25.11.22

Το Αιγαίο δεν είναι βόρεια Συρία: Καθημερινά, από φιάσκο σε φιάσκο η Τουρκία σε ξηρά, θάλασσα και αέρα – Χτυπώντας σε… τείχος [εικόνες]

Τα Ελληνικά Rafale F3R αρχικά λοιδωρήθηκαν ιδιαίτερα από τους Τούρκους αξιωματούχους, ιδιαίτερα από στελέχη της κυβέρνησης Ερντογάν. Όμως τα ίδια πρόσωπα σιωπηρά αποδέχτηκαν την αλήθεια για την ένδεια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και την ποιοτική αναβάθμισης της Ελληνικής. Πηγή εικόνας: Πολεμική Αεροπορία


 Ρεπορτάζ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ, HELLAS JOURNAL

Η επανεμφάνιση των τουρκικών F-16, σε μικρούς ή μεγάλους αριθμούς, ήταν κάτι που το αεροπορικό Επιτελείο το είχε από νωρίς προβλέψει.

Περίμενε τη νέα έξαρση των προκλήσεων αυτών, αμέσως μετά τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στάση που κρατά η Ουάσιγκτον γύρω από το αίτημα των νέων Τουρκικών F-16, το οποίο παραμένει σε «βαθιά κατάψυξη».

Μπορεί η TuAF ν’ αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων με την ροή ανταλλακτικών για τα υφιστάμενα μαχητικά του αεροπορικού της στόλου, ωστόσο ανάμεσα στα περίπου 290 αεροσκάφη, κρατά έναν ικανό αριθμό για να εξυπηρετεί τους σκοπούς της, αποστέλλοντάς τα είτε να βομβαρδίσουν στόχους αμάχων στα σύνορα Συρίας – βορείου Ιράκ, είτε να προχωρήσουν στις παραβιάσεις του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τις διαχρονικές ανάρμοστες αξιώσεις της, έναντι της χώρας μας.

Οι μαζικές παραβιάσεις είχαν σαν αποτέλεσμα, μαζικές απογειώσεις από πολλές αεροπορικές βάσεις για ν’ αντιμετωπιστεί από την αρχή η έξαρση των τουρκικών προκλήσεων
Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Αν, μάλιστα, κάποιος καταγράψει τη διπλωματική-αμυντική ατζέντα των ημερών, παρατηρεί πως η Άγκυρα λειτουργεί σπασμωδικά, αλλά με συμβολισμούς. Προχωρά σε προκλήσεις τις ίδιες ημέρες που η Αθήνα κάνει ένα βήμα παρακάτω στην οδό του Διεθνούς Δικαίου ή που πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες παρουσιάζονται στο πλευρό των στελεχών που καθημερινά δίνουν τον δικό τους αγώνα ενάντια στις προκλήσεις των Τούρκων.

Οι μαζικές προκλήσεις, μαζικά απαντήθηκαν…

Οι μαζικές παραβιάσεις που έγιναν προ ημερών, καταγράφονται από την περασμένη Παρασκευή, όταν Ελληνικά και Σαουδαραβικά μαχητικά ήταν μαζί στον αέρα. Και τότε απαιτήθηκε η άμεση απογείωση αεροσκαφών από τη Σούδα για ν’ αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά στον εναέριο χώρο του συμπλέγματος του Καστελόριζου.

18 Ημέρες έμειναν στην 115 Πτέρυγα Μάχης τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας και συνεκπαιδεύτηκαν με πολλές πολεμικές μοίρες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Επόμενο βήμα μαζικών εναέριων προκλήσεων ήταν την περασμένη Τρίτη, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών και Εθνικής άμυνας υπέγραφαν με τους ομόλογούς τους την σημαντική συμφωνία -όσο κι κάποιοι θέλησαν να την υποβαθμίσουν- για την έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο.

  • Την Τετάρτη οι Ελληνικές «ριπές» έγιναν ένα με τα γαλλικά Rafale και το αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στο δυτικό άκρο του FIR Αθηνών. Και οι τρεις χώρες -Αθήνα, Παρίσι και Ουάσιγκτον- στέλνουν έτσι ένα επιπλέον μήνυμα αλληλεγγύης και συνεργασίας σ’ αυτή την εύθραυστη περιοχή. Και πάλι οι γείτονές μας, νοτιοανατολικά της Ρόδου επιχείρησαν μια ακόμη μαζική είσοδο, όπου βεβαίως έλαβαν την δέουσα απάντηση.

Οι υπερπτήσεις της Πέμπτης καταγράφονται ως «αντανακλαστικές», περίπου μιάμιση ώρα μετά την επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και την «φωλιά» των Rafale, όπου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα νεότερα αποκτήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν ενταχθεί πλήρως στον αεροπορικό στόλο και λαμβάνουν μέρος σε Εθνικές και Συμμαχικές ασκήσεις.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλία και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά μετέβη στην “φωλιά” των Ελληνικών Rafale, την 332 Μοίρα “Γεράκι” στην Τανάγρα. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Βεβαίως οι 91 παραβιάσεις, 61 μόνο από τα μαχητικά, όπου από τα 16 τα 10 ήταν οπλισμένα και οι 7 αερομαχίες, φανερώνουν πως οι γείτονές μας είχαν την εντολή της κλιμάκωσης, για όσο βεβαίως διέθεταν καύσιμα…

Ο ουρανός του Αιγαίου δεν είναι Συρία, ούτε βόρειο Ιράκ…

Πάντως, στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως κάθε επιχείρηση αιφνιδιασμού που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία, αποστέλλοντας μεγάλους σχηματισμούς F-16, καταλήγει σ’ ένα διαρκές φιάσκο για την τουρκική πολεμική αεροπορία, με τους ιπταμένους τους να εγκαταλείπουν τις παρανομίες πλήρως ηττημένοι.

