30.12.22

Αποκάλυψη: Δοκιμάζεται πραγματικά η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ… Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν “τέλος ενοικίασης” από τον Ερντογάν για τα F-35, που ΔΕΝ θα πάρει…

 

Ο ιστότοπος «19fortyfive» σε άρθρο του Peter Suciu σημειώνει εισαγωγικά ότι την άνοιξη του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν τη μεταφορά εξοπλισμού που σχετίζεται με το F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς stealth μαχητικό, μετά την κίνηση της Άγκυρας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Τίτλος του κειμένου: The U.S. Tried to Charge Turkey ‘Rent’ For F-35 Stealth Fighters – Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να ζητήσουν ‘τέλος ενοικίασης’ από την Τουρκία για τα F-35. Αναφέρονται τα εξής:

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι η λειτουργία και των δύο συστημάτων από την Τουρκία θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του μαχητικού F-35. Η Άγκυρα αρνήθηκε να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία της με τη Μόσχα, και έτσι η Ουάσιγκτον απέβαλε την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, από το πρόγραμμα.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν διατυπωθεί διάφορες επιλογές σχετικά με το αεροσκάφος, συμπεριλαμβανομένης μιας δυνητικής πώλησης στην -αντίπαλη της Τουρκίας- Ελλάδα, ένα άλλο μέλος της διεθνούς συμμαχίας.

  • Πηγή διαμάχης

Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 παρέμεινε πηγή διαμάχης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, η οποία προσπάθησε να ανακτήσει τα χρήματα που καταβλήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τα μαχητικά. Η Τουρκία, η οποία ήταν βασικό μέλος του προγράμματος F-35, χαρακτήρισε την αποβολή αδικαιολόγητη.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει την άποψή μας για τους S-400. Έχουμε απομακρυνθεί άδικα από το πρόγραμμα F-35, παρόλο που είμαστε ένας από τους εταίρους σε αυτό.

Αυτά τα αεροσκάφη δεν παρέχονται στην Τουρκία», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο του 2021. «Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιλύσουν το ζήτημα με τα F-35 ή εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ το εμποδίσει, η Τουρκία θα εξετάσει άλλα επιλογές».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του για τη διακοπή της συμφωνίας και πέρυσι δήλωσε: «Θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Μια λύση που υπήρχε ήταν να αποκτήσει η Τουρκία σαράντα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon της Lockheed Martin, μαζί με σχεδόν 80 συστήματα εκσυγχρονισμού για τον υπάρχοντα στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

  • Προσκόμματα

Φαίνεται ότι έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος κατά τη διάρκεια του έτους από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ερντογάν. Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν σκόπιμα βάλει το κερασάκι στην τούρτα (να έχουν κάνει σκόπιμα την κατάσταση χειρότερα).

Αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία να πληρώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αποθήκευση των F-35.

«Οι ΗΠΑ ζήτησαν «τέλος ενοικίασης» από την Τουρκία, με το σκεπτικό ότι «κρατούσαν τα F-35, που είχαν κατανεμηθεί για την Τουρκία, στο υπόστεγο αεροσκαφών», ανέφερε το Clash Report στο Twitter την Τρίτη.

Ο Ισραηλινός αναλυτής Dana Levi της Millhouse Capital επικαλέστηκε μια αναφορά της εφημερίδας Sabah, στην οποία δημοσιεύθηκαν τα εξής:

«Οι #ΗΠΑ ζήτησαν ενοίκιο από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι ‘είχε κρατήσει στο υπόστεγο’ τα μαχητικά αεροσκάφη F-35A που κατασκεύαζαν για την #Τουρκία. Η #Άγκυρα, από την άλλη πλευρά, απαιτεί την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που καταβλήθηκαν για το έργο».

  • Το μέλλον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από την άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ακόμη και πριν η Άγκυρα προσπαθήσει να μεσολαβήσει για την ειρήνη μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας, η Τουρκία είχε διατηρήσει φιλικές σχέσεις και με τα δύο κράτη και προμήθευσε στην Ουκρανία έναν αριθμό drones πριν ξεκινήσει η εισβολή.

Τώρα φαίνεται ότι ο πόλεμος ωθεί την Τουρκία πιο κοντά στη Ρωσία.

Ο Ερντογάν διατηρεί τακτική επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδιάσπαστοι παρά τις δυτικές κυρώσεις. Η Τουρκία είναι μεταξύ των κρατών που αυξάνει πραγματικά τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Ως αποτέλεσμα, η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δοκιμάζεται πραγματικά.

Η αποβολή από το πρόγραμμα των F-35 μπορεί να μην ήταν σημείο καμπής για την Τουρκία, αλλά οι δεσμοί της Άγκυρας με τη Μόσχα τώρα θα μπορούσαν να πείσουν το ΝΑΤΟ ότι έχει επιτέλους ανεχτεί αρκετά (δεν αντέχει άλλο).

ΠΗΓΗ: Ιστότοπος 19fortyfive – άρθρο του Peter Suciu