16.11.22

Δεν επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ ρωσικό πλήγμα στην Πολωνία – Διαψεύδει η Μόσχα



 H Ρωσία, σε έκτακτη ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή της στο πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχουν πλήξει ρωσικοί πύραυλοι. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αργά το βράδυ επισημαίνει πως «οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης, καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, «κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα». Τονίζεται, δε, πως τα συντρίμμια, τα οποία φέρεται να εντοπίστηκαν» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν είχαν καμία σχέση με ρωσικά όπλα. Κατά την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Πολωνίας, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε αγρόκτημα στο χωριό Przewodow, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, δεν είναι σαφές τι έχει συμβεί» δήλωσε ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Λούκας Κούσι, σύμφωνα με το Reuters.

Και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. «Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Επέμβαση του ΝΑΤΟ ζητά ο Ζελένσκι 

{(Άλλο που δεν ήθελε...)

Δεν θα καταστρέψουμε τη Γη για τον Ζελένσκι!

Juan}

Προηγουμένως, πολωνικά μέσα ενημέρωσης, μετέδωσαν πως ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν ένα χωριό της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καταγγέλλει η Βαρσοβία. Από το χτύπημα είναι νεκροί δύο άνθρωποι. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πύραυλοι ήταν “αδέσποτοι” από τους απανωτούς ρωσικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σήμερα στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις.

Οι πύραυλοι έπεσαν στο χωριό Przewodów της Πολωνίας, πετυχαίνοντας εγκαταστάσεις σιτηρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία, η εισαγγελία και ο στρατός βρίσκονται ήδη στο σημείο. Ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι ο στόχος των πυραύλων μπορεί να ήταν η Λβιβ, μια ουκρανική πόλη περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Przewodów, η οποία ήδη έχει πληγεί σήμερα από ρωσικά χτυπήματα, όπως και το Κίεβο και το Χάρκοβο. Ο χάρτης με το φερόμενο σημείο της επίθεσης κυκλοφορεί στα social media:

 

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, συγκάλεσε κατεπειγόντως την Επιτροπή του Υπουργικού Συμβουλίου για Υποθέσεις Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πιότρ Μύλλερ, με τοπικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα οφείλεται στο ενδεχόμενο ρωσικό χτύπημα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία, έδαφος (χώρας μέλους) του ΝΑΤΟ, ενέργεια που συνιστά «σημαντική κλιμάκωση» της σύγκρουσης, χωρίς να προσκομίσει αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. «Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και πολύ καιρό ότι οι ρωσικές ενέργειες δεν περιορίζονται στην Ουκρανία», τόνισε ο Ζελένσκι

«Όσο περισσότερο η Ρωσία αισθάνεται ατιμωρησία, τόσο περισσότερες απειλές θα υπάρχουν για όποιον βρίσκεται κοντά στους ρωσικούς πυραύλους. Να εκτοξεύονται πυραύλους στο έδαφος του ΝΑΤΟ! Αυτή είναι μια ρωσική πυραυλική επίθεση στη συλλογική ασφάλεια. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική κλιμάκωση. Πρέπει να δράσουμε», είπε.

Στο σκοτάδι το Κίεβο

Είχε προηγηθεί το μπαράζ εκρήξεων που καταγράφηκε στο Κίεβο, ενώ οι σειρήνες που προειδοποιούν για επικείμενη επιδρομή ρωσικών πυραύλων ηχούν σε όλη τη χώρα, την στιγμή που οι ηγέτες των G20 συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας και προσπαθούν να βρουν διπλωματική δίοδο για το Ουκρανικό.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Reuters εκρήξεις ακούσθηκαν στο Κίεβο, ενώ καπνός φαίνονταν να υψώνεται πάνω από την πόλη. Κατά τον σύμβουλο της Ουκρανικής Προεδρίας, Andriy Yermank, η πυραυλική επίθεση «είναι η απάντηση της Ρωσίας στην ομιλία του Ζελένσκι στην Σύνοδο των G20»«Μπορεί κανείς να θεωρήσει στα σοβαρά ότι το Κρεμλίνο θέλει την ειρήνη;» διερωτάται ο Yermank. Ένα άνθρωπος έχει χάσει την ζωή του από την επίθεση και η μισή πρωτεύουσα έχει βυθιστεί στο σκοτάδι.

Ο Δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε πως – με βάση τις πρώτες πληροφορίες – από την ρωσική πυραυλική επίθεση επλήγησαν δύο κτίρια κατοικιών. «Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, επλήγησαν δύο κτίρια κατοικιών στην συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο. Γιατροί και διασώστες βρίσκονται στο σημείο», έγραψε ο Κλίτσκο στο Telegram.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Διεθνείς Υποθέσεις, Carl Bildt, που αναδημοσιεύει το βίντεο από την φλεγόμενη πολυκατοικία στο Κίεβο, συνδέει ευθέως την ρωσική επίθεση με τα αντίποινα της Μόσχας στην ανακατάληψη της Χερσώνας από τους Ουκρανούς.

Τί ζήτησε ο Μακρόν από τον Σι

Στο διπλωματικό πεδίο, την άσκηση της επιρροής του Πεκίνου στην Μόσχα για το Ουκρανικό ζήτησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχαν στο Μπαλί της Ινδονησίας, στο περιθώριο της Συνόδου G20. Σύμφωνα με τη γαλλική Προεδρία, ο Μακρόν ζήτησε από τον Σι να πιέσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε η Κίνα να συμβάλει να περάσουν στον πρόεδρο Πούτιν μηνύματα προκειμένου να αποφύγει την κλιμάκωση και να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφεραν οι υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας. Σύμφωνα με το Παρίσι ο Σι από την πλευρά του εξέφρασε την «υποστήριξή του στις ευρωπαϊκές προσπάθειες μεσολάβησης» και «επανέλαβε την σθεναρή αντίθεσή του στη χρήση ατομικών όπλων» από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας. «Επαναβεβαίωσε επίσης την υποστήριξή του στην αποκλιμάκωση, στην κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη βούλησή του να τερματιστεί αυτή η σύρραξη», τόνισε η γαλλική Προεδρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro.

Κατά την άποψη του Παρισιού, «οι γραμμές έχουν αρχίσει να μετακινούνται» καθώς το Πεκίνο αναζητεί ισορροπία όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ο Σι Τζινπίνγκ είπε καθαρά πως αυτή η περίπλοκη κατάσταση πρέπει να αντιμετωπιστεί με επείγοντα τρόπο» όπως υποστήριξε σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.  Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας όπως και η Ινδονησία που φιλοξενεί τη Σύνοδο G20.

Στο τελικό ανακοινωθέν για την Σύνοδο, σύμφωνα με τα προσχέδια που έχουν κυκλοφορήσει, γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την παγκόσμια οικονομία και τις χώρες του G20, ωστόσο είναι ερώτημα εάν θα καταδικάζεται ο πόλεμος της Ρωσίας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε διαφωνίες, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν και από άλλες χώρες.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι με ανάρτηση στο Telegram έθεσε τους δικούς του όρους για διπλωματική επίλυση: «Η Ουκρανία πάντοτε πρωτοστατούσε στην προσπάθεια για ειρήνη και ο κόσμος το έχει δει. Αν η Ρωσία λέει ότι προτίθεται να τελειώσει τον πόλεμο, ας το αποδείξει στην πράξη. Δεν θα επιτρέψουμε στη Μόσχα να ανασυντάξει τον στρατό της και μετά να αρχίσει εκ νέου μια σειρά από τρομοκρατικές πράξεις. Δεν πρέπει να υπάρξει μια τρίτη συμφωνία του Mινσκ, την οποία η Ρωσία θα παραβιάσει αμέσως μόλις συμφωνηθεί» ανέφερε.

https://slpress.gr/

______________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη