1.11.22

Σε πλήρη εξέλιξη ο «Εθνικός Ηνίοχος», τα μπλε φτερά έχουν ήδη σκεπάσει το Αιγαίο και προκαλούν σύγχυση στους Τούρκους [photo gallery]

Όπως και στον καθιερωμένο “Ηνίοχο” που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς ως αεροπορική άσκηση στην Γηραιά Ήπειρο, έτσι και ο “Εθνικός Ηνίοχος” ξεκινά από την σχεδίαση των πολύπειρων μηχανικών και αεροπόρων του ΚΕΑΤ και του Σχολείου Όπλων Τακτικής, ενός σχολείου εφάμιλλο του γνωστού Top Gun. ΠΗΓΗ: Πολεμική Αεροπορία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ HELLAS JOURNAL


Από το Καστελόριζο έως τα Διαπόντια νησιά και από την Γαύδο μέχρι το τριεθνές στον Έβρο. Αποστολές που περιλαμβάνουν 40+ μαχητικά αεροσκάφη, σκεπάζουν το εύρος του FIRΑθηνών και στέλνουν ταυτόχρονα διπλό μήνυμα στη γείτονα, πως η διαθεσιμότητα των «μπλε φτερών» παραμένει ανεξάντλητη και παράλληλα ότι η αποστολή της αεροπορικής υπεροχής είναι δεδομένη για την Πολεμική Αεροπορία η οποία δεν σκοπεύει να την χαρίσει σε κανέναν στην περιοχή.

Ο λεγόμενος και «Εθνικός Ηνίοχος» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και κάποιες ημέρες, αναμένεται δε να ολοκληρωθεί λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το διάστημα αυτό οι Τούρκοι ελεγκτές αεράμυνας επιδίδονται σε μια μεγάλη προσπάθεια, να καταλάβουν αν το στίγμα το οποίο εμφανίζεται στις οθόνες τους είναι ένα ζεύγος Ελληνικών αεροσκαφών ή αν πρόκειται για κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Και αυτό από την μια είναι έν



ας πονοκέφαλος για τους Τούρκους επιτελείς που αντιλαμβάνονται την ανωτερότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κι από την άλλη είναι μια καθημερινή προβολή ισχύος για τα «μπλε φτερά», τα οποία σκεπάζουν τα νησιά μας και δείχνουν με τον δικό τους τρόπο στους ακρίτες ότι βρίσκονται πάντοτε εκεί για την υπεράσπιση της πατρίδας, εκπαιδευόμενοι στον ουρανό που εφόσον χρειαστεί θα επιχειρήσουν.

Για τους ανθρώπους της Πολεμικής Αεροπορίας η καθημερινότητα μηχανικών και ιπταμένων βασίζεται στην μελέτη και την σκληρή δουλειά με τις πλατφόρμες που τους διαθέτει το κράτος.

Σκοπός είναι να γίνονται ολοένα και καλύτεροι ώστε όσοι βρίσκονται δίπλα στο φτερό τους, ν’ αναγνωρίζουν την επένδυση που έχουν κάνει ώστε να λάβουν μέρος σε μια άσκηση στην Ελλάδα. Όσοι όμως βρεθούν απέναντί τους, ως επιβουλείς και αισθάνονται καυτή την «ώρα 6» αντιλαμβάνονται πολύ γρήγορα πως η έκνομη ενέργεια έχει συνέπειες, ειδικά όταν υπάρξουν οι πραγματικές συνθήκες εναέριας μάχης.


Γι’ αυτούς κι άλλους λόγους το Αεροπορικό Επιτελείο αποφάσισε ότι τα «γεράκια» είναι απαραίτητο να δουλέψουν στην αντιμετώπιση νέων απειλών και πως πρώτα θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει ως μέθοδος αποτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά από τα σενάρια που έχουν σχεδιαστεί είναι εντελώς καινούρια και αποκλειστικά για εθνικούς σκοπούς.

Και ορισμένα άλλα μπορούν να θεωρηθούν επέκταση σεναρίων που έχουν εκτελεστεί κατά τους πολυεθνικούς «Ηνιόχους», όπου συγκεντρώνονται στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας η αφρόκρεμα των συμμαχικών πολεμικών αεροποριών.

Το Ελληνικό Top Gun πίσω από τη σύγχρονη αποτροπή

Το βάρος της σχεδίασης έχει αναλάβει το Ελληνικό «TopGun», δηλαδή το Σχολείο Όπλων Τακτικής που ανήκει στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής.

Στον «Εθνικό Ηνίοχο» έχει σχεδιαστεί μέχρι και σενάριο στο οποίο οι ιπτάμενοι εκπαιδεύονται μέσω των νέων εξομοιωτών που έχουν στηθεί στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην Ανδραβίδα και που τις επόμενες ημέρες ορισμένοι εξ αυτών θα «μετασταθμεύσουν» στο Μετρό Συντάγματος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο εξομοιωτής μάλιστα σε αυτή την άσκηση διαδραματίζει κι έναν άλλο ρόλο, της έγκαιρης προειδοποίησης αλλά και βοηθήματος ενεργοποίησης σχεδίων.

Παράλληλα το «οκ» της επιχειρησιακής αξιολόγησης που έλαβε η 332 Μοίρα «Γεράκι», φέρνει και τις γαλλικές ριπές στον σχεδιασμό αυτής της μεγάλης εθνικής αεροπορικής άσκησης, οι οποίες εξετάζονται με κάθε τρόπο από την ελίτ της αεροπορίας για το τι είναι ικανές να κάνουν και πως θα ενταχθούν πιο σωστά μέσα στους μεγάλους σχηματισμούς των μαχητικών αεροσκαφών που πετούν σε μια αποστολή.

Κατά την διεξαγωγή του «Εθνικού Ηνιόχου» ενεργό ρόλο έχουν και οι άλλοι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς πολλές αποστολές απαιτούν την ενεργοποίηση της αεράμυνας περιοχής και ταυτόχρονα την κατάδειξη στόχου από στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, ενώ δεν είναι λίγα και εκείνα τα σενάρια που απαραίτητα είναι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

https://hellasjournal.com