9.11.22

Κορβέτες: «Πράσινο φως» από το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο για απόκτηση 4 πλοίων


 Το Πολεμικό Ναυτικό περνά στη νέα εποχή με ολοκαίνουργια πλοία - Ζητά τα χρήματα το ΓΕΝ για την απόκτηση κορβετών - Απόλυτα σύμφωνη με τις εισηγήσεις του Αρχηγού Πετράκη και η πολιτική ηγεσία - Ακολουθεί άμεσα η ενεργοποίηση της option για 4η ελληνική Belh@rra και παίρνουν αμέσως σειρά οι ΜΕΚΟ.

Καταιγιστικές αναμένεται να είναι οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα για την εξοπλιστική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, μιας και – όπως έχουμε αναφέρει – πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα τρία εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα.

Ο λόγος φυσικά για την ενεργοποίηση της option για την τέταρτη φρεγάτα Belh@rra, τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ κλάσης ΥΔΡΑ και την απόκτηση κορβετών. Τρία προγράμματα τα οποία ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης έχει θέσει στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τον ελληνικό Στόλο και είναι προφανές πως θα ενισχύσουν κατακόρυφα την αποτρεπτική ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα (09/11) πραγματοποιήθηκε η τακτική συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, το οποίο – μεταξύ άλλων – συζήτησε και τα εξοπλιστικά προγράμματα, με το ζήτημα των κορβετών να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Τι αποφασίστηκε; Η άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης κορβετών από το Πολεμικό Ναυτικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΓΕΝ ζητά τη δέσμευση των πιστώσεων για την απόκτηση τεσσάρων ολοκαίνουργιων πλοίων, με δεδομένο ότι υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις από «μνηστήρες». Πόσα είναι τα χρήματα; Περίπου δύο δισ. ευρώ.

Θυμίζουμε πως ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πριν μερικά 24ωρα πως το ζήτημα των κορβετών θα «κλειδώσει» και πως μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να έχουμε και τις ανακοινώσεις για το ποιος θα πάρει τελικά τη σπουδαία «δουλειά». Υπενθυμίζουμε πως δύο είναι οι υποψήφιοι που κατέθεσαν προτάσεις που ικανοποιούν απόλυτα το Πολεμικό Ναυτικό. Οι Γάλλοι με τις κορυφαίες κορβέτες Gowind της Naval Group (κατασκευάστρια εταιρεία και των φρεγατών Belh@rra) και οι Ιταλοί που υποστηρίζονται και από ΗΠΑ με τις πανίσχυρες κορβέτες FCX-30 γνωστές ως κλάσης Doha, της εταιρείας Fincantieri, η οποία έχει υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας με την ΟΝΕΧ, εταιρεία που θέλει να προχωρήσει στην εξυγίανση των ναυπηγείων Ελευσίνας.

Καθόλου τυχαίες λοιπόν δεν ήταν οι επαφές που είχε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τις τελευταίες ημέρες, κατ’ αρχάς στη Γαλλία και τα ναυπηγεία της Naval Group, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το απόγευμα της Τρίτης (08/11) με τον Ιταλό ομόλογό του. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε στους «μνηστήρες» πως η απόφαση για απόκτηση κορβετών από τη χώρα μας είναι ειλημμένη, ζητώντας να καταθέσουν – αν έχουν – βελτιωμένες προτάσεις, διαφορετικά να πορευτούν με αυτές που έχουν ήδη καταθέσει.

Θα πρέπει να τονίσουμε λοιπόν πως μέχρι στιγμής δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα, με τους υποψηφίους να ετοιμάζουν ρελάνς στα τελευταία μέτρα της κούρσας. Πληροφορίες αναφέρουν πως η Naval Group αναπροσαρμόζει τα πλάνα της και ετοιμάζεται να καταθέσει μια πρόταση - «πακέτο», για απόκτηση από τη χώρα μας και της φρεγάτας Belh@rra που απομένει, αλλά και δύο κορβετών Gowind, στην τιμή του 1,5 δισ. ευρώ, με τον οπλισμό και την μετέπειτα υποστήριξη! Πρόκειται ασφαλώς για πολύ δελεαστική πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες και η Fincantieri έχει ήδη ενημερώσει για την πρόθεση τροποποιήσεων στην πρότασή τους για τις κορβέτες κλάσης Doha, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι επίσης πολύ «δυνατοί». Τονίζουμε όμως για μια ακόμη φορά πως και οι δύο προτάσεις συνδέονται με την πορεία ανάπτυξης και εξυγίανσης των δύο Ναυπηγείων, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Το σημαντικό είναι πως η απόφαση ελήφθη και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για το ποιος θα πάρει τελικά το πρόγραμμα των κορβετών.

https://www.newsbomb.gr