Συνεχίζοντας οι ίδιες πηγές σημείωναν πως ο ουρανός που ανήκει στο FIR Αθηνών και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος σίγουρα δεν είναι το «πεδίο βολής» των Τούρκων αεροπόρων, όπως τα σύνορα Συρίας, Βορείου Ιράκ.

Η Ελληνική αεράμυνα έχει την ποιοτική διαφορά στην παρούσα συγκυρία τόσο με τα Rafale όσο και με τα F-16 Viper που μπορούν να εκμεταλλευτούν πολύ καλύτερα την εμβέλεια των υφιστάμενων όπλων που έχει στην κατοχή της η Πολεμική Αεροπορία Πηγή: Πολεμική Αεροπορία
  • Δηλαδή εκεί που οι Τούρκοι διαφημίζουν την αεροπορική τους δύναμη, με τι ακριβώς θα’ ρθουν αντιμέτωποι;
  • Έχει η TuAF ν’ αντιμετωπίσει μια οργανωμένη και ισχυρή Πολεμική Αεροπορία; Όχι είναι η απάντηση.
  • Μήπως τα τουρκικά F-16 κινδύνευσαν από την Κουρδική αντιαεροπορική ομπρέλα που εμπόδιζε τους ιπταμένους να εξαπολύσουν επιθέσεις από τα 15.000 ή 20.000 πόδια; Μάλλον και σε αυτό το ερώτημα, ουδείς μπορεί να γνέψει θετικά…
Σε αντίθεση με την Συρία και το Β. Ιράκ η Ελλάδα έχει να τάξει ένα ευρύ πλέγμα αντιαεροπορικών συστημάτων απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία

Και μιας ο Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλει χερσαία επίθεση, μήπως ο στημένος σε Νατοϊκά πρότυπα και εμπειροπόλεμος στρατός της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους έχει ν’ αντιμετωπίσει έναν επίσης οργανωμένο στρατό ξηράς; Και πάλι η απάντηση είναι αρνητική…

Χαμένοι στην θάλασσα…

Αν μείνουμε στα Ελληνοτουρκικά, πέραν της ρητορικής έξαρσης και των λεκτικών απειλών -που βεβαίως έχουν απαντηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο- οι γείτονες μας έχουν εστιάσει στον αέρα και στις μικρής διάρκειας επικίνδυνες έκνομες ενέργειες, αν εξαιρέσουμε τις ατελείωτες πτητικές ώρες των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών με τις οποίες προχωρούν σε πολύωρες κατασκοπείες.

Το Πολεμικό Ναυτικό, μονίμως “ταμπουρωμένο” σε όλο το εύρος του Αιγαίου βρίσκεται πάντα απέναντι από τις τουρκικές προκλήσεις.
Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό

Στο θαλάσσιο πεδίο δεν υπάρχει η ίδια ή ανάλογη κινητικότητα με προκλήσεις που να μαρτυρούν ότι η γειτονική χώρα επιχειρεί να κλιμακώσει σε όλα τα πεδία του Αρχιπελάγους, εκτός αν σε αυτή την εξίσωση συμπεριληφθούν οι παράνομες μετακινήσεις μεταναστών, κυρίως με ιστιοφόρα που η ρότα τους είναι προς την Ιταλία.

Πάνω σε αυτή τη διαφοροποίηση αναζητούνται απαντήσεις…

  • Παίζει ρόλο η αλλαγή της ηγεσίας στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό και η οποία αναζητά ακόμη τα «πατήματά» της για το πως θα ικανοποιήσει το καθεστώς Ερντογάν;
  • Μια θαλάσσια πρόκληση μπορεί μήπως να κλιμακώσει την κατάσταση πολύ πιο εύκολα από μια επικίνδυνη παραβίαση με μαχητικά αεροσκάφη;
  • Παίζει ρόλο η έντονη ναυτική παρουσία και το σύστημα επιτήρησης στο Αρχιπέλαγος, το οποίο σημειωτέων έχει αναβαθμιστεί δραματικά, δίδοντας απευθείας και σαφέστατη εικόνα στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης κρίσεων;
Ο υποβρύχιος στόλος και η ποιοτική διαφορά των υποβρυχίων αλλά και των πληρωμάτων, παλαιών και νέων, έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά κατά την Ελληνοτουρκική κρίση.

Πηγή εικόνας: Πολεμικό Ναυτικό

Μήπως οι Τούρκοι θέλουν να ξεχάσουν τα χουνέρια του 2020 κατά την 5μηνη Ελληνοτουρκική κρίση όπου οι σχεδιασμοί τους μετατράπηκαν σε εφιάλτες; Γιατί μόνο το Oruc Reis πέτυχε τον σκοπό του. Στο επιχειρησιακό κομμάτι οι Τούρκοι ίδρωσαν και αγχώθηκαν πολλές φορές για την τύχη των δικών τους πλοίων…

Μήπως όταν δούμε την αλλαγή πλεύσης του τουρκικού ναυτικού, την πιο έντονη και προκλητική παρουσία του, θα σημαίνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι έτοιμος να παίξει το τελευταίο του χαρτί, το οποίος βεβαίως θα βάλει φωτιά στο Αιγαίο;

https://hellasjournal.com