27.11.22

Οργισμένες διαδηλώσεις στην Κίνα με υψωμένες γροθιές και συνθήματα – φωτιά: «Παραιτήσου Σι, κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα» [videos]

 Κατα κύματα ξεσπούν οι ολοένα και βιαιότερες διαδηλώσεις σε όλη την Κίνα, ακόμη και μέσα σε πανεπιστήμια καθώς και στη Σαγκάη, όπου εκατοντάδες άνθρωποι φώναξαν «Παραιτήσου  Σι Τζινπίνγκ! Κάτω το Κομμουνιστικό Κόμμα!» σε μια άνευ προηγουμένου επίδειξη περιφρόνησης της δρακόντειας πολιτικής zero Covid – που εφαρμόζει η χώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

Η σπίθα που άναψε τη φωτιά των διαδηλώσεων ήταν η φονική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης στην επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας. Από την πυρκαγιά -που ξέσπασε σε πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών στην πόλη Ουρούμτσι την πρωτεύουσα της περιφέρειας Σιντζιάνγ- δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αρκετοί πιθανολογούν ότι τα θύματα δεν μπόρεσαν να εγκαταλείψουν εγκαίρως το φλεγόμενο κτίριο επειδή ήταν σε καραντίνα, εκδοχή την οποία διαψεύδουν τοπικοί αξιωματούχοι.


Στο οικονομικό κέντρο της Σανγκάης, πολλοί κάτοικοι συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου για αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Ουρούμτσι, η οποία εξελίχθηκε σε οργισμένη διαμαρτυρία τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. «Άρετε το lockdown στο Ουρούμτσι, άρετε το lockdown στη Σιντζιάνγκ, άρετε το lockdown σε όλη την Κίνα» φώναζε το πλήθος, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ορισμένοι μάλιστα άρχισαν να φωνάζουν «Κάτω το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμακάτω ο Σι Τζινπίνγκ, ελευθερία στο Ουρούμτσι», σε μια σπάνια δημόσια αποδοκιμασία της κινεζικής κυβέρνησης, σύμφωνα με μαρτυρίες που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη ήταν παρούσα στο σημείο και ορισμένες φορές επιχείρησε να απωθήσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

 

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού και η κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην Covid-19 που ακολουθεί το Πεκίνο.

 

Οι αρχές υπερασπίζονται την πολιτική που φέρει την υπογραφή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ως σωτήρια και απολύτως αναγκαία για να μην συνθλιβεί το εθνικό σύστημα υγείας, αψηφώντας τη λαϊκή κατακραυγή και το πλήγμα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Κλεισμένοι στα σπίτια τους για 100 μέρες

Οι 25 εκατομμύρια κάτοικοι της Σανγκάης βρέθηκαν νωρίτερα φέτος σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες, μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.

 

Το βράδυ της Παρασκευής, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Ουρούμτσι υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα και ζητώντας την άρση του lockdown, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν σε κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλοί από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους του Ουρούμτσι είχαν υποχρεωθεί να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους έως και 100 ημέρες.

Στο Πεκίνο (2.700 χιλιόμετρα μακρύτερα) ορισμένοι κάτοικοι που βρίσκονται σε καθεστώς lockdown συμμετείχαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αξιώνοντας επίσης την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Σε βίντεο που εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, διακρίνονται διαδηλωτές σε υπαίθριο χώρο στάθμευσης να φωνάζουν «Βάλτε τέλος στο lockdown».

 

Ερχονται χειρότερα;

Οι επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να είναι οι χειρότερες στην Κίνα από την έναρξη της πανδημίας, τόσο για την οικονομία όσο και για το σύστημα υγείας της χώρας, σύμφωνα με τον αναλυτή Μαρκ Ουίλιαμς της Capital Economics.

Οι αρχές της Σεντσέν, μιας μητρόπολης 12 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα περιορίσουν στο 50% την πληρότητα των εστιατορίων και άλλων εσωτερικών χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Οι επισκέπτες σε αυτήν την πόλη της νότιας Κίνας δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν σε χώρους όπως θέατρα και γυμναστήρια κατά το πρώτο τριήμερο από την άφιξή τους, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

 

Για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο, η Κίνα κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, που έφθασαν τα 39.791.

H δημοσιογράφος Tessa Wong σε ανταπόκριση – σχόλιο για το ΒΒC αναφέρει:

«Η πυρκαγιά στο Ουρούμπτσι ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο για πολλούς Κινέζους που έχουν τεθεί υπό εκτεταμένους περιορισμούς τους τελευταίους μήνες – κλειδωμένοι στο διαμέρισμά τους χωρίς τρόπο διαφυγής, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες. Οι αρχές το αμφισβήτησαν, αλλά δεν εμπόδισε τη δημόσια οργή να εξαπλωθεί.

Εκατομμύρια είναι κουρασμένοι από τρία χρόνια περιορισμούς κίνησης και καθημερινά τεστ Covid. Ο θυμός έχει εξαπλωθεί σε όλες τις γωνιές της Κίνας, από τις μεγάλες πόλεις μέχρι τις απομακρυσμένες περιοχές όπως το Σιντζιάνγκ και το Θιβέτ, και έχει περάσει σε κάθε τμήμα μέρος της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων νεαρών φοιτητών, εργαζομένων σε εργοστάσια και απλών πολιτών.

Καθώς ο θυμός μεγαλώνει, οι διαμαρτυρίες κατά των μέτρων Covid έχουν γίνει όλο και πιο κοινό θέαμα. Αλλά ακόμη και οι διαδηλώσεις αυτού του Σαββατοκύριακου είναι ασυνήθιστες τόσο ως προς τον αριθμό τους όσο και ως προς την ευθύτητα της κριτικής τους προς την κυβέρνηση και τον πρόεδρο Xi Jinping.

Η μαζική έξοδος στους δρόμους με εκατοντάδες που ζητούσαν την παραίτηση του προέδρου Xi θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγο καιρό.


Άλλοι επέλεξαν επίσης να κυματίσουν την κινεζική σημαία και να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο – οι στίχοι του υποστηρίζουν τα επαναστατικά ιδανικά και προτρέπουν τον λαό να «σηκωθεί  και να ξεσηκωθεί». Είναι μια επίδειξη πατριωτισμού που θα μπορούσε επίσης να αναγνωστεί ως μια έντονη έκφραση αλληλεγγύης προς τους Κινέζους συμπατριώτες που υποφέρουν από την πολιτική του κ. Σι για μηδενικό Covid – και ως έκκληση για δράση.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC