26.10.22

Αφγανούς βετεράνους επίλεκτους καταδρομείς στρατολογεί η Wagner μέσω Ιράν: 20.000 άνεργοι κομάντο εκπαιδευμένοι απ’ τις ΗΠΑ


 Άνεργοι βετεράνοι του επίλεκτου Σώματος Καταδρομών του Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν, που είχαν εκπαιδευθεί από τους Αμερικανούς οι οποίοι εγκαταλείφθηκαν από τους Αμερικανούς και τους δυτικούς συμμάχους τους όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν πέρυσι,  δηλώνουν ότι έχουν έρθει σε επαφή με προσφορές να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Kαι η Τεχεράνη φαίνεται να έχει τη δική της εργολαβία για την στρατολόγηση πρώην κομάντο που έφτασαν στο Ιράν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν. Ή όλη επιχείρηση, σε Ιράν και Αφγανιστάν, φέρει την σφραγίδα της διαβόητης Wagner.

Πολλές αφγανικές στρατιωτικές πηγές και πηγές ασφαλείας λένε ότι η εκπαιδευμένη από τις ΗΠΑ δύναμη ελαφρού πεζικού, η οποία πολέμησε μαζί με τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις για σχεδόν 20 χρόνια, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά που χρειάζεται η Ρωσία στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

Οι 20.000 έως 30.000 εθελοντές καταδρομείς του Αφγανιστάν έμειναν πίσω όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες παραχώρησαν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021. 

Μόνο μερικές εκατοντάδες ανώτεροι αξιωματικοί απομακρύνθηκαν όταν η δημοκρατία κατέρρευσε. Χιλιάδες στρατιώτες διέφυγαν σε περιφερειακούς γείτονες καθώς οι Ταλιμπάν κυνηγούσαν και σκότωναν όσους υπηρέτησαν την κυβέρνηση που κατέρρευσε.

  • Πολλοί από τους καταδρομείς που παραμένουν στο Αφγανιστάν κρύβονται για να αποφύγουν τη σύλληψη και την εκτέλεση. Άλλοι έφυγαν στο Ιράν, όπου υπάρχουν αναφορές για “εργολαβία” της Τεχεράνης για λογαριασμό του μισθοφορικού στρατού της Wagner για στρατολόγησή τους με προορισμό την Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν σχεδόν 90 δισεκατομμύρια δολάρια για την συγκρότηση των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Άμυνας και Ασφάλειας. Παρόλο που η δύναμη στο σύνολό της  παρέδωσε τη χώρα στους Ταλιμπάν μέσα σε λίγες εβδομάδες, οι καταδρομείς είχαν πάντα πολύ ισχυρή φήμη για τις ικανότητές τους, αφού είχαν εκπαιδευτεί από το US Navy SEAL και τη Βρετανική Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία.

Τώρα, είναι άνεργοι και απελπισμένοι, πολλοί καταδρομείς εξακολουθούν να περιμένουν την επανεγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία, καθιστώντας τους εύκολους στόχους για στρατολόγους που κατανοούν τη νοοτροπία της «ομάδας των αδερφών» των μαχητών υψηλής εξειδίκευσης.

Αυτό δυνητικά καθιστά εύκολη την επιλογή τους για Ρώσους στρατολόγους, δήλωσαν αφγανικές πηγές ασφαλείας.

H Wagner πίσω και από αυτή την στρατολόγηση

Ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος ασφαλείας του Αφγανιστάν, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του, είπε ότι η ενσωμάτωσή τους στον ρωσικό στρατό «θα άλλαζε το παιχνίδι» στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αγωνίζεται να στρατολογήσει για τον παραπαίοντα  πόλεμό του και χρησιμοποιεί τον διαβόητο μισθοφορικό στρατό της Wagner να εγγράψει κρατούμενους.

