19.11.22

Ενώ ξεκινά η ΜΕΔΟΥΣΑ-12 με συμμετοχή Σαουδαράβων ... Τουρκικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και Sea Hawk απονηώνονται από το ελικοπτεροφόρο Αναντολού

 

Η Άγκυρα θέλει να βγάλει την ομάδα μάχης του αποβατικού/ελικοπτεροφόρου Αναντολού στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με πλωτά γεωτρύπανα το επόμενο διάστημα

Πυρετωδώς ετοιμάζονται οι Τούρκοι να κάνουν επίδειξη ισχύος  στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης πιθανότατα, με το νεότευκτο αποβατικό/ελικοπτεροφόρο Αναντολού. 

Για τον λόγο αυτόν, ελικόπτερα AH-1W Super Cobra και SH-70 Sea Hawk του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, όπως φαίνονται και στις φωτογραφίες, ολοκλήρωσαν τις πρώτες απονειώσεις και προσνειώσεις στο πλοίο αυτό.
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι το ελικοπτεροφόρο της θα μεταφέρει ελικόπτερα τύπου AH-1W Super Cobra και SH-70 Sea Hawk, μαζί με BAYRAKTAR TB3.  

Υπενθυμίζουμε ότι τον έλεγχο της δυτικής Λιβύης με "όχημα" την απερχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας επιχειρεί να αναλάβει επί του πρακτέου η Τουρκία, με αφήγημα την κατάσταση ασφαλείας και τις συνεχείς παραχωρήσεις του καθεστώτος της Τρίπολης στην Άγκυρα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών για Δημόσιες Υποθέσεις στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Μαχμούντ Σαΐντ, είχε συνομιλίες για την ασφάλεια με τον σύμβουλο του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, Μοχάμεντ Σάουρα, και αρκετούς Τούρκους αξιωματούχους, για την ενίσχυση της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα ετοιμάζει οριοθέτηση ΑΟΖ με τη Λιβύη με την στήριξη της Αιγύπτου και  οι Τούρκοι παρακολουθούν τα πάντα και είναι σε εγρήγορση αφού γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται τίποτα νόμιμο στις συμφωνίες τους με την  Τρίπολη της Λιβύης μόνο , και όχι φυσικά με το ανατολική τμήμα της χώρας, στο οποίο ηγείται ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Άσκηση ΜΕΔΟΥΣΑ-12 με συμμετοχή και των Σαουδαράβων   

Η 347 Μοίρα θα συμμετάσχει με μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50 στην Ελληνο-Αιγυπτιακή άσκηση MEDUSA XII - MENA II.

Η ελληνική συμμετοχή θα ενισχυθεί από μονάδες επιφανείας  του Πολεμικού μας Ναυτικού, της Αεροπορίας Στρατού και των αμφίβιων Καταδρομών.

Η άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 12» θα λάβει χώρα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από Αλεξάνδρεια από τις 19 έως και τις 25 Νοεμβρίου 2022.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει σχεδιάσει εδώ και μήνες την εκτέλεση της Διμερούς Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 12», στην οποία θα συμμετάσχουν και αεροσκάφη F-15 τα οποία τώρα σταθμεύουν στην Κρήτη, ενώ στο νησί έχουμε και τον Σαουδάραβα Α/ΓΕΑ, η παρουσία του οποίου είναι πολύ σημαντική.

Μεγάλος αριθμός προσωπικού εδάφους από τη Σαουδική Αραβία βρίσκεται στα Χανιά, καθώς μεταστάθμευσαν στη Σούδα 6 μαχητικά αεροσκάφη F-15, 7 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και ένα Αεροσκάφος Πολλαπλού Ρόλου και Εναέριου Ανεφοδιασμού από τη χώρα της Μέσης Ανατολής.

Δεν είναι τυχαία η παρουσία 5 αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω ασκήσεων σε Κρήτη και Αλεξάνδρεια  

Το Ανώτατο Στρατηγείο Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωση του ανέφερε : «Πέντε συμμαχικά αεροπλανοφόρα θα επιχειρούν στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια και τη Μεσόγειο Θάλασσα τον Νοέμβριο, στο πλαίσιο των τακτικών προγραμματισμένων δραστηριοτήτων τους.

Αυτό το συμβάν παρουσιάζει μια ευκαιρία για τα Συμμαχικά έθνη να συντονίσουν αξιόπιστη μαχητική ισχύ σε όλο τον Ευρωατλαντικό Χώρο και αναδεικνύει τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ.

Αυτή η ευκαιρία καταδεικνύει τη σιδερένια δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του Ευρωατλαντικού Χώρου και τη δύναμη της συλλογικής μας ικανότητας.

Οι συμμετέχουσες δυνάμεις περιλαμβάνουν τις Ομάδες Μάχης Αεροπλανοφόρων (CSG) που σχηματίστηκαν για την υποστήριξη του αεροπλανοφόρου του Γαλλικού Ναυτικού Charles De Gaulle, του Ιταλικού Ναυτικού ITS Cavour, του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου Queen Elizabeth και του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών George H.W Bush και Gerald R. Ford”.

Η σειρά ασκήσεων «ΜΕΔΟΥΣΑ» εντάσσεται στον ευρύτερο προγραμματισμό του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΕΔ της Αιγύπτου στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας των δύο Χωρών και της διεύρυνσης των συμμετεχόντων στην Κυπριακή Δημοκρατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από το 2018 και το 2020 αντίστοιχα, με την συγκρότηση πολυεθνικής Task Force για τη διεξαγωγή αυξημένης δυσκολίας διακλαδικών επιχειρησιακών σεναρίων, να την καθιστούν μία από τις σημαντικότερες διακλαδικές ασκήσεις που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας στην σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

 https://www.pentapostagma.gr/