10.11.22

Πόλη θανάτου θέλουν τη Χερσώνα οι Ρώσοι: Αφήνουν “καμένη γη” πίσω τους * Παγίδα μυρίζονται οι Ουκρανοί και επελαύνουν σιωπηρά… [videos]



 Η Ουκρανία δεν διαβλέπει ότι η Ρωσία θα εγκαταλείψει τη Χερσώνα χωρίς μάχη, δήλωσε ανώτερος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, καθώς στο Κίεβο φοβούνται ότι η τηλεοπτική  ανακοίνωση της Μόσχας για υποχώρηση είναι στην πραγματικότητα μια προσεκτικά στημένη παγίδα.

Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την επέλασή τους και σήμερα, 10 Νοεμβρίου ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν την πόλη Σνιχουρίβκα,  στη νότια περιοχή του Μικολάιβ, μιλώντας σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από την ουκρανική εθνική τηλεόραση.

Η πόλη, που θεωρείται η τελευταία εναπομείνασα κατεχόμενη από τους Ρώσους πόλη στην περιοχή του Μικολάιβ, είναι σημαντική για τον έλεγχο στρατηγικού δρόμου που οδηγεί στην Χερσώνα.

Παράλληλα, χθες, ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Ζαλούζνι ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του απελευθέρωσαν 12 ακόμη οικισμούς κοντά στη Χερσώνα.

 

Πάντως, ο  Μιχαϊλο Πόντολιακ, ένας εκ των ανώτερων συμβούλων του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα ρωσικά στρατεύματα παρέμεναν στην πόλη και ότι το Κίεβο πιστεύει ότι οι βρίσκονται καθ’ οδόν ενισχύσεις.

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια», έγραψε στο Twitter, «η Ουκρανία θα απελευθερώσει εδάφη με βάση τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών και όχι τις στημένες τηλεοπτικές δηλώσεις». 

Ο Ποντόλιακ σήμερα έγραψε στο Twitter ότι η Ρωσία «θέλει να μετατρέψει τη Χερσώνα σε «πόλη του θανάτου»». Υποστήριξε ότι ο ρωσικός στρατός «καταστρέφει ό,τι μπορεί: διαμερίσματα, υπονόμους» και ότι «το πυροβολικό στην αριστερή όχθη» του ποταμού Δνείπερου «σχεδιάζει να μετατρέψει την πόλη σε ερείπια».

Πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην  Χερσώνα «ήρθαν, λήστεψαν, γλέντησαν, σκότωσαν, άφησαν ερείπια και έφυγαν».

Ο Ολεξι Αρεστόβιτς,ένας άλλος ανώτερος σύμβουλος και πρώην επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ήταν λίγο πιο αισιόδοξος αλλά παρόλα αυτά επιφυλακτικός – λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να εγκαταλείπουν την περιοχή «αλλά όχι τόσο όσο θα γινόταν αν ήταν πλήρης αποχώρηση ή ανασύνταξη.’

Οι Ρώσοι καταστρέφουν γέφυρες και δρόμους καθώς φεύγουν, σύμφωνα με τον Αρέστοβιτς, ο οποίος πρόσθεσε: «Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις τους – θα εμπλακούν σε μάχη μαζί μας και θα προσπαθήσουν να κρατήσουν την πόλη Χερσώνα; Προχωρούν πολύ αργά ».

Ο Ζελένσκι εξέφρασε επίσης φόβους στη διάρκεια της νύχτας ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να ανατινάξει ένα φράγμα στη Nova Khakovka, πλημμυρίζοντας την περιοχή γύρω από τη Χερσώνα και αποστραγγίζοντας μια δεξαμενή στην οποία βασίζεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια για να ψυχθεί – και πιθανώς να προκαλέσει κατάρρευση.

  • Απευθύνοντας προειδοποίηση προς τη Μόσχα, πρόσθεσε: «[Αυτό] θα σημαίνει ότι κηρύσσετε πόλεμο σε ολόκληρο τον κόσμο. Σκεφτείτε τι θα σας συμβεί τότε ».

Ο Ζελένσκι είπε ότι τα στρατεύματά του «θα κινηθούν πολύ προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, χωρίς περιττό κίνδυνο» στην περιοχή που η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει εγκαταλείψει, «ενισχύοντας τις θέσεις μας βήμα-βήμα» για να αποφευχθούν τυχόν παγίδες.

