22.11.22

«Εκτελεστικό» μνημόνιο με Αίγυπτο για την ΑΟΖ υπογράφει σήμερα ο Δένδιας ενώ η Αγκυρα σκηνοθετεί άθλιες «πορείες κατά Ελλάδας» στη Λιβύη


 

Στο Κάϊρο μεταβαίνουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος,οι οποίοι σε συνάντηση που θα έχουν με τους ομολόγους θα υπογράψουν «Μνημίονιο Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης».

Την ίδια στιγμή η Αγκυρα δια των εντεταλμένων της στη Λιβύη συνεχίζει τις προκλήσεις.

Οπως έγινε γνωστό σχθες, οι λιβυκές αρχές της μεταβατικής κυβέρνησης Τρίπολης προχώρησαν σε μία πρωτοφανώς προβοκατόρικη και εμφανώς κατευθυνόμενη κίνηση.

Συγκεκριμένα, έστησαν χθες Κυριακή, πορεία «αγανακτισμένων Λίβυων» πολιτών έξω από την ελληνική πρεσβεία.


Οι δήθεν αγανακτισμένοι πολίτες απαιτούσαν την άμεση αποχώρηση των μελών της ελληνικής πρεσβείας καθώς θεωρούσαν την αποχώρηση Δένδια ως προσβολή για τη Λιβύη.

Μάλιστα  κρατούσαν και πανό με τη φωτογραφία του Νίκου Δένδια και συνθήματα όπως: «Η Λιβύη επιθυμεί ειρήνη η Ελλάδα υποστηρίζει τον πόλεμο»,

«Ο Δένδιας συμμαχεί με εγκληματίες πολέμου», «Πρώτα τα συμφέροντα της Λιβύης», «Δένδια τα χέρια σου είναι βαμμένα με αίμα», «Θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας με αίμα».

Η έκπτωτη και υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης της Λιβύης είχε αποστείλει, λίγα 24ωρα μετά την αποχώρηση Δένδια από το αεροδρόμιο της Τρίπολης, επίσημη επιστολή διαμαρτυρίας στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, στην επιστολή αυτή, η οποία είχε μάλιστα μορφή ρηματικής διακοίνωσης, η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης (έχει λήξει η θητεία της εδώ και περίπου έναν χρόνο) εμφανιζόταν επικριτική για τη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντήσει την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μανγκούς και εκφράζει την έκπληξή της για τη συμπεριφορά αυτή από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ.

Εξέφραζε επίσης την άποψη ότι ενέργειες σαν κι αυτές δεν βοηθούν στην επανένωση της Λιβύης, αλλά εντείνουν το διχασμό και είναι αντίθετες προς τις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας.

Η επίσκεψη στο Κάιρο

Η επίσκεψη των υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα παραβρεθούν στην τελετή υπογραφής «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης», από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι.

Μετά την υπογραφή αναμένεται να λάβουν χώρα σύντομες κοινές δηλώσεις των Ελλήνων και Αιγυπτίων υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας στον Τύπο, περί ώρα 14:15. Κατόπιν θα λάβει χώρα κοινό γεύμα εργασίας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα ακολουθήσουν χωριστά προγράμματα συναντήσεων με τους ομολόγους τους, Σάμεχ Σούκρι και Μοχάμεντ Ζάκι, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ θα διεξαχθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο ΥΠΕΞ.

Μετά το πέρας των διευρυμένων συνομιλιών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα υπογράψει με τον Αιγύπτιο βοηθό υπουργό Εξωτερικών, πρέσβη Ιχάμπ Νάσρ, συμφωνία για την Απασχόληση Εποχικών Εργαζομένων στον Γεωργικό Τομέα.

Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο, των δύο υπουργών Εξωτερικών, περί ώρα 17:00.

Οι ανωτέρω συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των στρατηγικών διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αιγύπτου και των τακτικών επαφών μεταξύ των ανώτατων αξιωματούχων των δύο χωρών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Libya Observer

https://hellasjournal.com