3.11.22

Ποια μύγα τσίμπησε τον Ταγίπ Ερντογάν; Θέλει, λέει, να διατηρήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ… Τον κ. Νετανιάχου τον ρώτησε; (video)



 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Και ξαφνικά ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν «αγάπησε» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος μαζί με τους ηγέτες των άλλων δεξιών κομμάτων είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών στο Ισραήλ.

Γνωρίζοντας πλέον ότι ο ηγέτης της Ισραηλινής Δεξιάς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Ερντογάν έσπευσε να του στείλει …«κλάδο ελαίας» και να «προδώσει» στο άψε-σβήσε την προηγούμενη ηγεσία της χώρας, η οποία ξέχασε τις ύβρεις περί «ναζιστικού κράτους» που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον του Ισραήλ και έτρεξε να αποκαταστήσει τις σχέσεις με την Άγκυρα.

«Όποιο και αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με το Ισραήλ με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό για τα ευαίσθητα ζητήματα και τα κοινά συμφέροντά μας», δήλωσε ο ισλαμιστής Τούρκος ηγέτης, ο οποίος ούτε να μυρίσει μπορεί τον κ. Νετανιάχου.

  • Ο Ερντογάν έχει καθυβρίσει στον ύψιστο βαθμό και τον επόμενο πρωθυπουργό του Ισραήλ και το Εβραϊκό Κράτος με ακατονόμαστους χαρακτηρισμούς. Ο χειρότερος εκ των οποίων ήταν ότι ομοιάζει με τους ναζί. Και δεν ντράπηκε, όταν όπως είναι γνωστό, κάθε οικογένεια Εβραίων έχουν νεκρούς μάρτυρες θύματα των ναζιστικών δυνάμεων.

Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας, ούτε επιχαίρουμε, αλλά τα είχαμε πει και τα είχαμε γράψει: Ότι αυτοί που έγραφαν πομπώδεις αναλύσεις μετά την βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ και της Τουρκίας, έπρεπε να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Ο Νετανιάχου δεν θα ξεχάσει τις ύβρεις, ούτε ότι ο Ερντογάν υποσχέθηκε στον Γιαϊρ Λαπίντ και τον Μπένι Γκάντζ ότι θα τους προσφέρει στο πιάτο τις ψήφους των Αράβων. Τελικά, οι περισσότεροι εξ αυτών ούτε που πήγαν να ψηφίσουν.

Διάβασα αναλύσεις κορυφαίων αναλυτών από το Ισραήλ, οι οποίοι αναφέρονται με θετικά λόγια στη συμμαχία της Ιερουσαλήμ με την Αθήνα και τη Λευκωσία και με αρνητικά σχόλια για τις σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και το Λίβανο, ο οποίος φαίνεται ότι έχει μία σχέση εξάρτησης με την Άγκυρα. Και τέθηκε απ’ όλους το ερώτημα τι θα πράξει ο νέος πρωθυπουργός και πως θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τον Ερντογάν και αν θα δεχθεί τη συμφωνία για την ΑΟΖ με τον Λίβανο.

Είναι δύσκολα θέματα και θα κληθεί, κάποια στιγμή, να αποφασίσει διότι πρόκειται για πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Ισραήλ, την οποία μισεί κυριολεκτικά, αφού αν εκλέγονταν ξανά σίγουρα θα τον έστελναν στη φυλακή. Ο κ. Νετανιάχου κατέκρινε και τις δύο αποφάσεις του Λαπίντ και του Γκάντζ στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι προεκλογικά ο νέος πρωθυπουργός ήταν σε επαφή με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης καλώς έπραξαν. Διότι ο κ. Νετανιάχου είναι …ελέφαντας. Δεν ξεχνά…

Συζητώντας το θέμα με ανώτερο πολιτικό παράγοντα, κατάλαβα ότι στο θέμα του Ισραήλ παίχθηκε ένα πολύ υψηλού επιπέδου διπλωματικό παιγνίδι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς είχαν εντοπιστεί μεγάλες δυσκολίες με τον Λαπίντ και τον Γκάντζ.

  • Δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Διότι αν είσαι πραγματικός σύμμαχος δεν σπεύδεις να τα βρεις με την Τουρκία, όταν ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και την Κύπρο. Ξεκάθαρες κουβέντες.

Τα πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ από τη μία στιγμή στην άλλη και ο κ. Νετανιάχου είναι πολύ πιο έξυπνος από τον Ερντογάν. Θα περιμένει την επόμενη κίνηση του Τούρκου προέδρου και επίσης θα εξετάσει αν υλοποιεί τις υποσχέσεις που έδωσε στον Λαπίντ. Με πιο βασική αυτή: έκλεισε τα γραφεία της Χαμάς όπως είχε υποσχεθεί; Απ’ εκεί και πέρα θα προκύψουν και άλλα σημαντικά ερωτήματα.

Με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του Ερντογάν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Πιστεύουμε ότι δεν θα τολμήσει να προκαλέσει τον κ. Νετανιάχου, στην αρχή τουλάχιστον, και θα αποφύγει δηλώσεις εναντίον του νέου πρωθυπουργού. Αλλά στο θέμα των τουρκικών υποσχέσεων προς τον Λαπίντ για να ξαναγίνουν …φίλοι, θα είναι αμείλικτος ο νέος πρωθυπουργός.

Φίλος Ισραηλινός αναλυτής μου είπε ότι θα περιμένει να διαβάσει το συγχαρητήριο μήνυμα του Ερντογάν στον κ. Νετανιάχου και μετά θα καταλήξει στα συμπεράσματά του. Αλλά γνωρίζοντας το αμοιβαίο μίσος των δύο ανδρών, δεν μπορεί, λέει, να περιμένει πολλά, αν και οι εκπλήξεις είναι ένα από τα «προσόντα» του Τούρκου προέδρου.

Ένα είναι σίγουρο: ότι ο Ερντογάν δεν θα έχει από τον Νετανιάχου την βοήθεια που του υποσχέθηκε ο Λαπίντ για το θέμα της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-16.

Θα αναφέρω κάτι που γνωρίζω εδώ και καιρό και δεν είχα την ευκαιρία να καταγράψω: όταν ενημερώθηκε ο κ. Νετανιάχου πως η Τουρκία ζήτησε να αγοράσει τα F-35 από την Αμερική, φέρεται να είπε ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Θυμίζω ότι το Εβραϊκό Λόμπι στις ΗΠΑ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της εκστρατείας της ελληνικής Ομογένειας για να ακυρωθεί αυτή η αγορά, όπως και έγινε…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal