21.12.22

Η υπόθεση των F-16 που απαιτεί η Τουρκία εξελίσσεται σε μείζονα κρίση στην Ουάσιγκτον: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ εναντίον του Ερντογάν και του Λευκού Οίκου (video)



Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ μας έχει συνηθίσει να μην μασά τα λόγια του. Και ομιλεί πάντα τη γλώσσα της αλήθειας, ανεξάρτητα αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, όπως ο Τζο Μπάιντεν, και παλαιότερα ο Μπάρακ Ομπάμα.

Αυτό του κόστισε… Ήταν τυχαίο ότι τον έστειλε στα δικαστήρια το υπουργείο Δικαιοσύνης του τότε προέδρου Ομπάμα; Όχι, δεν ήταν τυχαίο. Αρνήθηκε να τον υποστηρίξει σε θέματα που αφορούσαν το Ιράν, τη Συρία, την Κούβα και άλλα. Η αντιμετώπιση της Ελλάδας και της Κύπρου από τις δημοκρατικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, πάντα τον προβληματίζει. Είναι άδικη και απαράδεκτα φιλοτουρκική…

Ο κ. Μενέντεζ είναι από τους ελάχιστους πολιτικούς, που απέμειναν, της παλιάς φρουράς, που πάντα βάζει μπροστά το Διεθνές Δίκαιο, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την προστασία της Δημοκρατίας και των Θρησκευτικών Ελευθεριών.

  • Είναι διαχρονική η υποστήριξη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Προχθές, είδαμε ένα άλλο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ακόμα πιο ισχυρό και σκληρό απέναντι στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας. Στόχευσε στον Ταγίπ Ερντογάν, διότι τον θεωρεί πλέον -εκτός των άλλων- ως ένα εκ των πιο αυταρχικών ηγετών του πλανήτη.

Στο επίπεδο, δηλαδή, των προέδρων της Ρωσίας και του Ιράν. Γι’ αυτό και έδειξε και τη σχετική φωτογραφία των τριών προέδρων στη “ζωντανή” ομιλία του, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν, να χαζογελούν στην Τεχεράνη. Οι τρεις ηγέτες είναι ως ένα και το αυτό. Πρωτίστως αντιαμερικανοί.

Ο κ. Μενέντεζ δεν θεωρεί τον Ερντογάν σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών και γενικά της Δύσης. Και αυτός και άλλοι νομοθέτες φέρονται να πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο άνθρωπος του Πούτιν μέσα στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε το αποδεικνύει με τις πράξεις του.

Θυμίζουν ακόμα ότι δεν επέβαλε κυρώσεις στη Μόσχα και πιστεύουν ότι σπάει το εμπάργκο εις βάρος του Πούτιν. Για το τελευταίο, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας είναι ακόμα στο στάδιο της επαλήθευσης. Και στο μεταξύ η Τουρκία, βασικά ο Ερντογάν, εισπράττει…

Για την Κύπρο, όπως πάντα είναι δυνατός. Δεν έχει αλλάξει τη θέση του από το 1996. Άκουσε προχθες όλη η Αμερική ότι η τουρκική κατοχή συνεχίζεται για 50 χρόνια. Και λόγω του κ. Μενέντεζ έμαθαν ότι οι Τούρκοι στρατιώτες του Αττίλα συντηρούν την κατοχή του 40% του εδάφους της Κύπρου.

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗ (ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ). ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΜΕΝΕΝΤΕΖ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

  • Ο γερουσιαστής απαίτησε από τον Ερντογάν να φύγει ο κατοχικός στρατός. Και δεν είναι μία κουβέντα ως ευχή, όπως κατά καιρούς ακούμε από τους δικούς μας πολιτικούς, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Θα έχει και συνέχεια το θέμα αυτό της κατοχής, όπως αντιλαμβάνομαι.

Απ’ εκεί και πέρα, κατέρριψε τον όποιο μύθο του Ερντογάν, δημιουργούν οι γραφειοκράτες στην Ουάσιγκτον. Εντελώς μάλιστα. Τον κατεδάφισε και τον παρουσίασε όπως είναι. Προκλητικό, παραβάτη, εισβολέα, κατακτητή, που επιτίθεται σε όλους τους γείτονες του, και όχι μόνο. Αναφέρθηκε ο γερουσιαστής και στη Λιβύη και στην Αρμενία, όπου βοήθησε να κατακρεουργήσουν τους Αρμένιους και να τους ταπεινώσουν.

«Απαιτώ από τον Ερντογάν», υπογράμμισε ο γερουσιαστής, «να σταματήσει όλες τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα και να αποσύρει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη από την Κύπρο. Και νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν».