Ο Wagner είναι μια σκοτεινή οργάνωση που μέχρι πρόσφατα υποτίθεται πως επισήμως δεν υπήρχε… αλλά αυτό άλλαξε όταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, στενός συνεργάτης του Πούτιν, ανακοίνωσε ότι ηγείται του αιμοσταγούς μισθοφορικού στρατού που πληροφορίες από πρώην μισθοφόρους αναφέρουν ότι συγκροτήθηκε το 2014 από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας  και την στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών  GRU.

Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τη Μόσχα το 2014 από την Ουκρανία και έκτοτε εμφανίστηκε στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού στην Αφρική.

Ο Πριγκόζιν κινηματογραφήθηκε πρόσφατα να στρατολογεί ποινικούς κρατούμενους σε ρωσικές φυλακές με αντάλλαγμα την αμνήστευσή τους  για να ενισχύσει τις ρωσικές γραμμές στην Ουκρανία.

  • Ένας πρώην αξιωματούχος, ο οποίος ήταν επίσης Αφγανός αξιωματικός κομάντο, είπε ότι πιστεύει πως η Wagner  βρίσκεται πίσω από τη στρατολόγηση των ειδικών δυνάμεων του Αφγανιστάν για τη Ρωσία.

«Σας λέω [οι στρατολογητές] είναι ο Όμιλος Wagner. Μαζεύουν κόσμο από παντού. Η μόνη οντότητα που στρατολογεί ξένα στρατεύματα [για τη Ρωσία] είναι η ομάδα Wagner, όχι ο στρατός της. Δεν είναι υπόθεση, είναι γνωστό γεγονός», είπε.

  • «Προτιμούν να χρησιμοποιηθούν από τους δυτικούς συμμάχους για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών. Δεν θέλουν να πολεμήσουν για τους Ρώσους. Οι Ρώσοι είναι ο εχθρός. Αλλά τι άλλο να κάνουν;»

Κάποιοι πρώην καταδρομείς αναφέρουν ότι ήρθαν σε επαφή μέσω WhatsApp και Signal με προσφορές να συμμετάσχουν σε μια ρωσική «λεγεώνα ξένων» για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η είδηση ​​των προσπαθειών στρατολόγησης έχει προκαλέσει ανησυχία στους πρώην κύκλους του στρατού και της ασφάλειας του Αφγανιστάν, με μέλη τους να λένε ότι έως και 10.000 πρώην κομάντος θα μπορούσαν να δεχτούν τις ρωσικές προσφορές.

  • Όπως είπε μια άλλη στρατιωτική πηγή: «Δεν έχουν χώρα, δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν μέλλον. Δεν έχουν τίποτα να χάσουν».

«Δεν είναι δύσκολο», πρόσθεσε. «Περιμένουν δουλειά για 3 έως 4 δολάρια την ημέρα στο Πακιστάν ή το Ιράν ή 10 δολάρια την ημέρα στην Τουρκία, και αν η Wagner ή οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία πληροφοριών έρθει σε κάποιον και προσφέρει 1.000 δολάρια για να είναι ξανά πολεμιστής, δεν θα το απορρίψουν. Και αν βρεις έναν άντρα να στρατολογήσεις, μπορεί να πάρει τη μισή του παλιά μονάδα να ενταχθεί γιατί είναι σαν αδέρφια — και πολύ σύντομα, έχεις μια ολόκληρη διμοιρία».

Από τότε που η παγκόσμια προσοχή στράφηκε στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο, οι Αφγανοί κομάντος έχουν μείνει ξεκρέμαστοι. Αντί να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν από τα τάγματα θανάτου των Ταλιμπάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους τους έχουν μεγάλο βαθμό ξεχάσει.

