25.11.22

Οι “φύλακες άγγελοι” της oμογένειας συνέτριψαν το τουρκικό λόμπι στις ΗΠΑ: Στα “σκουπίδια” τα εκατομμύρια που ξόδεψε η Άγκυρα προεκλογικά (video)

FILE PHOTO: epa10293068 Democratic Senator John Fetterman speaks at an election eve rally in Pittsburgh, Pennsylvania, USA. EPA, JIM LO SCALZO

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, Euronews

Ούτε που να τις θυμάται δεν θα θέλει τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας πόνταρε ξανά σε λάθος «άλογο» καθώς θεωρούσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα έστηναν εκλογικό πάρτι και οι μαριονέτες που φύτεψε στους κόλπους του κόμματος θα εκλέγονταν πανηγυρικά. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν συνέβη.

Ο Ερντογάν έχει χάσει κάθε επαφή με την αμερικανική πραγματικότητα από το 2020, όταν η προεδρία Μπάιντεν του έκλεισε την πόρτα.

Από τότε μέχρι σήμερα οι κινήσεις του είναι όλες άστοχες και σε πολλές περιπτώσεις του κοστίζουν απίστευτα μεγάλα ποσά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η αποβολή της Τουρκίας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα των F-35 και η χρηματοδότηση ορισμένων υποψήφιων νομοθετών στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι οποίοι συνδέονται με τα τουρκικά συμφέροντα.

Στην πολιτεία Πενσιλβάνια, εδώ και μήνες είχε ενορχηστρωθεί μία εκστρατεία λάσπης κατά του Δημοκρατικού Τζον Φέτερμαν. Το τουρκικό λόμπι θεωρούσε δεδομένο ότι ο «τηλεγιατρός» Μεχμέτ Οζ θα κέρδιζε τον αντίπαλό του και θα εξαπατούσε εύκολα τους πολίτες που δεν γνώριζαν πολλά για τις σχέσεις του με τον Ερντογάν. Γι’ αυτό και η προεκλογική του εκστρατεία είχε γενναία χρηματοδότηση από το τουρκικό λόμπι.

  • Παρόλα αυτά όλοι τους «υπολόγισαν χωρίς τον ξενοδόχο».

Οι Έλληνες των ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους, φρόντισαν να «ξεσκεπάσουν» τον Οζ σε σημείο που μέχρι και πρώην συνεργάτες του, όπως η διάσημη Όπρα Γουίνφρεϊ, ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε περίπτωση να τον υποστηρίξουν.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έβλεπαν με «μισό μάτι» τον Οζ ενώ μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας δυσανασχετούσε που ο «εκλεκτός» του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια διατηρούσε τόσο στενές σχέσεις με την Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κατέβασαν τον Οζ στις εκλογές χωρίς προκριματική διαδικασία, γεγονός που επίσης ενόχλησε τους σκεπτόμενους ψηφοφόρους.

Ο Ερντογάν πίστεψε ότι επειδή ο Οζ είχε την εύνοια του Τραμπ, όλα θα ήταν απλά. Ο τούρκος πρόεδρος δεν είδε το «αντι-Τραμπ μέτωπο» που δημιουργήθηκε εντός των Ρεπουμπλικάνων και έτσι σε συνδυασμό με την πολύ καλά οργανωμένη δράση της ομογένειας, ηττήθηκε κατά κράτος.

Από την άλλη πλευρά, η ομογένεια υποστήριξε τον Τζον Φέτερμαν, έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στους αγώνες κατά των ναρκωτικών, στα ανθρώπινα δικαιώματα και την πρόοδο της νεολαίας.

Η εκλογή του στα έδρανα της γερουσίας ήταν απολύτως δίκαιη αλλά και… άθλος καθώς αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας. Πλέον είναι καλά και δηλώνει έτοιμος να εργαστεί για τα αμερικανικά συμφέροντα και όχι για τα τουρκικά όπως θα ήθελαν κάποιοι.



Επίσης χάρη στις παρεμβάσεις της ομογένειας, η Ελλάδα θα έχει ακόμη έναν σύμμαχο στο Κογκρέσο καθώς ο Φέτερμαν τόνισε ότι «θα υπερασπιστεί τους αγώνες της ελληνορθόδοξης κοινότητας».Και άλλα «πεταμένα λεφτά»

Εκτός από τον Μεχμέτ Οζ, η Τουρκία μαζί με τον δορυφόρο της, το Αζερμπαϊτζάν, δαπάνησαν ένα κάρο λεφτά για την επανεκλογή του ρεπουμπλικάνου Στιβ Σαμπό από το Οχάιο. Εν τέλει ο Σαμπό δεν τα κατάφερε καθώς ο Δημοκρατικός Γκρεγκ Λάνγκσμαν του πήρε την έδρα με ποσοστό 52.5%.

Παρά το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν τον έλεγχο της Βουλής, Ερντογάν και Αλίεφ είδαν έναν «δικό τους» άνθρωπο να βγαίνει νοκ άουτ.Ισχυρή επιρροή και στα δύο κόμματα

Αρκετοί πίστευαν ότι αν οι Δημοκρατικοί έχαναν πλήρως τον έλεγχο του Κογκρέσου, τότε η Ελλάδα και Κύπρος θα είχαν μεγάλα προβλήματα. Γενικότερα έχει καλλιεργηθεί μια ιδέα ότι οι ομογενείς έχουν επιρροή μόνο εντός των Δημοκρατικών και ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν ασχολούνται με τις ελληνοκυπριακές θέσεις.

Ωστόσο πρόκειται για μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η ομογένεια εργάζεται σκληρά και πετυχαίνει σημαντικά πράγματα και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος καθώς υπάρχουν νομοθέτες και στελέχη που ακούν με προσοχή τις ελληνικές θέσεις.

Εκτός από τους βουλευτές Νικόλ Μαλλιωτάκη και Γκας Μπιλιράκη, που διαπρέπουν στο Κογκρέσο, οι γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο και Μιτ Ρόμνεϊ ενδιαφέρονται αρκετά για τις θέσεις Αθήνας – Λευκωσίας. Επιπροσθέτως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον πρώην ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος ασκεί σημαντική επιρροή στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης, η κόρη του ελληνοαμερικανού μεγιστάνα Τζον Κατσιματίδη, Άντρια, είναι η επικεφαλής της πολιτικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Γενικότερα η λίστα με τα ονόματα των Ρεπουμπλικάνων που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι μεγάλη. Οπότε το αφήγημα ότι οι ομογενείς έχουν επιρροή μόνο σε ένα κόμμα είναι απολύτως λανθασμένη.

Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022 η ομογένεια συνέτριψε το τουρκικό λόμπι και έστειλε ηχηρό μήνυμα στους εγχώριους «εφιάλτες» και την Άγκυρα. Σχεδόν όλα τα πρόσωπα που υποστήριξε σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο κατάφεραν να πάρουν έδρες και υψηλόβαθμες θέσεις. Η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή εντός των ΗΠΑ χάρη στον «φύλακα άγγελό» της. Και το πιο σημαντικό: Η ομογένεια δεν έχει ανάγκη κανέναν – Είναι πολύ πιο πατριώτες από ορισμένους που ζουν σε Ελλάδα και Κύπρο.


https://hellasjournal.com