6.10.22

Καθηγητής του Κολούμπια «δείχνει» τις ΗΠΑ για τις εκρήξεις στον Nord Stream – Τι είπε στο Bloomberg

 

Οικονομολόγος του Πανεπιστημίου Κολούμπια ισχυρίστηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream, δηλώνοντας ότι πολλοί δημοσιογράφοι πιστεύουν ότι ήταν μια επίθεση που κατευθύνθηκε από την Ουάσιγκτον, αλλά δεν είναι σε θέση να την αναφέρουν.

Ο Τζέφρι Σακς, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εμφανίστηκε στο Bloomberg TV τη Δευτέρα (3/10) και ρωτήθηκε για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Σεισμολόγοι στη Δανία και τη Σουηδία πριν από μια εβδομάδα δήλωσαν ότι είχαν καταγράψει δύο ισχυρές εκρήξεις κοντά στις διαρροές από τον αγωγό Nord Stream και οι εκρήξεις ήταν στο νερό, όχι κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Οι περισσότεροι αναλυτές στη Δύση έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση και να πιέσει την Ευρώπη να ακυρώσει την υποστήριξή της στο Κίεβο .

Ο Σακς, σύμβουλος κορυφαίων ηγετών του ΟΗΕ και φίλος του Μπόνο, ο οποίος ήταν σύμβουλος της κυβέρνησης Γέλτσιν στη Ρωσία από το 1991 έως το 1994, είπε ότι υποψιάζεται το αντίστροφο. Ο διάλογος:

«Θα στοιχημάτιζα ότι (η έκρηξη) ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ, ίσως των ΗΠΑ και της Πολωνίας», είπε.

«Αυτό είναι εικασία».

«Τζεφ, πρέπει να σταματήσουμε εκεί», είπε ο Τομ Κιν, ο παρουσιαστής του Bloomberg. «Γιατί πιστεύετε ότι ήταν μια ενέργεια των ΗΠΑ; Τι στοιχεία έχετε για αυτό;».

Ο Sachs είπε ότι βλέπει πολλούς λόγους.

«Λοιπόν, πρώτον, υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ραντάρ ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά ελικόπτερα που κανονικά εδρεύουν στο Γκντανσκ έκαναν κύκλους πάνω από αυτήν την περιοχή», είπε ο Sachs.

«Είχαμε επίσης την απειλή από τις ΗΠΑ [τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν] νωρίτερα φέτος ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τερματίσουμε το Nord Stream».

«Είχαμε επίσης μια αξιοσημείωτη δήλωση από τον υπουργό Εξωτερικών [των ΗΠΑ] Antony] Blinken την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξη Τύπου όπου είπε ότι «αυτή είναι επίσης μια τεράστια ευκαιρία».

«Αυτός είναι ένας περίεργος τρόπος να μιλήσεις αν ανησυχείς για την πειρατεία σε διεθνείς υποδομές ζωτικής σημασίας».

Ο Μπάιντεν στις 7 Φεβρουαρίου, δίπλα στον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ «θα έδιναν τέλος» στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο αγωγός δεν είναι ακόμη λειτουργικός, αλλά επρόκειτο να γίνει αργότερα φέτος.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει – αυτό σημαίνει ότι τανκς ή στρατεύματα περνούν τα σύνορα της Ουκρανίας – τότε δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα δώσουμε ένα τέλος σε αυτό», εείχε πει τότε ο Μπάιντεν.

Όταν πιέστηκε για λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα κρατούσε αυτή την υπόσχεση δεδομένου ότι ο αγωγός δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε», είπε στους δημοσιογράφους.

Ο Σακς ερμηνεύει έτσι τις δηλώσεις Μπάιντεν.

«Ξέρω ότι έρχεται σε αντίθεση με την αφήγησή μας, δεν επιτρέπεται να τα λες αυτά τα πράγματα στη Δύση, αλλά το γεγονός είναι σε όλο τον κόσμο, όταν μιλάω με ανθρώπους, νομίζουν ότι το έκαναν οι ΗΠΑ», συνέχισε ο Sachs. .

«Ακόμη και οι δημοσιογράφοι στις εφημερίδες μας που εμπλέκονται μου λένε «φυσικά» [οι ΗΠΑ το έκαναν], αλλά δεν εμφανίζεται στα μέσα μας».

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ανατίναξαν τον Nord Stream.

«Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν σε δολιοφθορές», είπε.

Το Κρεμλίνο είπε ότι οι ισχυρισμοί περί ευθύνης της Ρωσίας ήταν «ανόητοι» και Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι η Ουάσιγκτον είχε κίνητρο καθώς θέλει να πουλήσει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την κατηγορία ότι ήταν υπεύθυνος και ο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι η ζημιά στο Nord Stream ήταν μια σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς.