Ξεκάθαρες κουβέντες από ένα έντιμο πολιτικό, που αγαπά την Ελλάδα και την Κύπρο και ο οποίος γνωρίζει τον Ερντογάν όπως την κάλπικη δεκάρα.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον κομπάζει στους ελάχιστους πλέον που τον ακούνε, ότι «θα βάλουμε τον Μενέντεζ στη φυλακή». Η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί και ο γερουσιαστής γνωρίζει πολύ καλά τον πόλεμο των Τούρκων εναντίον του και εναντίον της συζύγου του, η οποία είναι μία υπερήφανη απόγονος Αρμενίων που έφυγαν κατατρεγμένοι από την Τουρκία και σώθηκαν φτάνοντας στην Κύπρο.

Μέχρι χθες το βράδυ, δεν γνωρίζαμε πότε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα στείλει το τουρκικό αίτημα στο Κογκρέσο. Αλλά γνωρίζουμε ότι μόλις φτάσει στο γραφείο του, ο κ. Μενέντεζ θα το παγώσει… Όπως είπε:

«Νομίζω ότι, δεδομένης της πρόσφατης συμπεριφοράς του, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να δώσουν μαχητικά αεροσκάφη F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου σταματήσει την επιθετική εκστρατεία της σε ολόκληρη την περιοχή».

Για όσους δεν κατάλαβαν, η ομιλία του κ. Μενέντεζ περιέχει τους όρους του για να άρει το εμπάργκο στην αγορά των F-16 από την Τουρκία. Αν ο κ. Ερντογάν επιθυμεί πραγματικά να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά, πρέπει να δεχθεί τους όρους του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Απλές κουβέντες.

Χθες, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαμε τον ακόλουθο διάλογο:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, Νεντ. Σας ρώτησα χθες για τη – συνάντηση των ανώτατων συμβούλων του πρωθυπουργού της Ελλάδας και του προέδρου της Τουρκίας. Μου ζητήσατε να ρωτήσω τους Γερμανούς, και είπαν ότι διευθέτησαν τη συνάντηση. Αλλά μπορείτε – έχετε κάποιο σχόλιο ως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυτό;

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Σίγουρα. Έχουμε πει στο παρελθόν ότι αυτή είναι μια στιγμή που χρειαζόμαστε ενότητα μεταξύ και συνοχή μεταξύ των συμμάχων μας, σίγουρα μεταξύ και μεταξύ των Συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.

Πάντα λυπούμαστε για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Οι εντάσεις μέσα σε μια συμμαχία, μεταξύ δύο μελών της συμμαχίας, σίγουρα δεν βοηθούν κανέναν.

Για το σκοπό αυτό, χαιρετίζουμε την πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της Άννας-Μαρίας Μπούρα, διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη, και του Ιμπραήμ Καλίν, εκπροσώπου και επικεφαλής συμβούλου του Προέδρου Ερντογάν. Και συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε αυτές τις συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μια άλλη ερώτηση, παρακαλώ. Δεν ξέρω αν ακούσατε χθες ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ επιτέθηκε στον πρόεδρο της Τουρκίας για τη δήλωσή του ότι θα εκτοξεύσει πύραυλο εναντίον της Αθήνας, εκτός αν οι Έλληνες παραμείνουν ήρεμοι.

Είπε επίσης ότι οι πρόσφατες ενέργειες του προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες περιλαμβάνουν αυτή την απειλή για εκτόξευση πυραύλου στην Αθήνα, δεν είναι μόνο ανησυχητικές αλλά και εντελώς απαράδεκτες.\

Δήλωσε ακόμα ότι ο Ερντογάν είναι στενός φίλος και σύμμαχος των προέδρων της Ρωσίας και του Ιράν και είπε ότι ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ότι δεν θα εγκρίνει κανένα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή.

Και ήθελα να μάθω τι πιστεύετε και αν συμφωνείτε με τον γερουσιαστή.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ: 1:13:00

ΝΕΝΤ ΠΡΑΙΣ: Η εκτίμησή μας είναι αυτό που αντικατοπτρίζεται σε αυτό που μόλις μοιράστηκα σχετικά με τις δηλώσεις που ακούσαμε μεταξύ των δύο στενών μας Συμμάχων στο ΝΑΤΟ.

Αυτή είναι μια εποχή, πιστεύουμε, που η ενότητα εντός της Συμμαχίας και μεταξύ και μεταξύ των Συμμάχων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Λυπούμαστε για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ δύο Συμμάχων, ειδικά μεταξύ δύο τόσο σημαντικών Συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός και συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών που αναλαμβάνονται τώρα ή έχουν αναληφθεί στις Βρυξέλλες.

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή… Ο κ. Μενέντεζ δεν είναι μόνο ο φόβος και ο τρόμος του Ερντογάν και των λοιπών ισλαμιστών της Άγκυρας. Είναι και των αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν, οι οποίοι παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί τους συμμάχους και εξυπηρετεί τον Ερντογάν, επιμένουν να θέλουν να του πουλήσουν τα F-16…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.