18.12.22

Περού: Ο στρατός στους δρόμους , η «ευαίσθητη» Δύση σιωπά για το πραξικόπημα!

 

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επέκρινε έντονα  την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στο Περού για να παταχθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν αμαυρωθεί από αιματηρά επεισόδια, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της πρεσβεύτριας των ΗΠΑ στη Λίμα, η οποία συναντήθηκε με τη νέα περουβιανή πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.

 

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Περού εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων μετά την πραξικοπιματική παύση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο και τη σύλληψή του. Ο κ. Καστίγιο διατάχθηκε να παραμείνει προφυλακισμένος για 18 μήνες από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενόσω θα διενεργείται η έρευνα σε βάρος του για «στάση» και «συνωμοσία», εξαιτίας της προσπάθειάς του να διαλύσει το Κογκρέσο.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ (εθνικιστική αριστερά) λέει πως εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Καστίγιο, ο οποίος εξελέγη με κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς το 2021, τον νόμιμο πρόεδρο του Περού, μολονότι ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι στην εξωτερική πολιτική της χώρας του εξακολουθεί να πρυτανεύει η αρχή της μη ανάμιξης στα εσωτερικά άλλων χωρών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στο Περού για έναν μήνα επιτρέπει ο στρατός να συμμετέχει σε επιχειρήσεις επιβολής της τάξης, δίνει αυξημένες εξουσίες στην αστυνομία και αναστέλλει συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα. Οι διαδηλωτές την αψηφούν. Ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ περιέγραψε τις εξελίξεις στο κράτος των Άνδεων με την έκφραση «κατάσταση πολιορκίας».

«Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται βία, ο λαός δεν πρέπει να καταστέλλεται, οι ελευθερίες πρέπει να είναι εγγυημένες», είπε ο αρχηγός του μεξικανικού κράτους κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ακόμη, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επέκρινε τη Λίσα Κένα, την πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στη Λίμα, διότι συναντήθηκε με τη νέα πρόεδρο Μπολουάρτε, την ως την 7η Δεκεμβρίου αντιπρόεδρο του κ. Καστίγιο.

«Δεν σας φαίνεται σαν επίδειξη αλαζονείας;», διερωτήθηκε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα, έθεσε το ερώτημα αν η Ουάσιγκτον γνωρίζει τι κάνουν οι διπλωμάτες της στο Περού. «Μπορεί να μην ξέρει ούτε καν ο (υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι) Μπλίνκεν, τα πράγματα να τα χειρίζονται στην πρεσβεία», διότι «έτσι γίνονται πάντα τα πράγματα, ειδικά στη Λατινική Αμερική».

Η κυβέρνηση του κ. Λόπες Ομπραδόρ έχει ανακοινώσει πως βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις περουβιανές αρχές για το αίτημα που υπέβαλε ο πρώην πρόεδρος Καστίγιο να του χορηγηθεί άσυλο στο Μεξικό.

Δημοσκόπηση που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα η μεξικανική εφημερίδα El Financiero υπέδειξε πάντως ότι το 52% διαφωνεί με την ιδέα να προσφερθεί άσυλο στον κ. Καστίγιο, ενώ το 37% τάσσεται υπέρ· ακόμη, το 51% του δείγματος της έρευνας αυτής έκρινε πως ο κ. Λόπες Ομπραδόρ δεν θα έπρεπε να αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, ενώ το 39% θεωρεί πως έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του.

https://www.militaire.gr/