16.11.22

39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στη μισή μας πατρίδα

 


Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τριάντα  εννέα χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν στην παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε «κράτος» τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ένα «κράτος» που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα, παρά μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα, όχι μόνο δεν αναγνώρισε το ψευδοκράτος, αλλά με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδίκασε και χαρακτήρισε την ανακήρυξη, ως νομικά άκυρη, καλώντας όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με εκδηλώσεις και πορείες καταδίκης μαθητές, οι φοιτητές, εκφράζουν την αντίδρασή τους στην ανακήρυξη. Οι οργανώσεις των φοιτητών και μαθητών  ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ θα πραγματοποιήσουν αντικατοχική εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 11.00 από την Πύλη Αμμοχώστου ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Αντίθετα τα πανηγύρια στα κατεχόμενα αρχίζουν με παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 10 το πρωί.  Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης,  Μουσταφά Σέντοπ επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Όπως ανακοινώθηκε στα κατεχόμενα, ο Σέντοπ θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Η ακροβατική ομάδα «Solo Türk» θα πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη πάνω από  την πλατείας Ατατούρκ στην κατεχόμενη Κερύνεια στις 3 το απόγευμα. Επιπλέον, οι  φρεγάτες του  τουρκικού ναυτικού «TCG Gediz (F-495)», και  «TCG İmbat (P-335)» και «TCG Çanakalle»  θα καταπλεύσουν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια.Στα κατεχόμενα βρίσκεται ήδη ο αρχηγός των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας, Ναύαρχος, Ερτζιουμέντ Τατλίογλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

https://simerini.sigmalive.com

(Aναρτήθηκε από τον Αντώνη Αντωνά)