16.11.22

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ απαντά στον Ερντογάν: Όσο είμαι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων δεν θα πάρεις τα F-16, εκτός αν… (video)

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ με τον επικεφαλής του HALC, Έντι Ζεμενίδη. Φωτογραφία Hellas Journal
 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Έστειλε μήνυμα πάλι στον Ταγίπ Ερντογάν ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Και δεν ήταν καθόλου καλό…

Περιστοιχισμένος από τους φίλους του, που βρίσκονται πάντα δίπλα του, στις καλές, αλλά κυρίως στις κακές στιγμές όταν δέχεται άδικο πόλεμο, ο φιλέλληνας γερουσιαστής ήταν απόλυτος. Το βασικό μήνυμα στον ισλαμιστή και αυταρχικό πρόεδρο της Τουρκίας είναι ότι όσο ηγείται της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ο κ.Μενέντεζ, η Άγκυρα δεν θα πάρει ούτε ένα μαχητικό αεροπλάνο F-16.

Ο κ. Μενέντεζ έθεσε όρους και δεν υποχωρεί ούτε ένα πόντο από αυτούς. Για να λάβει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά πρέπει να δώσει αποδείξεις ότι θα σταματήσει να απειλεί τους γείτονες της, και ειδικά την Ελλάδα και την Κύπρο. Για να αγοράσει τα F-16 πρέπει να γίνει μία κανονική χώρα, μία ειρηνική χώρα. Διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο άλλος φιλέλληνας γερουσιαστής, ο Κρίστοφερ βαν Χόλλεν δήλωσε ανακουφισμένος: Ευχαριστώ, είπε, τον Ρόμπερτ Μενέντεζ, που ξεκαθάρισε ότι κρατά στο χέρι του το βέτο.

Ο κ. βαν Χόλλεν είπε και κάτι άλλο: ότι έφτασε η στιγμή για να σκεφθούν οι Αμερικανοί νομοθέτες την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Πρόκειται για μία μεγάλη κουβέντα, την οποία δυστυχώς η Λευκωσία αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Διότι οι πολιτικοί της τρέμουν με το άκουσμα της λέξης Τουρκία.

Ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν οχύρωσαν το νησί και προτίμησαν να βάζουν το δάκτυλο στο μέλι της διαφθοράς. Δισεκατομμύρια ευρώ μπήκαν στις τσέπες των μελών του πολιτικού και του οικονομικού κατεστημένου, στις τσέπες της κυπριακής ελίτ.

Απέραντα διεφθαρμένοι, ειρωνεύονται και κοροϊδεύουν τους ομογενείς μας, οι οποίοι με αγνότητα συνεχίζουν να επιμένουν στην απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών.

  • Πάντως, ο Λευκός Οίκος, που ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20, δεν έκανε αναφορά στα F-16.

Aλλά εικάζουμε ότι αυτό το θέμα ετέθη από τον Ερντογάν και πιθανότατα ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τη γνωστή θέση του, ότι θα βοηθήσει η Ουάσιγκτον για να λάβει η Τουρκία τα αμερικανικά μαχητικά. Λογαριάζει και αυτός χωρίς τον ξενοδόχο…

Απ’ εκεί και πέρα εικάζουμε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει τις απειλές εναντίον των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Κύπρου. Αλλά, σιγά που θα τον ακούσει ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας.

Κατά τα άλλα:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζει να μας εκπλήσσει θετικά. Αντιτίθεται και στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα παραχώρησε καθεστώς παρατηρητή στο ψευδοκράτος των κατεχομένων, παρουσία και χώρας-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ουγγαρίας. Ο αυταρχικός Βίκτορ Όρμπαν συνεχίζει να προκαλεί και να δείχνει την εχθρότητα του στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος απάντησε σε συγκεκριμένες ερωτήσεις των Ελλήνων ανταποκριτών, και τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ.

  • «Οι Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «απορρίπτουν δηλώσεις που ζητούν την αναγνώριση της ούτω καλούμενης (και παράνομης προσθέτουμε εμείς) “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι:

«Λυπούμαστε για την απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να δεχθεί ως παρατηρητή μια οντότητα χωρίς διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση αυτή δεν συνάδει με την αρχή της εδαφικής ακεραιότητας ή τον Χάρτη του ΟΗΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού».

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό: Οι ΗΠΑ, τόνισε, συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών υπό την ηγεσία της Κύπρου για επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα προς όφελος όλων των Κύπριων.

  • Βεβαίως, η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τη διζωνική και προτείνει τη διχοτομική διευθέτηση των δύο κρατών.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ: Είχαμε δήλωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παρανοϊκές δηλώσεις του Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο εν λόγω «δικτατορίσκος», που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει, επέρριψε ευθύνες και άφησε υπονοούμενα για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Μίλησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ -μην χάσει την ευκαιρία- και για την δήθεν «πολύτιμη σύμμαχο» Τουρκία, αλλά αποδοκίμασε τον Σοϊλού, ο οποίος να θυμίσουμε ότι βρίζει συστηματικά τους Αμερικανούς:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ.

Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος.

Εκτός από σοβαρό, είναι και αστείο και δείχνει την παράνοια που χαρακτηρίζει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Από τη μία, ο κ. Μπάιντεν υποκύπτει και συναντά τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G-20, και μάλιστα –όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι του υπόσχεται να του πουλήσει τα F-16- και από την άλλη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταγγέλλει την Τουρκία, το ψευδοκράτος και τους αντιαμερικανούς αξιωματούχους τους…

Ευτυχώς οι Αμερικανοί νομοθέτες σώζουν την αξιοπρέπεια της υπερδύναμης…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας.