16.11.22

Τα αλλάζει η Πολωνία; Ουκρανικός ο πύραυλος; Ο πρόεδρος Ντούντα λέει ότι δεν υπάρχει “καμία αδιάσειστη απόδειξη” για το ποιος τον εκτόξευσε…

 


Ο πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία.

Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

«Τίποτε δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα (σ.σ. παρόμοια συμβάντα)», τόνισε.

Πάντως, τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο Associated Press ότι οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από ουκρανικές δυνάμεις ως απάντηση σε έναν εισερχόμενο ρωσικό, εν μέσω του βομβαρδισμού κατά της ηλεκτρικής υποδομής της Ουκρανίας την Τρίτη. Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν το θέμα δημόσια.

Αυτή η εκτίμηση και τα σχόλια του προέδρου Μπάιντεν (ΕΔΩ) στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στην Ινδονησία έρχονται σε αντίθεση με πληροφορίες νωρίτερα την Τρίτη από ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ που είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στο έδαφος της Πολωνίας.

Η πολωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι διερευνά το επεισόδιο και αύξησε το επίπεδο στρατιωτικής ετοιμότητάς της. Ο κ. Μπάιντεν δεσμεύτηκε να υποστηρίξει την έρευνα της Πολωνίας.

Σε δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας αναφέρεται ότι το όπλο κατασκευάζεται στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Andrzej Duda ήταν πιο προσεκτικός, λέγοντας ότι ήταν «πιθανότατα» ρωσικής κατασκευής, αλλά ότι η προέλευσή του εξακολουθούσε να μην επαληθεύεται.

Η δήλωση του αρχηγού του πολωνικού κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

Στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την πολωνική διπλωματία πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις». Δεν δίνεται καμιά άλλη λεπτομέρεια για τη συνάντηση, που ολοκληρώθηκε περί «τα μεσάνυχτα».

Ο κ. Ντούντα, που είχε σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων με ηγέτες κρατών μελών του NATO, συμπεριλαμβανομένων του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του γάλλου ομολόγου του Εμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, επιβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα του ετοιμάζεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

«Είναι πολύ πιθανό» σήμερα «ο πρεσβευτής της Πολωνίας στο NATO να ζητήσει καταφυγή στο Άρθρο 4», είπε.

Το άρθρο 4 της συνθήκης προβλέπει διαβουλεύσεις των συμμάχων όταν κάποιος εξ αυτών θεωρεί ότι η «εδαφική του ακεραιότητα» ή η «ασφάλειά του» απειλούνται.

Κατά τον κ. Ντούντα —και σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου— ο κ. Μπάιντεν τού υποσχέθηκε «υποστήριξη», ιδίως την αποστολή «αμερικανών ειδικών» οι οποίοι θα βοηθήσουν στην έρευνα «στον τόπο του τραγικού συμβάντος».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας.

Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους χθες Τρίτη μετά τις πληροφορίες για δυο νεκρούς εξαιτίας έκρηξης πυραύλου, που κατά τη Βαρσοβία ήταν «ρωσικής κατασκευής», στην πολωνική επικράτεια.

«Εξέφρασα συλλυπητήρια για τον θάνατο πολωνών πολιτών εξαιτίας της πυραυλικής τρομοκρατίας της Ρωσίας. Ανταλλάξαμε διαθέσιμες πληροφορίες και διευκρινίσαμε όλα τα γεγονότα. Η Ουκρανία, η Πολωνία και όλη η Ευρώπη πρέπει να προστατευθούν πλήρως από την τρομοκράτισσα Ρωσία», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος εκφράστηκε στα αγγλικά μέσω Twitter.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το AFP και το Reuters
Βαρσοβία, Poland – Κίεβο, Ukraine

https://hellasjournal.com