26.11.22

Ανοίγει ο δρόμος για την εξαγωγή υδρογόνου από την Αλγερία στην ΕΕ




Κρίνεται επιβεβλημένη η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Αλγερίας-Ελλάδας, όπου τα κατάλληλα διαμορφωμένα πλοία του εμπορικού μας στόλου, θα αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην θαλάσσια μεταφορά του υδρογόνου από την Αλγερία προς την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της ΕΕ

Οπόλεμος στην Ουκρανία έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής της ενέργειας και την εκτίναξη του πληθωρισμού στα ύψη για τις χώρες της ΕΕ και συνεπώς και για την Ελλάδα.

Συνέπεια των παραπάνω είναι άπαντες να κινούνται στην ανεύρεση ενναλακτικών πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους βραχυπρόθεσμα, αλλά και στην αναζήτηση τρόπου επαύξησης της παροχής ενέργειας από ανανώσιμες πηγές , αλλά και από τη χρήση υδρογόνου.

Το σχέδιο της χώρας μας στον τομέα της ενέργειας προερχόμενης από υδρογόνο, διακρίνεται σε 3 στάδια-φάσεις:

1. Περίοδος 2022-2027, όπου το κράτος θα είναι ο κύριος φορέας ενίσχυσης για την ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου.

2. Περίοδος 2027-2030 όπου το κράτος θαεξακολουθεί να παίζει τον σημαντικότερο ρόλο με πρωτοβουλίες ιδιωτών να κάνουν την εμφάνισή της

3. 2027-2030 όπου η αγορά υδρογόνου θα περάσει σε ιδιώτες και η παρουσία του κράτους να υποχωρεί

Στόχος της Ελλάδας έως το 2025 είναι η παραγωγή 1 GW ηλεκτρόλυσης έναντι ευρωπαϊκού στόχου 40 GW παραγωγής στην ΕΕ και επιπλέον 40 GW εισαγωγές από χώρες της Βόρειας Αφρικής (Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία κ.α).

Σημειωτέον  ότι για ηλεκτρόλυση  ισχύος 1 GW,  παράγονται 140 τόνοι υδρογόνου την ημέρα,  ικανοί  να τροφοδοτήσουν σε ημερήσια βάση στον τομέα των μεταφορών περισσότερα από 5.000 βαρέα οχήματα (φορτηγά και λεωφορεία).

Το υδρογόνο,  αντικαθιστά τα ορυκτά καύσιμα, σε τομείς όπως η βιομηχανία και οι μεταφορές, για δραστηριότητες που δεν μπορούν γίνουν ηλεκτρικές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνετέλεσε όπως προείπαμε στα παραπάνω, αφού το υδρογόνο  μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστη και ασφαλή  πηγή ενέργειας με κόστος χαμηλό και  ανταγωνιστικό.


Η περίπτωση της Αλγερίας

Η Αλγερία, η οποία διαθέτει σημαντικούς πόρους υδρογονανθράκων, επιθυμεί  να διαδραματίσει  σημαντικό ρόλο στην  εξαγωγή  τους στην ΕΕ, αλλά και να εξάγει χάρη στο φωτοβολταϊκό της δυναμικό και το υδρογόνο , πράσινη ενέργεια στην γηραιά Ήπειρο.

Η Αλγερία  ως γνωστόν υπέγραψε πρόσφατα  σύμφωνο συνεργασίας για το υδρογόνο με τη Γερμανία.

Στόχος είναι η παραγωγή και, στη συνέχεια,  η εξαγωγή του πράσινου υδρογόνου μέσω των αγωγών που εκτείνονται στην Ευρώπη.

Στο παιγνίδι παραγωγής και εξαγωγής Αλγερινού υδρογόνου προς την ΕΕ έχουν μπεί και άλλες χώρες πλήν της Γερμανίας.

Σε σχετικό twitter αναφέρεται ότι : "Η Sonatrach της Αλγερίας, η Spain's Naturgy και ο επενδυτής των ΗΠΑ Black Rock, συνεργάτες του αγωγού φυσικού αερίου Medgaz, συμφώνησαν να μελετήσουν τη σκοπιμότητα να γίνει ο αγωγός διάδρομος υδρογόνου. Οι Αφρικανοί παραγωγοί ενέργειας βλέπουν την ενεργειακή κρίση  της ΕΕ και τις φιλοδοξίες της μετάβασης ως ευκαιρία"

 Είναι γνωστό επίσης ότι ο  ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni και η αλγερινή πετρελαϊκή εταιρεία Sonatrach υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πράσινου υδρογόνου στην Αλγερία, σε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία.

Η συμφωνία υπεγράφη την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022  στη Ρώμη.

Η Eni βρίσκεται στην Αλγερία, από το 1981.

Το 1983, ο αγωγός Transmed άρχισε να αντλεί αλγερινό φυσικό αέριο στις ιταλικές ακτές της Σικελίας.

Ο αναμενόμενος όγκος παραγωγής φυσικού αερίου ισούται με τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως και θα συμβάλει στην αύξηση της εξαγωγικής ικανότητας της Αλγερίας προς την Ιταλία μέσω του αγωγού Transmed, δήλωσε η Eni.

Η παραγωγή υδρογόνου

Το υδρογόνο παράγεται με ηλεκτρόλυση, η οποία με τη σειρά της απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια. Στην Αλγερία, λόγω της πολύ μεγάλης ηλιοφάνειας  μπορεί να παραχθεί από φωτοβολταϊκά ηλεκτρικό ρεύμα με πολύ χαμηλό κόστος, με συνέπεια  το υδρογόνο να έχει χαμηλό κόστος

Μελετώνται πιλοτικά έργα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου με σεβασμό στο περιβάλλον της Σαχάρας. Οι πειραματισμοί μεγάλης κλίμακας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από το 2030.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Με βάση τα παραπάνω φαίνεται ότι  η παραγωγή  και εξαγωγή υδρογόνου από την Αλγερία  στην ΕΕ, φαντάζει ως πάρα πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η χώρα μας πρέπει κατά την εκτίμηση μας να κινηθεί σε δύο άξονες, ως ακολούθως:

Ο πρώτος είναι η υπογραφή ανάλογης  συμφωνίας συνεργασίας  μεταξύ Αλγερίας-Ελλάδας, όπου τα κατάλληλα διαμορφωμένα  πλοία του εμπορικού μας στόλου, να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην θαλάσσια μεταφορά του υδρογόνου από την Αλγερία προς την Ελλάδα και τις λοιπές χώρες της ΕΕ.

Ο δεύτερος είναι η υπογραφή  συμφωνίας  μεταφοράς  στην Ελλάδας μέσω αγωγούς από την Ιταλία, η οποία αναμένουμε να είναι  εν λόγω χώρα θα είναι αποδέκτης μελλοντικά  μέσω αγωγού του Αλγερινού υδρογόνου