Ο Sachs είπε ότι ήταν «στο πλευρό της ειρήνης» και ανησυχούσε βαθιά για τη σύγκρουση και την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου.

«Η Ρωσία αισθάνεται ότι αυτός ο πόλεμος βρίσκεται στον πυρήνα των συμφερόντων της για την ασφάλεια», είπε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι θα κάνουν τα πάντα για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Η Ρωσία το βλέπει αυτό ως πόλεμο με αντιπρόσωπο με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ό,τι κι αν σκεφτεί κανείς για αυτό, αυτός είναι ο δρόμος της έκτακτης, επικίνδυνης κλιμάκωσης».

Είπε ακόμη ότι τα δυτικά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν την κατάσταση, για να δείξουν ότι ολόκληρος ο κόσμος είναι ενωμένος ενάντια στη Ρωσία.

«Αρκετός κόσμος παρακολουθεί αυτά τα γεγονότα με τρόμο, και σε πολύ κόσμο δεν αρέσει αυτή η επέκταση του ΝΑΤΟ, την οποία ερμηνεύουν ως τον πυρήνα αυτού», είπε ο Sachs.

«Θέλουν να δουν έναν συμβιβασμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας».

«Σε ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη, βασικά, οι δυτικές χώρες ψήφισαν για κυρώσεις και καταγγελίες και άλλες ενέργειες. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, σίγουρα το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου υπολογίζεται βάσει πληθυσμού, βρίσκεται στο περιθώριο. Θεωρούν αυτό ως μια φρικτή σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.

Δεν το βλέπουν αυτό, όπως εμείς στα μέσα ενημέρωσης, ως απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ο Sachs επεσήμανε ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν το 2014, με την προσάρτηση της Κριμαίας, και το πρόβλημα άρχισε από τότε.

«Αυτή η σύγκρουση πηγαίνει πολύ πίσω, δεν ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Στην πραγματικότητα, ο ίδιος ο πόλεμος ξεκίνησε το 2014, όχι το 2022. Και ακόμη και αυτό είχε προηγούμενα», είπε.

«Ο περισσότερος κόσμος δεν το βλέπει όπως το περιγράφουμε εμείς. Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι απλά τρομοκρατημένο αυτή τη στιγμή, ειλικρινά.

Είναι απίστευτο να ακούς από τη μια πλευρά ότι θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί, ενώ η άλλη πλευρά λέει: Δεν μπορείς να μας τρομάξεις».

Ο Sachs είπε ότι ο κόσμος «μπαίνει στην πιο ασταθή γεωπολιτική εποχή εδώ και πολλές δεκαετίες».

Είπε: «Μπαίνουμε στον πρώτο υπερπληθωρισμό εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Και μπαίνουμε στην πρώτη κλιμάκωση στον πυρηνικό γκρεμό εδώ και 60 χρόνια. Πριν από εξήντα χρόνια ακριβώς αυτόν τον μήνα ήταν η κρίση των πυραύλων της Κούβας. Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη στιγμή από την κουβανική πυραυλική κρίση».

Και κατηγόρησε τους πολιτικούς ηγέτες ότι δεν έκαναν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις.

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη υπερφόρτωση και δεν βλέπουμε καμία προσπάθεια να περιοριστεί ή να ηρεμήσει», είπε.

«Κάθε μέρα έχει να κάνει με την κλιμάκωση, θα νικήσουμε την άλλη πλευρά, έχουμε τα δικαιώματά μας, μπορούμε να υπερασπιστούμε αυτό που θέλουμε. Έχουμε την Πελόζι να πετάει στην Ταϊβάν. Έχουμε τόσες πολλές προκλήσεις εν μέσω τεράστιας αστάθειας».

Ο Sachs σίγουρα δεν είναι ξένος στο να μπαίνει σε διαμάχες και συχνά επικρίνει την ηγεμονία των ΗΠΑ.

Είπε τον Ιούλιο ότι ο COVID-19 «πολύ πιθανόν να προέκυψε από ένα πρόγραμμα εργαστηριακής έρευνας που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ… Φυσικά είναι επίσης δυνατή μια φυσική διάχυση. Και οι δύο υποθέσεις είναι βιώσιμες σε αυτό το στάδιο».

Και έχει απορρίψει τις ανησυχίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των Μουσουλμάνων Ουιγούρων στην περιοχή Xinjiang της Κίνας.

Μιλώντας στο Newsnight του BBC πέρυσι, είχε δηλώσει: «Δεν είμαι σίγουρος γιατί το BBC άρχισε να απαριθμεί μόνο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα – τι γίνεται με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Αμερική;».

https://www.militaire.gr/

Αναρτήθηκε από τον Στρατηγό εα κ. Αθαν. Καραντζίκο