16.12.22

HΠΑ: Η στιγμή που πιλότος F-35 επιχειρεί κάθετη προσγείωση και χάνει τον έλεγχο (βίντεο)

 

Καρέ-καρέ βίντεο ερασιτέχνη κατέγραψε τη στιγμή ενός τρομακτικού ατυχήματος με αεροσκάφος F-35, το οποίο απέτυχε να προσγειωθεί σωστά, σε στρατιωτική βάση στο Τέξας των ΗΠΑ.

Ο πιλότος του αεροσκάφους F-35B (πρόκειται για τον τύπο που χρησιμοποιούν οι πεζοναύτες) επιχείρησε να κάνει κάθετη προσγείωση σε αεροπορική βάση του Ναυτικού στο Φορτ Γουόρθ. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει την ικανότητα να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα, όπως ένα ελικόπτερο.

Ωστόσο, αφού πρώτα άγγιξε για λίγο το έδαφος, το μαχητικό αεροσκάφος εκτινάχθηκε και πάλι στον αέρα και μετά χτύπησε με τη «μύτη» του στο έδαφος.

Έχοντας χάσει τον έλεγχο του F-35B, το οποίο έκανε πλέον κύκλους και έβγαζε καπνούς, ο πιλότος αποφάσισε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος για να διασωθεί. 

Το όλο περιστατικό καταγράφηκε από έντρομους παρατηρητές. Στο σημείο βρέθηκαν ασθενοφόρα, η αστυνομία και το προσωπικό της στρατιωτικής βάσης.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι το αεροσκάφος, το οποίο δεν είχε ακόμα μεταφερθεί επίσημα στον στρατό, πετούσε εκείνη τη στιγμή πιλότος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση της υγείας του πιλότου δεν είναι γνωστή. Αξιωματούχοι της κατασκευάστριας Lockheed Martin ανέφεραν πάντως ότι θεωρούν ότι ο άνθρωπος είναι καλά στην υγεία του, ενώ θα γίνει έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος.

Το περιστατικό αυτό συνέβη ενάμιση μήνα μετά τη σύγκρουση στον αέρα δύο στρατιωτικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια επίδειξης στο Ντάλας, με αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ατόμων.

Με πληροφορίες από ABC News/ https://www.kathimerini.gr/