιοκτήτριας όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των ‘Τουρκοκυπρίων αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τόσο στις χώρες της περιοχής όσο και στα τρίτα μέρη πίσω από τα οποία κρύβεται η ‘Ε/Κ πλευρά’ ότι μια τέτοια κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα ωφελήσει κανένα μέρος, ενώ η πρόταση του Τ/Προέδρου μας για διοργάνωση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο το 2020 και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας της ‘ΤΔΒΚ’ προς την ‘Ε/Κ πλευρά’ για τους πόρους υδρογονανθράκων βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι.

»Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ‘ΤΔΒΚ’ στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να στηρίζει τις δραστηριότητες της ‘ΤΔΒΚ’ στον τομέα των υδρογονανθράκων το επόμενο διάστημα».

https://hellasjournal.com