  • «Ο εχθρός δεν μας δίνει δώρα», πρόσθεσε.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, οι στρατηγοί της Ουκρανίας δήλωσαν ότι ρωσικά στρατεύματα ντυμένα με πολιτικά ρούχα τοποθετούνται μέσα σε σπίτια στη Χερσώνα και «ενισχύουν θέσεις για οδομαχίες». 

Ο Mark Galeotti, καθηγητής και συγγραφέας για τη Ρωσία, τον Πούτιν και τους πολέμους του, είπε ότι η αποχώρηση είναι πιθανώς ένα παράδειγμα «maskirovka» – μια λέξη που κυριολεκτικά σημαίνει «κάτι καλυμμένο», αλλά χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια στρατιωτική τακτική εξαπάτησης που είναι ενσωματωμένη στο η ρωσική στρατιωτική ψυχή.

Όμως, μιλώντας στο BBC Radio 4, πρόσθεσε ότι μια πραγματική υποχώρηση από την Χερσώνα «έχει νόημα στρατιωτικά» και φαίνεται ότι οι στρατηγοί της Ρωσίας κατάφεραν επιτέλους να πείσουν τον Πούτιν να σταματήσει τη μικροδιαχείριση του πολέμου και να τους επιτρέψει να λάβουν τις καλύτερες τακτικές αποφάσεις ακόμα κι αν είναι επιζήμιο πολιτικά.

«Αυτό που δεν ξέρουμε είναι αν αυτό είναι τελειωτικό», πρόσθεσε. «Είτε [οι στρατηγοί] τον έπεισαν ότι αυτό έπρεπε να γίνει τώρα αντί να τους επιβληθεί, ή αν αυτό σηματοδοτεί μια ευρύτερη αλλαγή – είναι πιο πρόθυμος να αφήσει τους στρατηγούς να κάνουν τη στρατηγία;»

«Αυτό που είδαμε είναι πραγματικά μια σημαντική αλλαγή: από τον Πούτιν που προσπαθεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο πήγαμε στον Πούτιν που προσπαθεί να μην τον χάσει. 

«Όλες οι κινήσεις που είδαμε, όσον αφορά την κινητοποίηση των εφέδρων, τη φαινομενική στροφή πίσω σε μια πιο αμυντική γραμμή κατά μήκος του Δνείπερου, αυτό που όλα δείχνουν είναι ότι ο Πούτιν σκάβει, ελπίζοντας ότι η νίκη θα έρθει μακροπρόθεσμα- υπό τον όρο ότι μπορεί να ξεπεράσει τους Ουκρανούς και ίσως το πιο σημαντικό ότι μπορεί να ξεπεράσει τη Δύση ».

Ο καθηγητής Galeotti μίλησε μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι υποχωρεί από τη Χερσώνα χθες σε ζωντανή μετάδοση στην κρατική τηλεόραση από τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν – τον ανώτατο διοικητή του Πούτιν – και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Σουροβίκιν  είπε ότι τα στρατεύματά του κινδυνεύουν και άμαχοι σκοτώνονται, προτού συστήσει υποχώρηση. Ο Σόιγκου συμφώνησε, και ο στρατηγός απάντησε: «Ναι κύριε. Οι ελιγμοί των στρατευμάτων θα γίνουν το συντομότερο δυνατό».

  • Ο Πούτιν – που βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα για να επευφημεί τις «νίκες» της Ρωσίας – δεν εμφανίστηκε πουθενά.

Μαρτυρίες αναφέρουν ότι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη εγκαταλείψει βασικά σημεία ελέγχου γύρω από τη Χερσώνα και έχουν καταστρέψει γέφυρες σε μια προφανή προσπάθεια να σταματήσουν τους Ουκρανούς να τους καταδιώκουν και να τους αιχμαλωτίσουν.

Το να εγκαταλείψει την Χερσώνα-την πρωτεύουσα μιας περιοχής που ο Πούτιν προσάρτησε στη Ρωσία πριν από λίγες εβδομάδες, τη μοναδική του πρόσβαση στα δυτικά του ποταμού Δνείπερου κι ένα βασικό σημείο ελέγχου στον δρόμο προς την Κριμαία –  – είναι η πιο ταπεινωτική απώλεια που έχει υποστεί ο στρατός του.

Η εντολή για τα ρωσικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν την πόλη ήρθε λίγες ώρες αφότου ο αναπληρωτής κυβερνήτης της περιφέρειας Χερσώνας που είχε διοριστεί από τη Ρωσία σκοτώθηκε “σε τροχαίο”.