  • Ομως, η ισχυρή πιθανότητα να στρατολογηθούν από χώρες εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες επισημάνθηκε σε μια έκθεση του βουλευτή Michael McCaul . Αναφερόμενος στα στοιχεία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών – στα οποία περιλαμβάνονται και οι Αφγανοί κομάντος – είπε ότι «θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν κίνδυνο για την ασφάλεια των ΗΠΑ εάν εξαναγκαστούν ή συνεργαστούν να συνεργαστούν με έναν αντίπαλο, συμπεριλαμβανομένων διεθνών τρομοκρατικών ομάδων όπως [το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν ] ή κρατικούς παράγοντες όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν».

 

Γραφείο στρατολόγησης… η Τεχεράνη

Ένας 35χρονος πρώην λοχαγός κομάντο που κρυβόταν στο Αφγανιστάν είπε ότι είχε βοηθήσει πολλούς πρώην συναδέλφους του να συνδεθούν με ένα γραφείο στρατολόγησης στην Τεχεράνη.

Οι νεοσύλλεκτοι μεταφέρθηκαν από το Αφγανιστάν στο Ιράν και στη συνέχεια στη Ρωσία, είπε. Το τι συνέβη στη συνέχεια ήταν ασαφές: «Όταν αποδέχονται την προσφορά της Ρωσίας, τα τηλέφωνα του προσωπικού των καταδρομέων απενεργοποιούνται. Προχωρούν πολύ κρυφά», είπε.

Αυτός και άλλοι πρώην κομάντος που μίλησαν από το Αφγανιστάν και το Ιράν περιέγραψαν ότι ζούσαν σε απελπιστικές συνθήκες. «Είμαστε πολύ απογοητευμένοι. Για 18 χρόνια, ώμο με ώμο, εκτελούσαμε επικίνδυνες επιχειρήσεις με Αμερικανούς, Βρετανούς και Νορβηγούς συμβούλους. Τώρα, κρύβομαι. Υποφέρω κάθε δευτερόλεπτο», είπε ο 35χρονος. Δεν δέχθηκε την προσφορά, καθώς θεωρεί τη Ρωσία εχθρό του Αφγανιστάν.

Η πρώην Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στο Αφγανιστάν το 1979 και πολέμησε έναν 10ετή πόλεμο ενάντια στους μουτζαχεντίν που υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.

Ένας άλλος καταδρομέας που πολέμησε στο πλευρό των βρετανικών ειδικών δυνάμεων είπε ότι κατέφυγε στο Ιράν για να γλιτώσει από τα τάγματα θανάτου των Ταλιμπάν και τώρα ανησυχεί ότι θα συλληφθεί από την ιρανική αστυνομία. Και οι δύο καταδρομείς είπαν ότι ήθελαν να εγκατασταθούν στη Βρετανία, αλλά δεν έχουν ιδέα πώς να επικοινωνήσουν με τις αρχές για να ζητήσουν προστασία.

Τα μηνύματα πρόσληψης που είδε το Foreign Policy χρησιμοποιούν την ίδια διατύπωση, υποδηλώνοντας την ύπαρξη κάποιου κέντρου. «Όποιος θα ήθελε να πάει στη Ρωσία με καλύτερη μεταχείριση και καλούς πόρους: παρακαλώ στείλτε μου το όνομά σας, το όνομα του πατέρα σας και τον στρατιωτικό σας βαθμό», αναφέρουν τα μηνύματα. Ζητείται από τους αποδέκτες να βοηθήσουν στη στρατολόγηση άλλων μελών των μονάδων τους. Η αφγανική τηλεόραση ανέφερε ότι οι προσφορές πρόσληψης περιλαμβάνουν ρωσική υπηκοότητα .

Ο 35χρονος πρώην καταδρομέας, πατέρας τεσσάρων μικρών παιδιών, είπε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα επανεγκατασταθεί στη Βρετανία.

«Πολεμήσαμε τους ορκισμένους εχθρούς του Αφγανιστάν για 20 χρόνια, σε όλη τη χώρα, με υψηλό ηθικό, στο πλευρό της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Κρυβόμαστε σαν κρατούμενοι τώρα».

 

 

Με πληροφορίες από Foreign Policy/   https://hellasjournal.com