6.11.22

Απ. Τζιτζικώστας: Επέστρεψε στην Ελλάδα – Αντιδράσεις για την τουρκική πρόκληση


Πρόεδρος Επιτροπής Περιφερειών Ε.Ε.: Απαράδεκτη η απαγόρευση εισόδου του Απ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία

 Με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε στην Ελλάδα τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην πτήση επιστροφής του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέστρεψε τα ξημερώματα στην Ελλάδα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη νέα πρόκληση από την Τουρκία και την απαγόρευση εισόδου του στη Σμύρνη.

«Λίγο πριν τη 01:00 αργά το βράδυ προσγειωθήκαμε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας μαζί με τον φίλο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Τζιτζικώστας. «Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την αγάπη και την υποστήριξή σας. Τέλος καλό, όλα καλά» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως οι τουρκικές αρχές κράτησαν «εγκλωβισμένο» στο λιμάνι της Σμύρνης τουλάχιστον επί επτά ώρες τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος επισκεπτόταν τη γειτονική χώρα προκειμένου να συμμετάσχει ως συμπροεδρεύων στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM.

Η Τουρκία προσπάθησε να δικαιολογήσει το γεγονός, ισχυριζόμενη σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ότι ο κ.Τζιτζικώστας κρατήθηκε από τις τουρκικές αρχές λόγω τεχνικού προβλήματος και της ομοιότητας του ονόματός του με άτομο, στο οποίο έχει απαγορευθεί η είσοδος στη χώρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιτζικώστας χθες με διαδικτυακή ανάρτησή του, μετά από ενέργειες της Ε.Ε. και της ελληνικής πλευράς, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την απαγόρευση εισόδου του στην Τουρκία, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε να αναχωρήσει αμέσως από τη χώρα.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ καταδίκασε το συμβάν κάνοντας λόγο για παράνομη και καταχρηστική κράτηση. «Αναμένουμε από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να δοθούν άμεσα εξηγήσεις και τις καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε., Βάσκο Άλβες Κορντέιρο. «Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» ανέφερε με ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κορντέιρο.

«Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση εν όψει της κατάλληλης απάντησης» πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα στη Σμύρνη, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

«Κατέθεσα επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν. Το πρωτοφανές περιστατικό απαγόρευσης εισόδου και κράτησης στη Σμύρνη του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα από τις αρχές της Τουρκίας, προστίθεται στη μακρά λίστα της  συστηματικής παραβίασης των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από τη γειτονική χώρα. Οι δικαιολογίες της Τουρκίας, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Η τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο» ανέφερε η κ. Σπυράκη.

Το περιστατικό προκάλεσε και την αντίδραση του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος δήλωσε πως θα ενημερώσει τόσο την κοινή γνώμη όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις.

https://www.naftemporiki.gr/