8.11.22

Η μέρα της κρίσης για τους Αμερικανούς και όχι μόνο: Η ευχή για τη νίκη των νομοθετών που υποστηρίζουν την Ελλάδα και την Κύπρο…

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η ώρα της κρίσης για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους έφτασε και είναι η σημερινή μέρα. Οι ενδιάμεσες εκλογές θα δοκιμάσουν την προεδρία του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα φέρει και την ευθύνη σε περίπτωση απώλειας της Βουλής και της Γερουσίας από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πολιτικοί και διπλωμάτες σε όλο τον κόσμο παρακολουθούν με κομμένη, κυριολεκτικά, την ανάσα τις εξελίξεις καθώς σήμερα διεξάγονται οι ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες αφορούν όλους τους βουλευτές, και το ένα τρίτο των γερουσιαστών και των κυβερνητών. Εκλογές θα πραγματοποιηθούν και σε πολιτειακό επίπεδο.

Ο λόγος για τον οποίο επικρατεί παντού αγωνία για τα αποτελέσματα είναι πολλοί: Εάν νικήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι θα δοκιμαστεί η αμερικανική πολιτική για την Ουκρανία, τη Ρωσία, την Κίνα και άλλες περιοχές του κόσμου.

  • Εάν επικρατήσουν οι υποψήφιοι που υποστηρίζει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αυτό σημαίνει ότι η υποψηφιότητα του για την Προεδρία θα είναι ισχυρή, αν και θα βρεθεί απέναντι σε ένα κυβερνήτη του υποστήριξε, τον Ρον ΝτεΣάντις της Φλόριντα.

Εάν οι Δημοκρατικοί απωλέσουν τη Γερουσία, χάνει την προεδρία της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων ο φιλέλληνας γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος όμως θα διατηρήσει μέρος της ισχύος του.

Η υπόσχεση του να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ταγίπ Ερντογάν και τις επιλογές του, δεν αλλάζει. Τον θεωρεί αναξιόπιστο ηγέτη χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ, που εργάζεται για τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τέλος αν χαθεί η Βουλή και οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι σαρωτικοί, θα κινδυνεύσουν φιλέλληνες βουλευτές.

Αλλά, υπάρχει και ένας άλλος σοβαρός λόγος, που θα προκύψει από την απώλεια της Γερουσίας: Πιθανότατα θα εκλεγεί ο Δρ. Μεχμέτ Όζ, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως το τσιράκι του Ταγίπ Ερντογάν. Ίσως, για πρώτη φορά η Τουρκία θα έχει τον αποκλειστικό της γερουσιαστή μέσα στο Κογκρέσο. Και αυτή θα είναι μία τραγική εξέλιξη για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Αν, όμως, παραμείνει η Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών, τότε και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ θα παραμείνει στη θέση του και ο Δρ. Όζ θα πάρει το δρόμο για το σπίτι του.

Ο ρόλος της ελληνικής Ομογένειας των ΗΠΑ, των Αρμενίων, των Κούρδων, των Ινδών και των μελών των χριστιανικών οργανώσεων μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικός. Είναι πολλοί οι ψήφοι των παραπάνω οργανώσεων. Ελπίζουμε ότι θα ψηφίσουν μαζικά τους φιλέλληνες υποψήφιους. Ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν να συντριβεί ο αντιπρόσωπος του Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει αρνηθεί την τουρκική υπηκοότητα. Παραμένει και σήμερα Τούρκος πολίτης.

  • Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων αφήνει και τα δύο: Και πίκρα και χαρά. Είναι αλλοπρόσαλλες οι μετρήσεις. Άλλες υποστηρίζουν ότι θα εκλεγούν οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι και άλλες οι Ρεπουμπλικάνοι. Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα την κατεύθυνση των ψηφοφόρων. Σε αυτό, που δείχνουν να συμφωνούν είναι ότι η Βουλή θα αλλάξει χέρια.

Την πλειοψηφία των ομογενών δεν τους ενδιαφέρει το ένα ή το άλλο κόμμα, το Δημοκρατικό ή το Ρεπουμπλικάνικο, αλλά ποια μέλη του Κογκρέσου υποστηρίζουν τα εθνικά μας θέματα. Όταν επιτεύχθηκε η νίκη για την ακύρωση της αγοράς των μαχητικών F-15 από τους Τούρκους οι Ελληνοαμερικανοί είχαν καταφέρει να πάρουν με το μέρος τους και τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους.

Για το θέμα της πώλησης των F-16, η Ομογένεια θα στηριχθεί στους Δημοκρατικούς καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν μία τάση υποστήριξης της θέσης του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιθυμεί να δοθούν τα μαχητικά στους Τούρκους.

Τώρα πως γίνεται οι νομοθέτες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να στηρίζουν αυτόν που -κατά τα άλλα- πολεμούν με μίσος, είναι μία άλλη ιστορία. Οι εταιρείες Λόμπι, που εργάζονται για την Τουρκία έναντι εκατομμυρίων δολαρίων, φαίνεται ότι έδρασαν βρώμικα. Είναι κάτι που δεν θα μείνει κρυφό…

Ελπίζουμε ότι αύριο, τέτοια ώρα, θα μπορούμε να μεταφέρουμε τα χαρμόσυνα νέα: ότι ο κ. Μενέντεζ θα παραμείνει επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και ότι οι φιλέλληνες νομοθέτες θα έχουν επικρατήσει των αντιπάλων τους…

  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal