27.11.22

Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα: Το βράδυ των εκλογών θα έχει το προεδρικό αεροπλάνο με αναμμένες τις μηχανές για να τον φυγαδεύσει στο Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ένας σοβαρός βουλευτής στην Τουρκία, ο Αρμενικής καταγωγής πολιτικός του HDP Γκάρο Παϊλάν (Garo Paylan) έκανε μία φοβερή καταγγελία, που ταρακούνησε το πολιτικό στερέωμα της γειτονικής χώρας.

Η πλειοψηφία όσων παρακολουθούν τα πολιτικά δρώμενα στην Τουρκία είχαν την υποψία, όλοι σχεδόν, λίγο-πολύ, υποψιαζόμασταν ότι η φονική βομβιστική επίθεση ήταν πιθανότατα προβοκάτσια. Αλλά, άλλο να το λέμε εμείς, και άλλο ένας σημαντικός πολιτευτής στην Τουρκία, ο οποίος μας έχει συνηθίσει να λέει μόνο αλήθειες και να μην φοβάται τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τι είπε απευθυνόμενος στον ισλαμιστή υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, τον Χουλουσί Ακάρ, που εκστασιάζεται κάθε φορά που αναγγέλλει ότι οι τουρκικές δυνάμεις σκότωσαν Κούρδους αντάρτες;

Αποκάλυψε την κατάθεση της Σύριας γυναίκας, που συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση και κατηγορήθηκε από την τουρκική αστυνομία ως η “τρομοκράτισσα” που τοποθέτησε τη βόμβα, η οποία σκότωσε έξι άτομα, ανάμεσα τους και παιδιά.

Ο Παϊλάν υποστήριξε ότι η ύποπτη δεν έχει σχέση με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και πρόσθεσε ότι πιθανότατα έχει σχέση με αυτούς που πολεμούν τους Κούρδους μαχητές. Δηλαδή, την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν μέσω των συμμάχων της στη Συρία.

  • Χωρίς αμφιβολία είναι τρομακτική η καταγγελία του Αρμενικής καταγωγής Τούρκου βουλευτή. Σίγουρα, η καταγγελία έφυγε αμέσως από τις ξένες πρεσβείες στην Άγκυρα και έφτασε στις πιο σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου, με πρώτη την Ουάσιγκτον.

Όχι, βέβαια, ότι δεν υποψιάστηκαν και οι ξένες κυβερνήσεις αυτό που οι πάντες, σχεδόν, λένε χαμηλόφωνα. Ότι ο Ερντογάν χρειαζόταν μία δικαιολογία για να εισβάλει στη βόρεια Συρία και να καταστρέψει τους Κούρδους και η βομβιστική επίθεση ήταν η καλύτερη που θα μπορούσε να αναζητήσει.

Όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία κτύπησε βάσεις των Κούρδων στη Συρία σκοτώνοντας αμάχους, αλλά και μαχητές πουν πολεμούν, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο βουλευτής πιστεύει ότι δημιουργούνται συνθήκες που βολεύουν μία πραξικοπηματική κίνηση από τον Ερντογάν, μετά την προβοκάτσια της βομβιστικής επίθεσης.

Για να στηρίξει την καταγγελία του θύμισε ότι πριν από τη θανατηφόρα επίθεση, που δυναμίτισε το πολιτικό κλίμα, η πολιτική ένταση είχε αμβλυνθεί και η δημοτικότητα του Ερντογάν υποχωρούσε καθημερινά σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οπότε χρειαζόταν να ανατραπεί η παραπάνω κατάσταση.

Οι δυτικές κυβερνήσεις με πρώτο τον Λευκό Οίκο έσπευσαν να καταδικάσουν την επίθεση και να εκφράσουν τη συμπάθειά τους στον τουρκικό λαό. Αλλά, θα έπρεπε να είχαν κάνει δεύτερες σκέψεις, γνωρίζοντας ότι ο Ερντογάν είχε φτάσει στο σημείο να πραγματοποιήσει πραξικόπημα εναντίον του για να έχει τη δικαιολογία να «καθαρίσει» τους Γκιουλεντιστές από τον κρατικό τομέα και να τους φυλακίσει.

Ο Γκάρο Παϊλάν, που έχει χαρακτηριστεί «προδότης» στην Τουρκία, διότι λέει μόνο αλήθειες για τον ισλαμιστή Ερντογάν και τα τσιράκια του, κατέθεσε στη Βουλή τα λόγια της ύποπτης, η οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση με το PKK:

«Τα τρία αδέλφια μου πέθαναν πολεμώντας για λογαριασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)».

  • Σημειώνουμε ότι ο FSA δημιουργήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και αποτελείται από Σύριους αντιπάλους του αλ Άσαντ, από τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Ουϊγούρους και τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Όλοι εκπαιδεύθηκαν από την τουρκική ΜΙΤ.

Από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός σε ότι αφορά τις κινήσεις του Ερντογάν.

Εάν οι βομβαρδισμοί στη Συρία βοηθήσουν δημοσκοπικά τους ισλαμιστές, θα ακολουθήσει η τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία. Και εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά για τον Τούρκο πρόεδρο θα συνεχίσει τα πολεμικά επεισόδια στην ευρύτερη γειτονιά.

Ο Ερντογάν τα παίζει όλα για όλα στις εκλογές και δεν θέλει, το βράδυ των αποτελεσμάτων, να έχει το προεδρικό αεροπλάνο με αναμμένες τις μηχανές για να τον φυγαδεύσει στο Κατάρ ή το Αζερμπαϊτζάν.

Εάν οι μετρήσεις δείξουν την άνοιξη ότι οι εκλογές είναι χαμένες, ο Τούρκος πρόεδρος θα δημιουργήσει μία “δικαιολογία” για να τις αναβάλει ή να τις ακυρώσει και να παύσει τις δημοκρατικές διαδικασίες προτάσσοντας δήθεν λόγους “εθνικής ασφάλειας”.

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.