22.10.22

Και τώρα οι δυό τους: Ο ισλαμιστής Ερντογάν προκάλεσε τον γερουσιαστή Μενέντεζ μέσα στο γήπεδο του… Και τον έχει θυμώσει… (video)

 

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν επιτέλους είπε τα πράγματα με το όνομα τους. Εν μέσω …ειρωνικών δηλώσεων και αφ’ υψηλού ανακοινώσεων, πληροφορηθήκαμε ότι ο μεγάλος καημός του είναι ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη).

Ενώ απέφευγε όλο το προηγούμενο διάστημα να αναφέρεται ονομαστικά στον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, χθες άλλαξε ρότα και επιτέθηκε στον κ. Μενέντεζ, ισχυριζόμενος ότι δεν θα μπορέσει να εμποδίσει την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, εκτός -όπως τόνισε σε γραπτή δήλωση του- εάν η κατοχική δύναμη σταματήσει την επιθετική της εκστρατεία στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου).

Σίγουρα κάποιος παραμυθιάζει τον Ερντογάν και του λέει πως είναι εξασφαλισμένα για την Τουρκία τα F-16, αν και σύμφωνα με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή, τα πράγματα δεν έχουν έτσι, όπως δηλαδή τα παρουσιάζει ο ισλαμιστής Τούρκος πρόεδρος.

  • Εξέφραζε μόνο την προσωπική του άποψη και όχι τη συναίνεση στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο Ερντογάν για τον κ. Μενέντεζ και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι στην Ουάσιγκτον, διότι η μάχη προβλέπεται σκληρή και ο γερουσιαστής είναι αποφασισμένος να τη δώσει μέχρι το τέλος. Όσοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, γνωρίζουν πως ο κ. Μενέντεζ δεν προτίθεται να επιτρέψει να πουληθεί στην Τουρκία ούτε μία βίδα…

Απέναντι του γερουσιαστή θα βρεθούν Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, χωρίς να αποκλείσουμε και κάποιους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν προφανώς σχέσεις με εταιρείες Λόμπι, που έχει μισθώσει η Τουρκία για να νικήσει τον κ. Μενέντεζ και τις οργανώσεις των ομογενών μας, των Αρμενίων, των Κούρδων, των Ινδών αλλά και των Εβραιο-Αμερικανών. Οι τελευταίοι παραμένουν στο πλευρό των Ελληνοαμερικανών ακτιβιστών, παρά τους έρωτες της παρούσας ισραηλινής κυβέρνησης με τον αντισημίτη και γνωστό εχθρό του Ισραήλ, Ερντογάν.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι η αντίρρηση του Μενέντεζ από μόνη της δεν μπορεί να σταματήσει την πώληση των μαχητικών της εταιρείας Lockheed Martin στην Τουρκία. Και πρόσθεσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στο Κογκρέσο, το οποίο είναι σωστό, και ότι η διάθεση των νομοθετών είναι θετική προς το τουρκικό αίτημα, το οποίο δεν είναι ορθό.

Οι πληρωμένοι λομπίστες της Τουρκίας πρέπει να κάνουν πολλή δουλειά για να αλλάξουν τις γνώμες των Αμερικανών νομοθετών. Αναρωτήθηκα: όταν εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν λέει ότι θα απευθυνθεί στη Ρωσία για μαχητικά αεροπλάνα αν δεν πάρει τα F-16, περιμένει ότι θα λυγίσουν οι βουλευτές και γερουσιαστές; Εκτός αν γνωρίζει κάτι που δεν ξέρουν όλοι οι υπόλοιποι. Νομίζει ότι οι Αμερικανοί νομοθέτες εξαγοράζονται; Η Αμερική δεν είναι Τουρκία. Εδώ υπάρχουν νόμοι και η Δικαιοσύνη τιμωρεί…

«Η Αμερική δεν είναι η μόνη μας επιλογή» απείλησε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: Όταν παραστεί ανάγκη, συζητάμε επίσης εναλλακτικές λύσεις εκτός των ΗΠΑ, όπως κάναμε με τους S-400.

Ξεχνά ότι το ρωσικό σύστημα, που αγόρασε η Τουρκία, επέφερε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα. Οι κυρώσεις, στη βάση του νόμου CAATSA θα ενεργοποιηθούν ξανά εάν ο Ερντογάν αγοράσει ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Αυτό το λέει επίσημη και δημόσια ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν το λέμε εμείς.

  • Νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν ξέρει με ποιον έχει μπλέξει. Ο γερουσιαστής Μενέντεζ είναι διαφορετική πάστα πολιτικού, από αυτούς με τους οποίους συνηθίζει να συναγελάζεται ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε δύο γερουσιαστές, οι οποίοι πιστεύει ότι θα τον υποστηρίξουν. Εντάξει, ο ένας είναι ο γνωστός Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που δεν έχει τσίπα. Πολιτικός Καραγκιόζης. Ο άλλος είναι ο Δημοκρατικός Chris Coons από την πολιτεία του προέδρου Μπάιντεν, το Ντελαγουέαρ. Ο τελευταίος δεν μας έχει συνηθίσει να υποκύπτει σε αυταρχικούς ηγέτες και μάλιστα φίλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι απέσπασε «θετικά λόγια» από τους δύο γερουσιαστές, όταν τους συνάντησε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Υποστήριξε ότι είναι θετικοί για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Όλα αυτά θα ξεκαθαριστούν όταν ασχοληθεί με το θέμα ο κ. Μενέντεζ. Μέχρι της στιγμής το τουρκικό αίτημα δεν έχει φτάσει στο γραφείο του γερουσιαστή. Όταν φτάσει, θα ξεκινήσει το …γλέντι.

Θυμίζω τη δημόσια δήλωση του κ. Μενέντεζ για το θέμα του τουρκικού αιτήματος για την αγορά των αμερικανικών F-16. Ετσι για να ξέρουμε τι λέμε…

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος», έγραψε στο Twitter: «Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω σε καμία περίπτωση αυτήν την υπόθεση των F-16 στην Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την εκστρατεία επιθετικότητάς του σε όλη την περιοχή. Τελεία» (και παύλα).


  • Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal