8.12.22

ΤΟ ΑΝΕΝΕΡΓΟ ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΝΕΥΜΟΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



 Κάποτε η Χαλκίδα ζούσε και υπέφερε από το Τσιμεντάδικο. 

Σήμερα το Τσιμεντάδικο μπορεί να γίνει πνεύμονας πολιτισμού,

αύριο θα μπορούσε να γίνει σημείο αναφοράς και να δώσει οικονομική άνθηση στον τόπο

 

Το τελευταίο διάστημα έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες από την ιδιοκτήτρια εταιρεία για την κατεδάφιση του συνόλου των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου που βρίσκεται στον Αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας. Σκοπός είναι στην θέση του να γίνει ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Ειδικού Τύπου  Εφοδιαστικής Αλυσίδας, (LOGISTICS).

Επιπλέον, στον Όρμο Μικρό Βαθύ που συνδέεται με τη θυσία της Ιφιγένειας και τον απόπλου, του ελληνικού στόλου, για την Τροία,  έχει παραχωρηθεί, η χρήση λιμένος στην εταιρία ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε. με την δυνατότητα να κατασκευάσει μεγάλα τεχνικά έργα.




 

Ανεπανόρθωτες καταστροφές  στον Αρχαιολογικό χώρο και στο περιβάλλον

 

Οι σχεδιαζόμενες χρήσεις θα φέρουν ανεπανόρθωτες καταστροφές  στον Αρχαιολογικό χώρο και στο περιβάλλον. Θα υποβαθμιστεί ο κλειστός κόλπος του Νότιου Ευβοϊκού, θα επιβαρυνθούν οι τοπικές μετακινήσεις, θα εξαφανιστεί ένα μεγάλο μέρος του κτηριακού αποθέματος της Βιομηχανικής κληρονομιάς και της κοινωνικής, ταξικής, εργατικής, βιομηχανικής μνήμης της Εύβοιας. Επιπλέον οι εγκαταστάσεις των LOGISTICS για να λειτουργήσουν χρειάζονται μικρό αριθμό εργαζομένων, οπότε θα συνεισφέρουν ελάχιστα στην οικονομική ζωή της τοπικής κοινωνίας.

 

Τι επιδιώκουμε

 

Η ομάδα επιδιώκει καταρχάς:

 

·         Την διατήρηση των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου στο σύνολο τους, ως μνημείο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, κοινωνικής, τεχνικής, βιομηχανικής και  γενικότερα ιστορικής αξίας.

·         Την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου  με νέες χρήσεις, που θα προκύψουν μέσω συμμετοχικών διαδικασιών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, με σεβασμό στο περιβάλλον, τον αρχαιολογικό χώρο και θα συμβάλλουν στην πολιτιστική, εκπαιδευτική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

·         την προστασία, ανάδειξη, διαχείριση ενός διαχρονικού αρχαιολογικού - πολιτιστικού πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο της Αυλίδας και τη διασύνδεσή του με τη Χαλκίδα.

·         την αποκατάσταση και ανάδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος υποβαθμισμένου τοπίου του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, και την ένταξη του στα πολιτιστικά μνημεία της Unesco.

·         Την προστασία και ανάδειξη όλων των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου.

 

Επί πλέον σκοποί της Ομάδας είναι :

 

·         Η ενημέρωση των πολιτών της Χαλκίδας για την σπουδαιότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αυλίδας, για την αρχιτεκτονική και ιστορική αξία των κτηριακών εγκαταστάσεων του Τσιμεντάδικου και τη σημασία της επιβίωσής του ως σύγχρονου κέντρου αναφοράς της Χαλκίδας.

·         Οι επαφές με τους φορείς της πόλης μας, προκειμένου όλοι μαζί να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου, την ανάπλαση και την αξιοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

·         Η ενημέρωση των αρμόδιων φορέων για τις θέσεις μας.

 

Μία τελευταία ευκαιρία

 

Θα είναι αυτή μια  ευκαιρία, ίσως η τελευταία, να προστατευτεί και να αναδειχθεί το σπάνιο μείγμα  αρχαιολογικού, ιστορικού, βιομηχανικού τοπίου και του μυθικού τόπου της Αυλίδας,  που ενώ είναι γνωστός σε όλη την ανθρωπότητα, σήμερα παραμένει εγκλωβισμένος ανάμεσα σε σχεδιασμούς που τον αγνοούν, τον υπονομεύουν και εν τέλει τον καταστρέφουν.


ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

          για την ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ και ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ του ΤΣΙΜΕΝΤΑΔΙΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ,

για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ και ΑΝΑΔΕΙΞΗ του ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ της ΑΥΛΙΔΑΣ