Η Ουκρανική αντεπίθεση για τη Χερσώνα, μέχρι τώρα

Η Ουκρανία επιτίθεται προς τη Χερσώνα από τις αρχές Αυγούστου και πρόσφατα έσπασε τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στα βόρεια της πόλης.

Ωστόσο, έκτοτε ήταν δύσκολο να παρακολουθήσουμε την πρόοδο της επίθεσης, καθώς η Ουκρανία έχει επιβάλει ένα μπλακ άουτ ειδήσεων στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, δυτικοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν ότι η Ρωσία φαινόταν να βρίσκεται στα τελευταία στάδια προετοιμασίας για μια υποχώρηση η οποία μεταμφιέστηκε σε εκκένωση των πολιτών.

Μαρτυρίες Ουκρανών αναφέρουν ότι «ενισχύσεις» που μεταφέρθηκαν στην περιοχή ήταν στην πραγματικότητα στρατεύσιμοι που κάλυπταν τα τακτικά στρατεύματα καθώς αποσύρονταν.

Ωστόσο, τα νερά έχουν θολώσει από τις ενημερώσεις από το Κίεβο που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προσπαθεί πραγματικά να παρασύρει τις δυνάμεις της σε μια παγίδα.

Τη Δευτέρα, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα μεταμφιέζονται σε άμαχους και κρύβονται σε σπίτια προετοιμασμένα για αστική μάχη.

Πρόσθεσαν ότι οι άμυνες έχουν ενισχυθεί και οι άνδρες του Πούτιν φαινόταν έτοιμοι να πολεμήσουν για την πόλη. Η ακριβής κατάσταση στο έδαφος είναι ασαφής.

Η ανάκτηση της πόλης θα  είναι μια τεράστια νίκη προπαγάνδας για το Κίεβο, το οποίο τώρα στοχεύει να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη του – συμπεριλαμβανομένων περιοχών που δεν ελέγχει από το 2014.

Η Χερσώνα είναι ένα βασικό σημείο στο δρόμο προς την Κριμαία, το στολίδι στο στέμμα του πολέμου του Πούτιν το 2014 για την οποία ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει πει ότι “ο πόλεμος ξεκίνησε απ’ την Κριμαία κι εκεί θα τελειώσει”. 

Ενώ τα στρατεύματα της Ουκρανίας δεν αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια άμεση επίθεση κατά μήκος του Δνείπερου- τουλάχιστον όχι αμέσως – λαμβάνουν θέσεις γύρω από την Κριμαία εντός της εμβέλειας των πυραύλων HIMARS που διαθέτουν.

Η εξασφάλιση του ελέγχου ολόκληρης της δυτικής όχθης του ποταμού θα επιτρέψει επίσης στο Κίεβο να ελευθερώσει μονάδες για άλλες επιθέσεις, πιθανώς νότια από τη Ζαπορίζια προς τη Μελιτόπολη – και στη συνέχεια στην Κριμαία από τα ανατολικά.

Οι Δυτικοί στέλνουν νέα όπλα στην Ουκρανία

Η Γαλλία σχεδιάζει να μεταφέρει έξι ακόμη ολμοβόλα Caesar στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιέν Λεκόρνου στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι LCI χθες Τετάρτη.

«Θα τα παραδώσουμε  τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Λεκόρνου.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε παραδώσει άλλους τύπους πυροβολικού της προηγούμενης γενιάς, όπως ολμοβόλα TRF1».

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παράσχει στην Ουκρανία περίπου 1.000 επιπλέον πυραύλους εδάφους-αέρος (SAM) , δήλωσε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε δελτίο τύπου στις 9 Νοεμβρίου.

«Αυτή η δέσμευση εκατοντάδων ακόμη πυραύλων εδάφους -αέρος  συνεχίζει την αμυντική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα – και θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει την απειλή από την παράνομη στόχευση κρίσιμων εθνικών υποδομών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας.

Ο Γουάλας πρόσθεσε ότι το Λονδίνο θα εντείνει τη βοήθειά του για την ασφάλεια στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα.«Ο χειμώνας πλησιάζει και αυτή είναι μια σημαντική πρόκληση και για τις δύο πλευρές», είπε.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη μεταφορά νέας παρτίδας στρατιωτικής βοήθειας.  Μεταξύ του εξοπλισμού που στάλθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι 30 τεθωρακισμένα οχήματα και πύραυλοι Dingo για το σύστημα αεράμυνας IRIS-T.

 

 

 

Με πληροφορίες από The New Voic of UkraineThe Daily MailThe Guardian

https://hellasjournal.com